Güncelleme Tarihi:
K vitamini; kan pıhtılaşması, kemik metabolizmasında rol oynayan yağda eriyen bir vitamindir.
Damar sertliğini azaltır ve kadınlarda menopoz sonrası kemik kaybını önler. Aynı zamanda karaciğerin işlevinin sürdürülebilmesi için de diğer vitaminlerle birlikte görev yapar.
K vitamininden zengin besinler; ıspanak, pazı, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere karaciğer, kuru baklagiller, balık, süt ve ürünleridir.
K vitamini gereksinimi besinlerle ve kalın bağırsaklardaki bakterilerin sentezi ile karşılanır.
Eksikliği uzun süre antibiyotik kullanan ve bağırsaklarında çeşitli emilim bozuklukları olan kişilerde görülür.
K vitamini eksikliğinde kanın pıhtılaşması engellendiği için kanama durmayabilir. Vücutta bir bölgenin kesilmesinde eğer kanama uzun süre durmuyorsa mutlaka K vitamini eksikliği var mı kişi taranmalıdır.
K vitamini fazlalığı ise oldukça nadir görülür.
K vitamini çeşitli ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar mutlaka doktoruyla görüşerek K vitamini içeren besinler tüketmeli ya da vitamin takviyeleri kullanmalıdır.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL