Ukrayna Putin'in tehdidi sonrası düğmeye bastı: Herkese bu haplardan dağıtılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna Putinin tehdidi sonrası düğmeye bastı: Herkese bu haplardan dağıtılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 15:25

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı nükleer tehdit sonrası harekete geçen Ukrayna Başkent Kiev'de hazırlıklara başladı.

Haberin Devamı

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşı 8. ayında devam ediyor. Savaşın başladığı günden bu yana tüm dünyanın en büyük korkusu Rusya'nın elindeki nükleer silahları kullanmasıydı.

Olası bir nükleer saldırıya ilişkin şimdiye kadar onlarca senaryo ortaya sürüldü ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz günlerde üstü kapalı yaptığı tehdit dünyayı tam anlamı ile alarma geçirdi.

Rus lider 22 Eylül'de yaptığı açıklamada “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse, Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” diyerek örtülü nükleer tehditte bulunmuştu. Putin aynı açıklamada ülkesinde 'kısmi seferberlik' ilan edildiğini duyurarak, 300 bin Rus vatandaşının askere alınacağının haberini vermişti.

KİEV DÜĞMEYE BASTI 

Putin'in nükleer tehdidi sonrası harekete geçen Ukrayna yönetiminin başkent Kiev'de hazırlıklara başladığı ve tahliye merkezlerine İyodin hapı dağıttığı öğrenildi.

Kiev şehir konseyi nükleer radyasyona maruz kalmadan hemen önce veya hemen sonra alınan ve zararlı radyasyon emilimini engellemeye yardımcı olan hapların ihtiyaç duyulması halinde etkilenen bölgelere dağıtılacağını duyurdu. 

Haberin Devamı

İYODİN HAP NEDİR? NASIL KULLANILIR?

İyodin hapı radyoaktif etkiyi azaltma etkisine sahip olmayan ancak solunum yoluyla alınan radyoaktif maddelerin önüne geçen bir bileşiktir.

İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir.

Ukrayna Putinin tehdidi sonrası düğmeye bastı: Herkese bu haplardan dağıtılıyor

İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

NASIL KULLANILMALIDIR?

Tabletler, mümkünse aç karnına alınmamalıdır. Kolaylık sağlamak için tercih edilen bir sıvıda eritilip içilebilir.

İyot tabletleri genellikle iyi tolere edilir. Sindirim bozuklukları gibi yan etkiler çok nadiren görülmekle beraber, uygulama kesildiğinde kendiliğinden geçer. Yan etkilerin uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Hipertiroit tedavisi görenler, iyot tabletleri aldıkları süre içinde de tedavilerine devam etmeli, ancak tehlike durumu sona erdiğinde, doktora başvurmalıdırlar.

Haberin Devamı

İyot tableti aldıktan sonra 1 hafta ila 3 ay içinde çarpıntı, kilo kaybı veya ishal şikayeti olanlar doktora müracaat etmelidir.

NE ZAMAN LKULLANILMALI?

İyot tabletlerinin radyoaktiviteye maruz kalınmadan 6 saat öncesinde alınması durumunda maksimum koruma sağlanır. Radyoaktiviteye maruz kalınmasından sonraki ilk 10 saatten sonra alınması durumunda ise hiç bir etkisi olmayacaktır. Bir iyot tableti dozu ile 24 saat korunma sağlanır.

NÜKLEER ENDİŞELERİ ARTIYOR

Ukrayna'nın kaybettiği toprakları almak için başlattığı taarruz sonrası Rus birlikleri peş peşe yenilgiler alırken Putin'in nükleer silah kullanacağına ilişkin endişeler artıyor.

NATO dün yaptığı açıklama ile  Putin'in 'kıyamet silahı' adını taşıyan devasa Nükleer Denizaltısının Beyaz Deniz Üssü'nden ayrılıp Poseidon nükleer bombasını test etmek için Kara Deniz'e gidiyor olabileceği konusunda üyelerini uyardı.

Haberin Devamı

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!