Paylaş
90’lı yıllarda eğer İstanbul’daysam mutlaka cumartesi günleri Bilsak Beşinci Kat’a giderdim.
Barın köşesine geçip sevdiğim şarkıları beklerdim. Tanita Tikaram’ın “Twist in My Sobriety” şarkısını orada dinlemek bana iyi gelirdi. Şarkının sözleri orada daha da çok hoşuma giderdi.
“Tanrı’nın tüm çocuklarına seyahat ayakkabıları gerek,
Dertlerini başka yere taşısınlar diye.
Tüm iyi insanlar iyi kitaplar okur.
Artık vicdanın temiz,
Konuştuğunu duyuyorum kızım,
Artık vicdanın temiz.”
Bu şarkı beni hep Fernando Pessoa’nın çok sevdiğim “Huzursuzluğun Kitabı”na yaklaştırmıştır.
Geçenlerde tekrar dinlerken de aklıma Pessoa geldi.
Onun güzel bir cümlesini hatırladım:
“Kalp düşünebilseydi atmaktan vazgeçerdi.” “Huzursuzluğun Kitabı”, 1888 yılında Lizbon’da doğan ve 1935 yılında, 47 yaşındayken ölen Portekizli edebiyatçı Fernando Pessoa’nın en sevdiğim eseridir.
Beynin kökeni
Dakikalar İçinde Beyin adındaki kitap tüm evrendeki en karmaşık organın yapısını, işleyişini ve sırlarını ayrıntılı olarak açıklıyor. 200 yüksek teknoloji ürünü tarama, görüntü ve diyagramla sizlere anlaşılır, aynı zamanda keyifli bir okuma sunuyor.
Bu son derece modern ve kapsamlı kitap, bize insan beyninin neden bu kadar karmaşık olduğunu, nefes alma, uyuma ve görmeden tutun kimlik, hayal gücü, zevk ve acıya kadar her şeyi nasıl kontrol ettiğini ve bilgisayarlarla ya da genetik alanındaki son keşiflerle bir araya geldiğinde neler yapabileceğini açıklıyor.
Kitapta beynin kökeni ve anatomisi, vücut kontrolü, ruh hâli ve duygular, algı, bilinç, bellek ve öğrenme, kişilik, zekâ ve diğer üst işlevler, dil, garip zihin durumları, bozukluklar, hastalıklar ve tedaviler, son olarak da beynin geleceği inceleniyor.
Ödüllü bilim yazarı Rita Carter ayrıca hafıza kaybı, çoklu kişilik, psikopati, rüya görme, halüsinasyon, bağımlılık, otizm, disleksi, şizofreni, bunama ve başka pek çok zihin durumunu aydınlatıyor.
Bütün bu sorular ve daha fazlası için “Dakikalar İçinde Beyin” kitabına başvurabilirsiniz.
Efes’te Carmina Burana
13 Temmuz akşamı Alman besteci Carl Orff’un en çok bilinen ve sevilen eseri “Carmina Burana”nın sahne kantatı seslendirilecek.
Carl Orff tarafından Münih yakınlarındaki bir manastırda keşfedilen 200 kadar şiirden esinlenerek bestelenen “Carmina Burana” eserinde İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Vladimir Lungu, İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu’nu Orhan Öner Özcan yönetecek.
Solistler soprano Ayşe Şenogul, tenor Erdem Erdoğan ve bariton Nejad Beğde’ye koro, çocuk korosu ve orkestra sanatçıları eşlik edecek.
Bu muhteşem eser Efes antik kentinin tarihi sütunlarında yankılanacak.
En çok satan edebiyat eserleri
∆ Ahmet Ümit- “Bir Aşk Masalı”
∆ Matt Haig- “Gece Yarısı Kütüphanesi”
∆ Caner Yaman- “İyileşmek”
∆ Dante Alighieri- “İlahi Komedya”
∆ Viktor Frankl- “İnsanın Anlam Arayışı”
İstanbul’da büyük bir kitapçı
Geçen ay İstanbul’da büyük bir kitabevi daha açıldı: Penguen Kitabevi, İçerenköy. 5 bin metrekarelik bir alanda, zeytin ağaçları, kafe bölümü ve 250 binin üzerinde kitap çeşidiyle okuru karşılıyor.
Kitabevinin açılışında Zeynep Bulgulu Asrar ve İpek Ekseriyet Açan’ın çello ile müzik dinletisi okurlara keyifli anlar yaşattı.
Bu kitabevini en yakın zamanda ziyaret etmem gerekiyor.
Aklımda kalanlar
◊ Jean Paul-Sartre’ın manevi kızında bulunan şahsi arşivinden ve kendisiyle yaptığı görüşmelerden hareketle bir başka Sartre portresi çiziyor François Noudelmann. “Bambaşka Bir Sartre”, yayımlanmamış mektuplar, ses ya da film kayıtları ve notlardan oluşan bu arşivin izinde Sartre’ın yüzeysel bir turist olmayı sevdiğini, gönlünün çokeşliliğe meylettiğini, angaje yazar kimliğinin üzerine yapışmasından rahatsız olduğunu, müzikle olan ilişkisini ve depresif anlarını ifşa eden şaşırtıcı bir çalışma. Kitap, Yapı Kredi Yayınları’ndan yayımlandı.
◊ Sabâ Altınsay’ın eski ve yeni tüm romanları artık Düşbaz Kitaplar’da. Geçtiğimiz yıl Altınsay’ın ilk romanı “Kritimu-Girit’im Benim”i yeniden basan Düşbaz Kitaplar, ayrıca yazarın bir kadının günümüz Türkiye’sinde cinnetten cinayete, cinayetten cinnete sürüklenen hikâyesini anlattığı ve çok beğenilen son romanı “Faili Malum”u da okurlarla buluşturdu. Altınsay’ın “Benim Hiç Suçum Yok” adlı bir diğer romanı ve yazmakta olduğu yeni kitabı da önümüzdeki dönemde Düşbaz Kitaplar tarafından basılacak.
Kim ne okuyor?
∆ Betül Demir, Yiğit Güralp’in “İyi Hissettiren Yazılar” adlı kitabını okuyor...
∆ Şenay Düdek, Prof. Dr. Caner Taslaman’ın “Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı” adlı eserini okuyor.
∆ Yayıncı Ünal Koçak, William Gibson’ın “Neuromancer” adlı eserini okuyor.
∆ Gazeteci Elif Tanrıyar, Jenny Erpenbeck’in “Kairos” adlı eserini okuyor.
Paylaş