Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkTarım ve Orman Bakanlığı Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu, Türkiye’de mutfaklarda bugüne kadar kullanılmayan 4 bitkiye onay verdi. Kral meyvesi liçi, karabuğday filizi, kutsal fesleğen ve Japon biberi artık mutfaklardaki yerini almaya hazırlanıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'İşimiz Gücümüz Bursa' lansman organizasyonunda projelerini açıkladı. "Kuzey ve Güney olmak üzere iki yeni koridor oluşturuyoruz" diyen Aktaş kentsel dönüşümde 100 bin konutluk projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Aktaş 500 yeni otobüsün alınacağını ve yeni bir metro hattının Bursa'ya kazandırılacağını da sözlerine ekledi. Aktaş ayrıca öğrencilere burs ve emeklilere yılda iki defa nakit desteği sağlanacağını da belirtti.
#Bursa Büyükşehir BelediyesiYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiYeni çılgınlığımız yapay zekâ... Ancak henüz gastronomi alanında yeterince verimli şekilde kullanılmıyor. Geçen hafta ilk kez ChatGPT’yi kullandım, ona Türk mutfağının dünyadaki bilinirliği için yapılması gerekenleri, imambayıldıyı Japon mutfağına nasıl uyarlayabileceğimizi sordum. Saçma yanıtlar alacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Sevgili yapay zekâmla Türk çayı üzerine çalışmaya başladık bile!
#Yapay ZekâBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANGülin Kayhan, Tokyo’daki on yıllık akademik kariyerinden sonra Eskikaraağaç Köyü’ndeki evine geri dönmeye karar verdi. Doğal yaşama geçişte çocukluğunun deneyimlerini takip ederken, kurduğu hayalleri sofrasında paylaşmak için evinin kapılarını açtı. Köyle şehir hayatını yeniden harmanlayan Gülin Kayhan, “Leylek Köy Göl Evi’nin hikâyesi aslında kırsal turizmle köydeki değerlerin yeniden hatırlanmasına dair bir girişim hikayesidir” diyor.
#BursaSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde, şehrin griliğini bir kenara bırakıp portakal kabuğu ve altın sarısı yaprakların içinde zaman geçirmeye ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Güz mevsiminin büyülü atmosferinde zaman geçirebileceğimiz botanik bahçeleri nereler?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden güzel 7 adresi önerdiler.
#RotaKuzey Kore'nin Japon Denizi istikametine doğru 3 yeni füze ateşlediği bildirildi. Füzeler, Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesinin dışına düşerken, Pyongyang'ın son füze denemesi ABD Başkanı Joe Biden'ın Asya ziyaretinin ertesinde "Washington'a gözdağı" olarak yorumlandı. Öte yandan ülkede şüpheli Covid-19 vaka sayısı 3 milyonu aştı.
#Kuzey Koreİç Anadolu’nun Venedik’i Eskişehir... Kalbinden geçen Porsuk nedeniyle ‘Bozkırın ortasındaki vaha’ olarak da biliniyor. 66 bin üniversite öğrencisinin enerjisiyle cıvıl cıvıl bir kent. Kuru ayazıyla meşhur Eskişehir’e öğrenciyken yolu düşen gezginimiz sonra farklı dönemlerde ziyaret ettiği şehri, bu kez karlar altında gezdi. İşte Porsuk ve Adalar’dan satırlara lapa lapa düşenler...
#HürriyetKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneŞöyle dumanı üstünde, mis gibi bir çayın yanına en çok neyi yakıştırıyorsunuz? Anne keki, el açması bir ıspanaklı börek, peynirli poğaça, simit… Hangimiz okuldan dönünce, o özenle hazırlanmış ikramlardan yemek için annemizin çay saati davetlerini dört gözle beklemedik ki? Tüm bunların yeri bizde ayrı, kabul. Ama çayla yapılan farklı eşleştirmelerle damağınızda biraz heyecan yaratmak istemez misiniz?
#Çay