Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz tarafından düzenlenen çocuk tiyatrosu etkinliğinde, çocuklar ve veliler ‘Bremen Mızıkacıları’nı izledi. Yılmaz, 21 ve 22 Aralık akşamı, dünya klasiklerinden Molière’in ‘Cimri’ oyunu için ücretsiz kontenjan sağladığını, izlemek isteyenlerin kendisine başvurmasını istedi.
#Güngör YılmazKanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaCHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi’ndeki ‘Beyaz Evde’ STK temsilcileri, partililer, milletvekilleri, bilim adamları gibi her meslekten, inançtan, etnikten insanlarla Türkiye’yi ve dünyadaki gelişmeleri konuşuyor.
#CHPTürkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliCumhuriyetimizin 100’üncü yılını bilimsel ve kültürel etkinliklerle kutlayan kurumlar arasında merkezi Frankfurt’ta olan Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği Almanya (TMMB) da yer alıyor. TMMB’nin cumhuriyetin kuruluşunun ve aynı zamanda Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla Frankfurt’taki kültür merkezlerinden ‘Zentrum am Bügel’de gerçekleştirdiği geniş kapsamlı konferans ve etkinlikte modern Ankara’nın ilk yıllarındaki kentleşmeye katkısı olan Alman mimarlar ve eserleri tanıtıldı.
#Almanya“Milli Mücadele Ankara’sının hayali bir ideal beldenin silueti halinde gözümde canlanıyordu. O devirde insanlar arasında ne samimiyet, ne emniyet, ne yakınlık, ne açık yüreklilik vardı, insan bir defa tanıdığı ile ikinci rast gelişinde kırk yıllık dost gibi oluyordu.” (Yakup Kadri Karaosmanoğlu-Ankara)
#Yakup Kadri KaraosmanoğluAnkara Katılımcı Yönetim Derneği’nin (ANKADER) ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği’ projesi kapsamında açık oturum gerçekleştirildi. ANKADER Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “İklim ve doğa turizmin ham maddesidir” dedi.
#Ankara Katılımcı Yönetim DerneğiAnkara 19 Mayıs Stadyumu, başkentin sembol yapılarındandır. İçinde bir tarihi barındırır. 1932’de Ankara’nın imarı ile görevlendirilen Hermann Jansen tarafından yeri belirlenen başkentin stadyumu, İtalyan mimar Paolo Vietti-Violi’ye yaptırılmıştır. 1936’da dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından açılışı yapılmıştır. 29 bin 200 kişi kapasite ile o yıllarda Türkiye’nin sayılı statlarındandı. Geçen 82 yılda artan nüfus ile birlikte stadyum ihtiyacı karşılayamaz hale geldi.
#19 Mayıs StadyumuAnkara’nın imarı denilince yoktan var olan bir Ankara gelir hemen aklımıza. Bir tarih canlanır gözümüzde. Binalarıyla, caddeleriyle, sokaklarıyla, kültür merkezleriyle, yeşil alanlarıyla, yollarıyla, ulaşımıyla, sosyal donatı alanlarıyla, 21. yüzyılı yakalayan bir başkent. ‘Bozkırdan bir kent yaratmak’, hayali bile cihana bedel. Yaşadığımız kentin tarihini öğrenmek için Ankara Valiliği’nin Sıhhiye semtindeki yeni binasındaki sergilenen eserleri görmek yeter.
#Umut ÖzkanAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor?
#Çöp EvAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor? Ülkemizden ve dünyadan örneklerle istifçilik hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık...
#İstifçilikDünyanın dört bir yanında büyük şehirler hem su kıtlığıyla hem de ani yağışların neden olduğu sellerle boğuşuyor. Buna bir de yükselen deniz suyu seviyelerinin kıyılardaki şehirleri tehdit etmesini eklersek suyun çağımızın en önemli problemlerinden biri olduğu ortada. Peki çözüm ne? İşte meseleye farklı açıdan bakan 5 alternatif proje...
#Su BaskınıBaşkentin önemli kültür mekânlarından Ulus’taki PTT Pul Müzesi, zengin pul koleksiyonu ve postacılığa dair eserlerin yanı sıra mimari yapısıyla da, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından. Cumhuriyet’in ilk yıllarından yeni yapılacak binalara kredi vermek ve yetimlerin haklarını korumak için kurulan Emlak ve Eytam Bankası olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde müze olarak hizmet ediyor.
#PTT Pul MüzesiDaha gencecik yaşta girdiği gösteri dünyasında kendine sağlam bir yer edinmişti. Başrolünü oynadığı diziyle tüm dünya onu tanıdı. İlerleyen yıllardaysa onu perdede ve ekranlarda daha az görmeye başladık. Üstelik çok kısa bir süre önceyse hem çok büyük bir acıyı hem de kariyerinin kırılma anlarından birini yaşadı…
#Hayden PanettiereGeçen hafta gösteri dünyası, gencecik bir yıldızın ölümüne gözyaşı döktü... Henüz 28 yaşında olan oyuncu ve ressam, yaşadığı evde arkadaşları tarafından bilincini kaybetmiş şekilde bulundu. Olay yerine çağrılan sağlık ekiplerinin bütün müdahalelerine rağmen genç sanatçı hayata döndürülemedi. Ölüm nedeniyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılsa da sonunda yapılan otopsinin ardından kesin neden ailesi tarafından açıklandı.
#Jansen PanettiereTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliBir çocuk yıldız olarak başladığı kariyerini artık bir yetişkin olarak sürdüren ünlü oyuncu büyük bir acı yaşıyor. Kendisi gibi küçücük yaşta oyunculuğa adım atan ve bunu sürdüren kardeşi beklenmedik bir anda üstelik de geç yaşında hayata veda etti. Bu trajik ölüm ise ünlü yıldızın erkek kardeşinin öldüğü, arkadaşlarıyla buluşmaya gitmediği zaman ortaya çıktı.
#Jansen PanettiereNorveçli yazar Per Petterson ’Ardından’da yaşadığı kayıplar sonrasında darmadağın olan bir adamın hayatını toparlama çabasını anlatıyor. Bu aynı zamanda babalar ve oğullar arasındaki çatışmalı ilişkinin, sevdiklerimizin ölümü karşısında hissedilen suçluluk duygusunun ve yetişkinliğe geçişin doğası hakkında bir hikâye...
#Ardından