Güncelleme Tarihi:
En net görüntüyü almak için Japon malı televizyon kullanıyoruz; en temiz sesi Japon müzik setleri veriyor, en sağlıklısı olsun diye Japon çayı içiyoruz; en klas yemek olarak Japon yemeği yiyoruz. En sağlam arabalar Japon arabası diye düşünüp, tüm paramızı Mazda'lara ve Toyota'lara yatırıyoruz. Bir çoğumuz, sadece moda olduğu için evde Japon malı kimono bozması sabahlıklar giyiyoruz. Japon modacıların yaptığı giysileri hayranlıkla seyrediyor ve ne kadar yaratıcı olduklarına dair fikir yürütüyoruz. Kısacası biz Türkler Japonları seviyoruz. Sadece biz mi? Tüm Avrupa ve Amerika'da Japon istilasına yenik düşmüş durumda. Colors Dergisi ‘Japon çılgınlığı’ sayısı hazırlarken, Cacharel’den Givenchy’e kozmetik dünyasının liderleri makyajdaki Japon etkisini yansıtıyorlar.
Japon yemekleri yapan restoranlara gelince... Yemekleri herkezin ağız tadına uygun olmasa bile inanılmaz revaçta. Japonya'dan gelen ve Japon kültürünü yansıtan küçük ev eşyaları, artık neredeyse ‘‘her eve lazım’’ haline geldi. Erkekler eşlerinden bir ‘‘geyşa’’ gibi davranmalarını bekliyorlar. Kısacası, Japonlar hayatımıza hükmediyorlar. Üstelik onların hükümranlığı öyle çok küçük ayrıntılarda saklı da değil. En fazla kullandığımız eşyalar, hayatımıza son zamanlarda yön veren alışkanlıklar hep Japon'lardan gelme. Biz de Japon istilasının sebeplerini biraz daha aydınlatmak için modası ve trendleri bir yana klasik Japon kültürünü yaşatanlara uzandık.
Japon restoranları
Son yıllarda bir alternatif olarak ortaya çıkan Japon mutfağı, Türk insanı tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Düşük yağ oranı içeren sağlıklı yemekleri ve değişik lezzet anlayışıyla, aslında bize çok uzak olan bu mutfak, bir trend olarak kabul gördü. İnsanlar artık evlerinde davet verdiklerinde Japon yemekleri yapıyorlar. Sağlıklı ve modern hayatın gereklerini de böylece uyguluyorlar. Dışarı yemeğe çıkıldığında Japon restoranlarına gidiyorlar. Sağlıklı beslenip, Japon çaylarıyla huzur buluyorlar.
Japon modacıları
Artık o kadar çok Japon modacı türedi ki, takip etmek bile zorlaştı. Koleksiyonlarında adeta kendi kültürlerini anlatıyorlar ve doğu ile batı arasında modadan geçen bir köprü kuruyorlar. Artık Japon modacıları sadece Uzakdoğu'da değil, tüm dünyada isimlerini duyurdular. Paris ve Milano’da düzenlenen Hazır Giyim Fuarları’nda genç yetenekler bölümünde sadece Japon modacıların adı geçiyor... Avrupa ve Amerika'da dönem dönem sergiler açıp, Japon kıyafetlerini tanıtıyorlar. Özellikle de kimonolarını... Tarz olarak genelde ‘minyon kişilere’ hitap eden Japon modacıları, kadınların da bu kıyafetlere girebilmek adına kilo vermelerine sebep oldular. Hele doğunun gizemini taşıyan kokuları yok mu, işte esas onlarla tanındılar. Kıyafetleri bulmak zor da, kokuları her yerde bulabilirsiniz...
Japon eşyası satan dükkánlar
Evlerimizin de midelerimizden pek farkı yok gibi. Sayıları az da olsa, Japon ev eşyaları satan yerleri bulup çıkartıyoruz ve oralardan küçük çay takımları, minyatür biblolar, hepsinin ayrı hikayesi olan melekler ve kimonolar alıyoruz. Misafirlerimizi Japon kültürünü anlatan kocaman yastıklar üstüne oturtuyoruz ve onlarla Japonlar hakkında derin sohbetlere dalıyoruz. Peki tüm bunları nereden buluyoruz?
Minik Japonya, Şair Nedim Caddesi, Ihlamur Yokuşu, Maçka
Homestore, Akmerkez, Etiler
Beymen Home, Akmerkez, Etiler
Ataköy, Atrium'un içinde kurulan standlar