Hürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, son dönemde okullarda sıkça gündeme gelen temizlik, kayıt parası sorunu ile günübirlik ev denetimleri ve merdiven altı sağlık turizmi faaliyetlerinin önlenmesine yönelik alınan tedbirler konusunda, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şahin, Antalya’nın Türkiye genelindeki suç oranlarında 4’üncü, kayıp çocuk sıralamasında ise 1’inci olduğuna yönelik iddiaları da yanıtladı.
#Antalya ValiliğiYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#Ayvalıkİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranMalatya'da Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kendi iş yerinizi yapmak istiyorsanız, kendi evlerinizi yapmak istiyorsanız bizim açıkladığımız bu krediden ve hibe miktarlarından istifade edin. İşe başlayın. Hiç durmayın. Planlar belli. Nerede yapacağınızı da söyleyebiliriz. Konutlar için ortalama 500 bin lira hibe, 500 bin lira da kredi vereceğiz" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Türkiye’de adeta bir suşi çılgınlığı yaşanıyor. Sürekli yeni suşi restoranları açılıyor, oteller suşi şeflerini transfer ediyor, mönülere yeni ürünler ekleniyor. Sektör temsilcileri ise ete göre daha ucuz olan suşinin Türk müşteriler tarafından çabuk sevildiğini ve artık bu kültürün benimsediğini ifade ediyor. Ayrıca suşili mönülerin milyonlarca turist için de önemli bir alternatif olduğu vurgulanıyor.
#SuşiBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Erzurum'da esnafı ziyaret etti. 'Bozkurt Sinan' sloganı atan ve meşale yakan gençlerle yürüyen Oğan, "Erzurumlunun önüne ya Kandil Dağı dediler ya domuz bağı dediler. Ya HDP'yle yan yana duracaksın dediler, ya HÜDA-PAR'la yan yana duracaksın dediler. Ama şimdi ATA İttifakı var ve onun adayı Sinan Oğan var. Türk milletini seçeneksiz bırakmayacağız dedik ve Türk milletinin önüne milli bir seçenek sunduk" dedi.
#Sinan OğanTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati (TBMM Bütçe Sunumu) "2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir" dedi. Nebati ayrıca "2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı hayata geçireceğiz" ifadesini kullandı.
#Nureddin Nebatiİstanbul'un Şişli ilçesindebir şahıs kaldırımda yürüyen bir kadına yaklaşıp tokatladı. Kadının neye uğradığını şaşırdığı olayda, vatandaşların tepki gösterdiği şahıs ise ara sokakta darp edildi. Kadının eşi olduğunu iddia eden şahıs olay yerinden uzaklaşırken, yaşanan o anlar ise güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Kadının ve şahsın emniyete herhangi bir şikayette bulunmadıkları öğrenildi.
#İstanbulMeşhur bir şefin başka bir şefin mutfağına misafir olduğu pop-up etkinlikler giderek çoğaldı. Bu tip etkinlikler birçok gurmenin yer bulmak için birbiriyle yarıştığı, sansasyonel gastronomi şölenleri haline dönüşüyor. Elbette astronomik faturasını da ‘alık gurmeler’ ödüyor. Bu alık gurmeler kim peki? Kimseyi incitmeden tek bir ad vereyim: Vedat Milor! Ne mi yaptım? Gittim, gördüm ve şeflere değil, kendime kızdım.
#YemekHer yıl merakla beklediğimiz ‘Gastromasa’nın zamanı geldi. Sektör profesyonelleri, yeme-içme meraklıları, genç şefler, gastronomi öğrencileri, kısaca dünyaca ünlü şeflerden ilham almak isteyenler bu buluşmayı kaçırmasın. Konferans yarın, Haliç Kongre Merkezi’nde...
#GastronomiTürkiye’nin en popüler tatil yeri, tabiri caizse St. Tropez’si kuşkusuz Bodrum’dur. Bana göre hem doğal güzellikleri, tertemiz lacivert denizi ve birbirinden güzel plajlarıyla, hem de mekanların çeşitliliği, lezzeti, eğlencesi, servis ve hizmet kalitesi açısından dünyaca ünlü tatil beldelerinden on gömlek üstündür. Keşke bir St Tropez, Ibiza, Mykonos kadar değeri bilinse de kaliteli yabancı turist çeken dünya jet setinin uğrak yeri olabilse…
#BodrumYemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#Gazetehaberleri