Güncelleme Tarihi:
Vücudumuz tarafından üretilmeyen, besin yolu ile temin ettiğimiz iyotun eksikliğinde birçok hastalığın oluşmasının yanı sıra zeka geriliği ve yenidoğan bebeklerde ölüm riskini de artıyor. Dünya’da yaklaşık üç milyar insanın iyot eksikliği çekiyor.
İyot aslında bir ilaçtır. Onsuz yaşanmaz. Boy uzatır, zeka geliştirir, kansere yakalanmamak için en önemli etkenlerin başında gelir. Bir radyasyon olsa ya da bomba atılsa sizi koruyacak olan tek madde iyottur.
İyot ne kadar tüketilmeli?
Troid bezinden hormon salgılanması için çok önemli bir madde olan iyotun günlük alınması gereken miktarı toplu iğne başı kadar. Yetişkin bir kişinin günlük alması gereken iyot miktarı 150 mikrogram, hamilelerin 220 mikrogram, 1-13 yaş arası çocukların ise 90-120 mikrogramdır.
Vücudumuz için bu kadar gerekli olan minerale gebelikte iki kat daha fazla daha ihtiyaç duyuluyor. Tiroid bezi beynin emir eridir. Anne kendi metebolizmasını ve tiroit bezini ayarlarken bebeğin de tiroit bezi çalışmaya başlar. Çocuğun boyunun uzaması ona bağlıdır. Tiroit beziniz ne kadar iyi çalışırsa büyüme hormonunuz da o denli iyi çalışıyor demektir. Aynı zamanda iyot çocukta zeka seviyesini artıran en önemli etkenlerdendir. İyotun çocuktaki zeka seviyesini yüzde 11,5 oranında artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı.
Japonlar boyunu iyot ile uzattı
İyot hep göz ardı edilen bir madde. Japonlar iyotu keşfetti; halkının boyunu uzattı. İyot'a neden ihtiyacımız var; ya da iyotsuz yaşanır mı? İyotsuz yaşanmaz. İyot birçok kanser türünün önlenmesinde bir numara ilaçtır, bir numaralı maddedir. İyot tiroit bezini çok iyi çalıştırır, prostat ve meme kanserini engeller. Mental berraklıgı sağlar.
Yani zeka seviyesinin daha yüksek olmasını sağlar. Ama artık topraklarımızda iyot bitti. İnsanlar deniz kenarında yaşıyoruz iyot alıyoruz diye düşünüyorlar; bu tamamen yanlış. Deniz kenarında yaşayıp iyot buharını koklayabilmek ve alabilmek için o bölgenin içerisinde petrol havzalarının olması gerekir.
İyot içeren besinler neler?
İyot içeren besinleri şöyle sıralayabiliriz; tuzlu su balıkları, süt ve süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, patates, himalaya tuzu, ıspanak, kabak, fasulye, yulaf, pirinç, sarımsak, kırmızı et, baklagiller, maden suyu.