Güncelleme Tarihi:
Karalahana; genel olarak dolma şeklinde tüketilen sebze olarak bilinmektedir. Katlı ve iri olan karalahana, kalın koyu renge sahiptir. Dünyada yaygın şekilde tüketilen bir sebze türüdür. Pişirilerek tüketildiği gibi salataların içerisinde çiğ şekilde kullanılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan kara lahana; A, B, E vitaminleriyle birlikte kükürt, potasyum, kalsiyum, demir, bakır ve magnezyum minerallerini de bol oranda içermektedir.
Karalahananın Faydaları Nelerdir?
Karalahananın yararları;
- Karalahana; C vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. C vitamini; insan vücudunun bağışıklığını güçlendiren bir vitamindir. Türlü nedenlerden ötürü, vücuttaki fazla toksinleri temizleme konusunda etkili olan karalahana, hem kendisi ile hem de suyuyla bu faydayı sağlamaktadır.
- Karalahana, içermiş olduğu yüksek K vitamini ile konsantrasyonu güçlendirmektedir. Karalahana, sinir sistemi hastalıklarına, Alzheimer ve unutkanlığa karşı oldukça etkilidir.
- Karalahana; içermiş olduğu vitaminler sayesinde astım, siyatik, bronşit, romatizma, sarılık, safra kesesi gibi hastalıklara oldukça olumlu etkiler bırakmaktadır.
- Karalahana; idrar söktürücü, kansızlığı giderici, kabızlığı önleyici özelliklere de sahiptir.
- Karalahana, içermiş olduğu beta- karotenler ile göz sağlığını korumaya destek olur. Bununla beraber katarakt oluşumunu önler.
- Karalahana; kalp hastalığı riskini azaltacak kötü kolesterolün düzenlenmesine destek olur. Bunun yanı sıra kanda bulunan şeker oranının düştüğü bilinir.
- Karalahanada bulunan potasyum; kan dolaşımının düzenlenmesine destektir. Karalahana, yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı tüketilir.
- İltihap; kalp hastalığı, artrit ve pek çok otoimmün hastalıkların bir numaralı nedenidir. Bu durum; hayvansal besinlerin tüketimi ile tetiklenir. Karalahana, iltihaplardan kaynaklanan bu rahatsızlıkları önleyici özelliklere sahiptir.
- Lahana; romatizma, artrit, böbrek taşı, gut, böbrek taşı, egzama, cilt hastalıkları gibi sorunlara neden olan toksinleri, yüksek ürik asidi, serbest radikalleri yok edip, kanı temizler.
Karalahana Neye İyi Gelir?
Çok sağlıklı ve besleyici bir sebze olan karalahana; salata, çorba, yemek ve dolma olarak tüketilen, sağlık adına pek çok yararı olan bir sebze türüdür. İçerdiği K vitamini ile zihnin ve konsantrasyonu arttıran karalahana, sinir sistemine de oldukça iyi gelmektedir. Karalahana, unutkanlık gibi birçok sorunun giderilmesi konusunda da çok iyidir. Bunların yanı sıra C vitamini bakımından da çok zengin olan karalahana, bağışıklık sistemini güçlendiren etki bırakmaktadır. Bunların dışında karalahana, vücuttaki zararlı toksik maddelerin atılması konusunda etkili olmaktadır.
Antioksidan bakımından yüksek değerleri bulunan karalahana, insan vücudundaki serbest radikallerin giderilmesi adına katkı sağlamaktadır. Bu radikaller, hücrelerde tahribata neden olarak, anormal biçimde çoğalmasına ve kanser türü rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Karalahananın içerisinde yer alan antioksidan bileşenleri, mineral ve vitamin özleri, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak, oksidatif hasarın engellenmesine yardımcı olur. Karalahana detoks ve arındırıcı etkiyi ortaya çıkararak, vücudun hem direnç kazanmasını sağlar hem de rahatsızlıklara karşı güçlenmesine yardımcı olur.
Karalahana Nasıl Tüketilmeli?
Karalahana; pek çok yemek türüne yakışan bir sebzedir. Karalahana; haşlama, kavurma, buharda pişirme metotları ile tüketilmesi mümkündür. Bunun dışında yemek, börek, çorba, sarma ve salata olarak da tüketilir. Karalahana haşlandıktan sonra mikserden geçirilip, püre şeklinde et yemeklerinin yanında sunulabilmekte ve tüketilebilmektedir.