Güncelleme Tarihi:
1- ERİMİŞ TULUM PEYNİRİYLE Zeynel Ergin Gevrek Fırını, İzmir
Ebru Erke’ye göre kumrunun en önemli temsilcisi. Ahmet Güzelyağdöken “İzmir kumrusunda (28 lira) 1 numara! Gevrekleri de özel” diyor. İzmir tulumu ve domatesle doldurulup fırına verilen kumru peynir eriyince servise sunuluyor. Alsancak’taki mekânı Bora Bozankaya ve Salih Seçkin Sevinç de öneriyor. (0232) 403 40 04
2- KARS KAŞARI, TİRE SUCUĞU Kumrucu Hüseyin, İzmir
Çeşme’de... 1966’dan beri açık olan bu ünlü işletme için Ahmet Güzelyağdöken “Çeşme usulünde (şarküteri ürünlü kumru) ekoldür” dyor. Kars kaşarı ve Tire sucuğu kullanılıyor. Oğuz Yenihayat’a göre en iyisi burada. Ebru Erke ve Defne E. Tüysüzoğlu’nun da favorilerinden. Salam, sucuk, kaşar ve domateslisi 100 lira. (0232) 712 00 00
3- HEP AYNI KALİTEDE Kumrucu Erol, İzmir
Ilıca ve Alaçatı’dalar. Defne E. Tüysüzoğlu’na göre kumruyu hakkını vererek yapan adreslerden... Hem kullandıkları malzemeler lezzetli hem de yıllardır aynı kalitede servis veriyorlar. Kaşar peyniri, sucuk, salam ve domatesli ‘yengen kumru’ 160 lira. Ahmet Güzelyağdöken de öneriyor. (0232) 716 91 91
4- KUYRUK OLUYOR Kumrucu Şevki, İzmir
İzmir’de çok popülerler, Karşıyaka ve Konak’ta şubeleri var. Kaşar, sayas peyniri, sucuk, sosis ve salamlı ‘İzmir süper kumru’ (120 lira) sık tercih edilenlerden... Dilediğiniz malzemeyle de hazırlatabilirsiniz. Genç müşterileri ağırlıkta, lezzetli kumruları için kuyruk olabiliyor. Çağdaş Ertuna’nın favorilerinden... (0232) 330 86 00
5- ‘BİR KEZ DENEYİNCE...’ Kumrucu Apo, İzmir
Kemeraltı’nda, İzmir’in en eskilerinden... Bora Bozankaya’ya göre kumruları çok lezzetli. Kars kaşarı ve Tire sucuğundan yapıyorlar, malzemeler kömür ateşinde pişiyor. Ekmeğe salça sürüp salatalık turşusu da ekliyorlar. Ebru Omurcalı “Bir kez deneyince müdavimi olacaksınız. Yarım asırdır çok lezzetli kumrular hazırlıyorlar” diyor. Fiyatı 50 lira. (0232) 446 86 05
6- EKMEKTE USTALAŞMIŞLAR Yıldız Fırın, İzmir
Ilıca’da. Defne E. Tüysüzoğlu’na göre iyi kumru için iyi ekmek şart. Ekmeği özel değilse klasik bir sandviçten farkı kalmıyor. Burası ekmeğin hakkını veren yerlerden, çizgisini bozmamış bir aile işletmesi. Hafta sonları kuyruk sokağa kadar uzayabiliyor. Ekmeğinizi (10 lira) alıp evde kendi kumrunuzu hazırlayabilirsiniz. (0232) 723 36 54
7- BARAKADAN DÜKKÂNA...
Çeşme ve Alaçatı’da şubeleri var. 80’li yıllarda baraka gibi bir büfede sattıkları kumruları ünlenerek yıllar içinde üç şubeye ulaşmalarını sağlamış. Çağdaş Ertuna’nın kumrudaki favorilerinden. Orijinal kumru ekmeği arasında eritilmiş peynir, domates, salam ve sucukla hazırlıyorlar. Karışık kumru 150 lira. Bol malzemeli burger çeşitleri de var. (0232) 716 06 21
8- ÇEŞME USULÜ Aşk-ı Kumru, İstanbul
Bostancı’da. Sandviçler orijinal kumru ekmeğiyle, Çeşme tipi yani sucuk ve salamlı kumru yapıyorlar. Salih S. Sevinç ‘Çılgın sandviç’lerini öneriyor, içinde kızarmış kaşar peyniri, sucuk, salam, domates ve kornişon turşu var; 115 lira... Kabak, biber, domates ve peynirle hazırlanan sebzeli çeşidi tadabilirsiniz. (0216) 629 54 93
9- GÜN BOYU AÇIK Kumrucu Ömür, İzmir
Karşıyaka, Bostanlı’da. 24 saat açık, gece midesi kazınanlara da kahvaltıda doyurucu bir seçenek arayanlara da hitap ediyor. Sucuk, salam, sosis, kaşar ve sayas peynirli ‘süper kumru’ (120 lira) en çok tercih edilenlerden. Bu malzemelerden dilediğinizi ekletip çıkartabilirsiniz. Ebru Omurcalı da tavsiye ediyor. (0232) 330 60 66
10- YUMURTALISINIDA YAPIYORLAR Kumrucu Adnan’ın Yeri, İstanbul
Ortaköy’de. Orijinal ekmeğe yapılan sayas peynirli kumruda (90 lira) sosis, salam ve kaşar peyniri de var. Susamlı sandviç ekmeğine yapılan yumurtalı ve patates kızartmalı gibi seçenekleri de seviliyor. (0212) 227 92 22