Kumru mu Ayvalık tostu mu?

Güncelleme Tarihi:

Kumru mu Ayvalık tostu mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2022 07:00

İkisinin de ekmeğinde nohut mayası kullanılıyor; arasına peynir ve şarküteri ürünleri doldurarak sunuluyor. Okurlarımız kumru ve Ayvalık tostunu kıyasladı, hangisini nasıl sevdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kumru mu yoksa Ayvalık tostu mu” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü kumruyu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “İzmir ve civarına has kumrunun sucuk, salam ve kaşarlısını mı yoksa tulum peyniri, domates ve biberle yapılan soğuk sandviç halini mi daha çok seviyorsunuz? Kumru ekmeğinin nohut mayasından yapıldığını biliyor muydunuz? Ayvalık tostunda sosis, sucuk, kaşar peyniri, domates, turşu ve Rus salatası mutlaka olmalı mı? Favori kumru ve Ayvalık tostu adresleriniz nereler?” İşte, gelen yanıtlardan bazıları...

@bfuo: “Tercihim kumru ve sıcak hali. Ama Çeşme’deki Kumrucu Hüseyin’den yiyeceksiniz!”

@sevgiozbatur: “Ayvalık tostu tercihim. Malzemelerin hepsi olmalı içinde.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Kumrunun ekmeğinden nohut mayası kokusunu alıyorsam tamam! Sabah saatlerinde soğuk sandviç olarak yerim. Sıcak olanı da gecenin geç saatlerinde tercih ederim. Ayvalık tostunun temeliyse, güzelliği bölgeye has ekmeği... Ketçap, mayonez lüzumsuz. Rus salatası da öyle.”

@savasdincbas: “Bir İzmirli olarak kumruyu tek geçerim.”

@donusunce: “Tercihim yüzde 100 kumru.”

@zilliko: “İkisine de bayılırım.”

@zmrtsykn: “Ayvalık tostu tercihim ama mayonez olmasın lütfen.”

@gulseruzunsaz: “Ayvalık tostunu severim ama sosis, salam olmadan.”

@hatininmutfagi: “Kumru, ekmeğiyle çok özeldir. Ayvalık tostuysa içindekilerle, karışık bir lezzet bombası.”

ÖZELLİKLERİ

KUMRU

Türk Patent’in internet sayfasındaki coğrafi işaret tescil bilgilerinden derlenmiştir...

*İzmir kumrusunun en büyük özelliği, ekmeği. Nohut mayasıyla hazırlanıyor, üzerine susam serpilip pişiriliyor. Orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuş gövdesine benzediği için adına ‘kumru’ denmiş.

*Ekmeğin arasına İzmir tulum peyniri, domates ve sivri biber konarak soğuk şekilde yenebilir. Çeşme usulü içinse arasına sucuk, salam, kaşar peyniri ve domates konuyor, sıcak yeniyor.

AYVALIK TOSTU

Ayvalık’taki ünlü Avşar Büfe’nin sahibi Bülent Buget anlatıyor...

Haberin Devamı

*Ayvalık tostunun ekmeği nohut mayası kullanarak hazırlanıyor. Bu ekmeğe çıtır çıtır dokusunu kazandıran işte bu...

*İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki büfeler kendince yorumlayarak zaman içinde sosis, salam, turşu, Rus salatası gibi malzemeler de katmaya başlamış.Ama tostun orijinalinde sadece İzmir tulum peyniri, kasap sucuğu ve domates kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!