Buralar bir zamanlar sadece tarlalardan, ormandan ibaretti... Sonra Kemer Country gelince şehre yakın bir ‘yer’ oldu. Şimdi 36 bin nüfusuyla kendine özgü bir varsıl semt. Siteler, İstanbul’un çoğu uydusundaki gibi tektip ve sıradan değil; estetik kaygıyla da inşa edilmiş, yalnız isimlerine sosyologların bir bakması lazım!
#İlk Otobüs Son DurakEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Bugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatTürkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 2024Büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaEge bölgesinin en güzel şehirlerinden olan İzmir, yemekleri ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle yaz mevsiminde hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin en çok uğradığı şehirlerinden bir tanesi olan İzmir şehri içerisinde yer alan yemekler denenmeye değerdir. İzmir yemekleri ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Peki İzmir yemekleri nelerdir? İzmir'de neler yenmelidir? İzmir mutfağında ünlü olan yemekler nelerdir? İşte İzmir yemekleri ile ilgili tüm detaylar.
#İzmir YemekleriÇeşme denilince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz meşhur kumrusudur. Yolunuz Çeşme’ye düştüğünde, ‘Çılgın’, ‘Yengen’, ‘Basri’, ‘Psikopat’, ‘Asım’, ‘Yunus’, ‘Palet’, ‘Mecit’ diye bir şeyler duyarsanız bilin ki bunlar bu eşsiz lezzete verilen isimlerdir. Hangisini söylerseniz söyleyin asla pişman olmazsınız. Şimdiden afiyet olsun!
#1Tüm maçlar bir futbolcu için her zaman zordur. Stres, adrenalin, tutku ve heyecan doludur. En kritik anlarda attığı gollerle takımını zafere taşıyan Necati Ateş için de bu hep böyle oldu. Altay, Aydınspor, Adanaspor, Ankaraspor, Real Sociedad, Antalyaspor, Eskişehir, Karşıyaka, Kayseri Erciyesspor ve Galatasaray gibi kulüpler için ter döken Ateş, bugün futbolda yarattığı başarı hikayesini teknik adam olarak devam ettiriyor. İşin sırrı ise çok ve planlı çalışmaktan geçiyor.
#1Damla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1İzmir’e ayak bastık mı hemen gözümüzün aradığı lezzetlerden kumru... Tulum peyniri, domates ve sivri biberle yapılanı, İzmirlilere göre kumrunun hası! Ancak içine şarküteri çeşitlerinin girdiği sıcak halini seven de çok. Nohut mayalı ve susamlı ekmekle hazırlanan, İzmir’in coğrafi işaretli bu leziz sandvicinin en iyileri nerede yenir, jürimize sorduk.
#KumruEkrem Oran, Çeşme Belediye Başkanı... Ama herkes ona, “Bizim Eko” diyor. “Bu Eko nereden çıktı?” diyoruz. “Eko; Balkan Harbi’nde Selanik’in Eğriboz’undan askere gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap çöllerinden sonra Mustafa Kemal’in ordusuyla Kuvayımilliye süvarisi olarak 9 Eylül’de İzmir’e girmiş Yusuf Selahattin Eğriboz’un torunu. İsmet Paşa’nın gururla 2 dönem İzmir milletvekilliğini yapmış Hüseyin Ekrem Oran’ın da torunu. Babam, 1969 yılında Çeşme’de esnaflığa başlamış, annem 1956’dan beri Ilıca’da aynı evde oturuyor. Yıl 1985... Çeşme Festivali’nde daha 14 yaşımda gönüllü Fransızca rehberliği yaptım. 1992’de festivalin genel koordinatörüydüm. ‘Eko’ buralardan geliyor. Benim evim Çeşme, ailem de Çeşmeliler. ‘Bizim Eko’nun patentini bile aldım” diyor.
#1Türkiye’de yaşanan depremler sonrasında Atina-Ankara eksenindeki olumlu gelişmelere rağmen Yunanistan Türkiye'yi durdurmak için flaş bir hamle yaptı. Atina, ABD'li bir hukuk firması ile anlaşırken ülke basını Yunanistan'ın ödediği ücreti açıkladı...
#YunanistanMersin denince akla gelen ilk sokak lezzeti elbette coğrafi işaret tescilli tantuni. Küçük küçük doğranmış et önden haşlanıyor, ardından toz kırmızı biber eklenip pamukyağında soteleniyor. Mersin’de bu kavurma işlemi tantuniye özel bir sac tavada yapılıyor. Lavaş veya ekmekler etlerin üzerine bastırılarak ısıtılıp sosu çektiriliyor ve etle doldurulup sarılıyor. Jürimize bu bize has tadın hakkını veren adresleri sorduk.
#LavaşBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#TurizmYazları 1 milyondan fazla insanı ağırlayan Çeşme, plajlarından meydanlarına, parklarından müzelerine kadar yenilenmiş yüzüyle sezona hazır. ‘Deniz, güneş, kum ve rüzgâr’a tarih, kültür ve sanat etkinlikleri de eşlik ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’la ilçeyi dolaşırken zaman zaman çocukluğuma döndüm...
#ÇeşmeKahvaltıda esas olan şey malzemenin kalitesidir. Malzemenin özelliği ve kalitesi de ait olduğu coğrafyanın doğasıyla, kültürüyle şekillenir… İşte Türkiye’yi dünyada kahvaltının yıldızı yapan tam da bu. İl il kahvaltımızın çeşitleri de, özelliği de, güzelliği de değişiyor. Bu hafta, kahvaltı masasıyla beni mutlu eden iller arasında bir tura çıkalım.
#Lezzet