Yaz Olimpiyat Oyunları 2024, Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor. Binlerce izleyicinin akın edeceği kenti, olimpiyatları takip edecek sıradan bir turist gibi değil, bir Parisli gibi yaşayarak, hissederek gezmek isteyenlere öneriler hazırladık.
#Filiz GÜLTENHem hukukçu hem diplomat… ‘Dış münasebetler’ merakı henüz genç bir hukuk öğrencisiyken başladı. Yaklaşık 30 yıl ‘Hariciye’de Türkiye’ye hizmet ettikten sonra 1998’de duvarın öte tarafına geçip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 10 yıl hâkimlik yapan Rıza Türmen ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık, ‘Adil bir dünya nasıl olur?’ sorusuna cevap aradık.
#Rıza Türmen70'li ve 80'li yıllarda düzenlediği saldırılarla dünya gündeminden bir an bile düşmeyen Çakal Carlos, 1994 yılında Sudan'da yakalanarak hapse gönderilmişti. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir kitap, Carlos'un yakalanmasını sağlayan istihbaratın kaynağına dair çok çarpıcı ayrıntıları gün yüzüne çıkardı...
#Çakal CarlosHemingway “Eğer gençken Paris’te yaşayacak kadar şanslıysanız hayatınızın geri kalanında nereye giderseniz gidin o sizinle kalır çünkü Paris bir şenliktir” der... ‘Emily in Paris’ dahil bugüne kadar birçok diziye ve filme konu olmuş bu renkli şehri bu kez Emily’nin ayak izlerini takip ederek gezelim.
#SeyahatKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapBoris Vian, ‘Saint-Germain-des-Prés Rehberi’nde 2. Dünya Savaşı sonrası Paris’in nasıl değiştiğini, kentin kültür ve eğlence semtinin nasıl bir çekim merkezi halini aldığını o yılları bizzat yaşamış büyük bir yazarın akıcı ve neşeli üslubuyla anlatarak turist rehberlerinin ciddi havasını bozuyor.
#Boris VianDuvar birçok şiir, öykü ve romanda ilk anlamıyla değil sembolik ve metaforik olarak kullanılmıştır. Örneğin Jean - Paul Sartre'ın "Duvar" isimli romanında, özgürlüğü elinden alınan insanların esareti anlatılır. Şiir türündeki eserlerde de duvar kelimesi, yakın anlamlarda kullanılır. Duvar şiiri hangi şaire aittir? Bu şiirin türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Hamburg’da devam eden 5. Tiyatro Köprüsü Festivali’nin üçüncü gününde, Tiyatro İstasyon İletişim’in yeni oyunu ‘Dış Ses’in prömiyeri yapıldı. Zeynep Kaçar’ın yazdığı eser, yönetmen Serap Sadak’ın yorumu, Fatma Kurt’un ve Nazmiye Acar’ın oyunuyla tiyatro severlere sunuldu.
#AlmanyaGerçekleşme ihtimali bulunan ya da gerçeküstü olayların anlatıldığı, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan kurgusal metinlere hikaye denir. Hikayeler anlatım tekniklerine göre üçe ayrılır. 1- Durum Hikayesi 2- Olay Hikayesi 3- Modernist hikaye. Modernist hikayenin özelliklerini ve temsilcilerini örnek metinlerle birlikte derledik.
#EğitimDünya edebiyatına önemli isimleri kazandıran en önemli ülkeler içerisinde Fransa gelir. Farklı yüzyıllarda edebiyat dünyasına damgasını vurmuş olan bu önemli isimler, aynı zamanda bir duayen olarak da ifade edilir. Peki en ünlü Fransız yazarlar kimlerdir ve eserleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimÜnlü Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre, eserleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vurmuş isimlerden biridir. Varoluşçu felsefesiyle de edebiyat dünyasında yer etmiş, Bulantı ve Duvar kitaplarının yazarı Jean Paul Sartre eserleri ve hayatı ile bilgilerle haberimizde...
#Jean Paul SartreBaşlığı okuyunca “Dilek Hoca da artık hiç alanı olmayan konularda yazılar yazmaya başladı” diyebilirsiniz. Oysa bedenimiz bir bütün. Kendimizi geliştirmek için yaptığımız aktivitelerin genel beden sağlığımıza olumlu etkilerini artık hepimiz biliyoruz. Ben de bu yüzden bugün okumanın sadece zihnimizi geliştirmeye değil, bize kattığı birçok faydasını yazmak istedim. Keyifli okumalar dilerim.
#Dilek AvşarNobel Komitesi, Nobel Edebiyat Ödülü'nü Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah'a verildiğini açıkladı. Gurnah'ın ödülü kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı ifade edildi.
#NobelÖzellikle dil bilgisi açısından Türkçedeki en önemli konular içerisinde tanık gösterme geliyor. Hem günlük yaşamda kullanılır hem de öğrenciler için büyük öneme sahiptir. Peki, tanık gösterme nedir ve alıntı yapma ile farkı nasıldır? Tanık gösterme örnekleri ve cümleleri hakkında tüm detayları derledik.
#Tanık GöstermeGrafik tasarımcı Utku Lomlu, orijinal kitap kapağı tasarımlarıyla tanınan bir isim. Tasarımcının Can Yayınları için hazırladığı ‘Klasik Kadınlar’ serisi, EdAwards (Avrupa Tasarım Ödülleri) Gold ödülüyle Avrupa’nın en iyi kapak tasarımı seçildi.
#GazetehaberleriFelsefi açıdan günümüzde birçok farklı düşünce yapısı bulunmaktadır. Bu düşünce yapıları arasında nihilizm özellikle merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, nihilist nedir ve kime denir? Nihilist yazarlar, filmler ve sözler üzerine tüm detaylar.
#Nihilist Nedir