50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinSosyal bilgiler dersi öğrencilere birçok farklı kavramın öğretildiği derslerin başında gelir. Özellikle hayata dahil birçok konu ve kavram sosyal bilgiler dersi kapsamında öğretilir. Bu kavramlardan bir tanesi de demokrasi kavramıdır. Demokrasi kavramı ve diğer kavramların yanında, demokrasinin uygulanma süreçlerinde ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasinin Uygulanma Süreçleri Konu Anlatımı107 yıl önce, 80 bin köpeğe mezar olunca Hayırsızada olarak anılan Sivriada, şimdi kedilerin mekânı. Yıllar evvel adaya terk edildiği düşünülen birkaç kedi çoğaldı, küçük bir koloni oluştu. Ne yiyip ne içerler diye bakmaya gittik. Limanda, birbirinin kopyası 20 kadar kedi karşıladı.
#SivriadaDr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünde Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez’, Batı sanat dünyasında kabul gören ilk Türk sanatçılardan Selim Turan’ın dünyasına girmenizi sağlayan, ‘gerçekçi’ dönemden soyuta ve hareketli heykellere sanattaki arayışını ortaya koyan, çok iyi hazırlanmış bir sergi.
#Kitapsanat1968 yılının Kasım’a yaklaşan günlerinden birinde, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, pırıl pırıl bir fikirle gitti Ankara’ya. “İsmet İnönü, bizim gazeteye 10 Kasım için Atatürk’ü anlatacak” dedi. “Çok nefis bir dizi olacağına inanıyorum. Yarın saat 14.00’te randevumuz var. İkimizi de bekliyor.” İkimizi de dediği diğer kişi gazeteci Mete Akyol’du. Mete Akyol, bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Taşınabilen türde bir ses alma aygıtına sahip olmak, bir gazeteci için o yıllarda, ‘bulunmaz Hint kumaşı’ değerinde bir ayrıcalık oluşturuyordu. Yayın genel yönetmenim, Ankara’da devletin ve partilerin ileri gelenleriyle görüşmelerini, bu ayrıcalığım nedeniyle bensiz yapmıyordu. İsmet İnönü’ye de yine birlikte gidecektik.”Birinci Dünya Savaşı’nda cephelerde önemli görevlerde bulunmuş, Milli Mücadele’de “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisliği’nden Garp Cephesi Kumandanlığına kadar değişen birinci plandaki askeri faaliyetlerini, Mondros Mütarekesi ve Lozan Barış Konferansı başdelegeliği gibi büyük siyasi görevlerle tamamlamış, Cumhuriyet kurulduktan sonra başbakan olarak uzun yıllar olayların içinde yaşamış, başrolü oynamış İsmet İnönü, hatıraları en çok merak edilen devlet adamlarından biriydi. İşte o ikinci adam, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Abdi İpekçi’ye anlattı. Ve bu röportaj, bir kitap olarak Ka Kitap tarafından yayımlandı. Atatürk’ün ölümünün 77’nci yılında onu saygıyla anıyor, sizi bu röportajla baş başa bırakıyoruz.
#10 Kasım 2015GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) ÖMER ASIM AKSOY KONFERANS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN, GAÜN ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU’NUN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU VE ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ’NÜN KONUŞMACI OLARAK KATILDIĞI “MİLLİ EGEMENLİK VE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILIŞI” ADLI KONFERANS DÜZENLENDİ.
CHP tarafından düzenlenen '100. Yılında 1.Dünya Savaşı' konulu sempozyumun ikinci günü, ilginç bir buluşmaya sahne oldu. 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında karar alıcı görevler üstlenen komutan ve devlet adamlarından Enver Paşa, Mareşal Fevzi Çakmak Paşa, İsmet İnönü ve Kazım Karabekir Paşa'nın torunları, 'Torunlar konuşuyor' adlı oturumda dedelerini anlattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılış konuşmasıyla dün başlayan sempozyumun ikinci gününde, İsmet İnönü'nün torunu ve aynı zamanda Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Enver Paşa'nın torunu Osman Mayatepek, Kazım Karabekir Paşa'nın torunu Pınar Feyzioğlu Akkoyunlu ile Mareşal Fevzi Çakmak'ın kardeşinin torunu Fevzi Çakmak konuşmacı olarak katıldı. Torunlar, sağlıklarında göremedikleri ya da küçük yaştayken kaybettikleri dedelerini daha çok kendi yazdıkları günlükleri ve hatıralarını kaynak göstererek anlattılar.
Boris Johnson, Londra Belediye Başkanlığı'na seçilince adı Türkiye gündemine oturdu. Çünkü, kökleri Türkiye'den geliyordu. Çünkü büyük büyük dedesi Kurtuluş Savaşı'na muhalif Osmanlı Nazırlı Ali Kemall idi... Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar, Ali Kemal ve ailesinin Çankarı'nın Orta İlçesi'ne bağlı Kalfat Köyü'nden başlayan Londra'ya kadar uzanan, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın önemli mevkilerinde büyük başarılar elde eden bireylerinin müthiş öykülerinden bir kesiti yazdı. İşte o ilginç öykü:
1911 yılında kurulan "İzmir Milli Kütüphanesi", bölgenin ve şehrin tarihini bağrında saklayan bir kutsal mekandır. Av. Ulvi Puğ başkanlığındaki İzmir Milli Kütüphane Vakfı tarafından yönetilen ve müdürlüğünü tanınmış kütüphaneci Ahmet Gürlek'in yaptığı bu kültür yuvasında, "İzmir Yangını" konusunda konferans verdim.
İttihat ve Terakki Partisi tarafından 1917 yılında kurdurulan Osmanlı İtibarı Milli Bankası’ndan 10 Osmanlı Liralık hisse senedi alan ve 1934 yılında vefat eden Şerif Ağa’nın 50 mirasçısı, açtıkları davayla hisse senedinin sermaye artışları sonucunda bugünkü değeri ve ne kadar kár payı getirdiğinin tespitini istiyor.
Şükrü Elekdağ, Prof. Halil Berktay’ın söylediklerine itiraz ederek başlıyor söze. Elekdağ’a göre, tehcirin amacı Ermenileri yok etmek filan değil, savaş bölgesinden güvenli alanlara nakletmekti. Ayrıca, Teşkilat-ı Mahsusa’ya tehcir sırasında görev verildiğine dair hiçbir somut ipucu veya kanıt da bulunmamakta.