K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemikleri güçlendirir. Peki, K vitamininin eksikliğinde ve fazlalığında neler görülür? K vitamini hangi besinlerde bulunur? Uzman Diyetisyen Başak Öney, konuyla ilgili bilgi veriyor.
#K Vitamini EksikliğiGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBütün sağlıklı yeşilliklerin içerisinde karalahana da yer almaktadır. Bununla beraber karalahana; en besleyici ve en sağlıklı besinlerden birisi olarak bilinir. Karalahana; Turpgiller familyasına ait olup, pek çok tür ile tüketilmektedir. Karalahana ile çorba, salata, dolma ve türlü tarifler yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu sebzenin, insan sağlığı açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Peki karalahananın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli tüm detayları ile derledik.
#KaralahanaSağlığımızı korumanın yolu elbette mutfaklarımızdan geçiyor. Bunun için de hangi besinde hangi vitaminin ve mineralin olduğunu bilmemiz ayrıca önem taşıyor. Bunun için sizlere mutfağımızdaki hazineler olan vitaminler ve minerallerden bahsedeceğim. İşte sağlıklı mutfakların sırrı!
#VitaminlerModern tıp oldukça gelişen ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmekte olan bir bilimdir. Bununla birlikte modern tıbba destek olabilen alternatif tıp metotları da kullanılmaktadır. Aromatik yağlar, faklı bitkiler ve baharatlar tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Bu bitkilerden en çok bilinen ve en çok kullanılmakta olanlarından bir tanesi de kereviz sapıdır. Sizin için kereviz sapının ve yaprağının faydalarını, ne işe yaradığını, hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik.
#FaydalarıUnutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerC ve K vitamini yönünden zengin bir besin olan lahana, başta turşusu ve dolması olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Ayrıca, lezzetli kış sebzelerinden biri olan lahana bol lif içeriyor. Peki lahananın sağlığa yararları ve zararları neler? Nasıl tüketilmeli? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Lahananın Faydaları NelerYüzyıllardır bildiğimiz, çekirdeğini, kendini, ağacını, yapraklarını ve dallarını bile kullandığımız mucize bir meyvedir, zeytin. Bu meyve ile ilgili yeni yeni bilgiler ve yeni yeni ürünler her geçen gün ortaya çıkıyor. İşte son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız ve sofralarımızda hak ettiği yeri bulacak olan zeytin sütü hakkındaki bilgileri, Diyetisyen Cansu Büyükbaş veriyor.
#ZeytinAntioksidanlar, hücreleri serbest radikallerden korur. Diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşlanma ve farklı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. İşte tüm bu faydaları nedeniyle antioksidan içeren gıdaları beslenmemize eklememiz son derece önemli. Peki hangi besinlerde antioksidan var?
#AntioksidanSiyez nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor. Peki, siyez nedir? Siyez buğdayının besin değerleri nelerdir?
#SiyezHavalar soğudu, virüsler, bakteriler kol geziyor. Böyle dönemlerde hastalıktan korunmak ya da ilaç almadan tedavi olmak isteyenlerin bir numaralı yardımcısı şifalı bitkiler oluyor. Bu bitkilerin başında da adaçayı geliyor. Peki adaçayı ne işe yarar, faydaları nelerdir? İşte cevabı...
#AdaçayıHer gıdanın bazı yararları var. Kimi antioksidan, vitamin, mineral, kimi posa, protein, probiyotik, kimi de omega-3, omega-5 ya da omega-9 zengini. Yine de şu küçük fakat önemli ayrıntıyı unutmamanız lazım: Bazı gıdalar birlikte tüketildiklerinde faydaları artıyor, faydalanma oranınız bazen üç-beş katına bile çıkabiliyor. İşte o sağlığa daha fazla destek ve güç sağlayan “gıda evlilikleri”nin en mühim 6 örneği...
#Osman MüftüoğluBu kış bir hayli zor geçiyor. Hava sıcaklığının gösterdiği değişimler yüzünden çoğu zaman ne giyeceğimizi, nasıl sıcak kalacağımızı şaşırsak da çözümü içeride aramamız gerekiyor. Beslenmenizde yer vermeniz gereken birkaç önemli yiyecekle içinizi ısıtabilir, dondurucu soğuklara karşı savaş açabilirsiniz.
#Isıtan YiyeceklerKalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat “kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri” konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!
#Sağlıklı YaşamKüçükken beslenme desteği olarak, ilerleyen yaşlarda kemik erimesini engellemek amacıyla tükettiğimiz, kiminin damak tadına uygun olduğu kiminin “şifa” olarak gördüğü için içtiği süt hakkında ne kadar bilinçliyiz? Hurafeler bizi ne kadar etkiliyor? Hangi yaş grubunda ne kadar tüketilmeli? Yararları neler? İşte kafa karıştıran bu ve benzeri soruların yanıtları...
#Dünya Süt Günü