İyot, bazı besinlerde doğal olarak bulunan ve vücut tarafından üretilmeyen bir mineral. Tiroid fonksiyonunu düzenlemekten, sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye vücutta önemli görevleri vardır. Peki iyot hangi besinlerde bulunur? İşte iyot içeren besinler...
#İyot NedirVücudumuzun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu iyot, sağlığımız açısından çok önemli bir mineraldir. ‘İyot yararlı mı, yoksa zararlı mı’ sorusu ise en çok tartışılan konulardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mineralin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ve iyot eksikliğinin de birçok hastalığı beraberinde getirdiğini gözler önüne sermiştir.
#Ankaraİyot, tiroid fonksiyonunu düzenlemekten, sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye, büyümeye ve gelişmeye yardımcı olmaktan, bazı kronik hastalıkları önlemeye kadar vücudun hayati besinlerinden biri olarak kabul edilir. Ne yazık ki, birçok yetişkin iyot bakımından yeterince zengin yiyecekler tüketmez ve bu nedenle de iyot eksikliği görülür.
#İyotİyot eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#İyot Eksikliğiİyot, vücuda dışarıdan alınması gereken bir elementtir. Dünya genelinde iyot eksikliğine bağlı bu sıkıntılar hala devam etmektedir. Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir tuzların iyotlanması ile özellikle şehir merkezlerinde büyük oranda bu sorunların çözüldüğünü belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Altay, iyotlu tuzlar konusunda uyarıda bulundu.
#TuzÂkiller 63 kişi... E vatandaşımın kendi çözüm projesi yok mu sanıyorsun? Trafiği çözme projesi olmayan taksiciyle karşılaştınız mı hiç? Şimdi bu vatandaşlardan yüz binlerceyi bir araya koy! 70 milyon eksi 63 alternatif çözüm projesi çıkmazsa, benim adım Gülse değil! g
Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuzİyot yaşamımızın devamlılığı için en önemli elementlerden biri. Tiroit hormonunun üretiminde kullanılan bu mineralin yokluğu ise kısırlıktan doğumsal bozukluklara birçok soruna yol açıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can iyot eksikliği ve iyottan zengin besinler konusunda önemli bilgiler verdi.
#İyot EksikliğiDünya çapındaki tüm deniz ve okyanuslarda birçok deniz hayvanı bulunmaktadır. Bu deniz hayvanlarından bazısı yenirken bazısı da tüketilmeye uygun canlılar değillerdir. Deniz ürünlerinden en fazla tercih edileni ise balık çeşitleridir. Denizlerde yaşayan pek çok tür balık vardır. Peki hani balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Hani balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
T3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirAilesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1Kan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuHalojen deyince ne olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Klor, Florür, İyot dediğimizde aklınıza yüzme havuzları, diş macunu ya da lambalar gelebilir. Klor, insan vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 0.15'ini oluşturur ve vücudun işleyişinde birkaç önemli rol oynar. Peki, nedir Halojenler detayları ile derledik.
#HalojenAntisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.
#AntisepsiRinga balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.
Denizlerin altında geniş bir dünya uzanmaktadır. Denizlerde hüküm süren balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle sarpa balığının çeşitleri ve yapısı da çok dikkat çeker. Sarpa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Sarpa Balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bazen de çözeltilerde istenmeyen bazı iyonlar bulunabilir. Örneğin, içme suyunda magnezyum, kalsiyum ve demir gibi bazı iyonların belirli değerlerin üzerinde olması istenmez. Bu gibi durumlarda ise çözeltiye bu iyonlarla birleşerek suda çözünürlüğü daha az olan tuz bileşiği ortaya çıkaracak olan bir iyon katılır. Çöktürme yöntemi nedir ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Çöktürme YöntemiNehirlerde ve göllerde yaşayan balıklardan bir kısmının belli bir yer seçiciliği bulunmamaktadır. Bu balıklar bulundukları ortamda bulunan besinleri tüketerek yaşamlarını devam ettirmektedir. Sudak balığı da bu balık türlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Bu balıklar etobur balık grubuna dahil olan yırtıcı bir balık çeşidi olmaktadır. Peki, sudak balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Sudak balığı faydaları ve özellikleri neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
Balıklardan bazıları ilginç vücut yapılarından dolayı oldukça dikkat çekici olmaktadır. Çevresindeki diğer canlılardan şekillerinden dolayı kolayca ayırt edilen bu balıklardan biri de pisi balığı olarak belirtilmektedir. Bu balık yassı şekli ile farklı bir görünüme sahip olmaktadır. Peki, pisi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Pisi balığı faydaları ve özellikleri neler olmaktadır? İşte, pisi balığı hakkında bilgi merak edilen tüm detayları derledik.