Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 00:00
İttihat ve Terakki Partisi tarafından 1917 yılında kurdurulan Osmanlı İtibarı Milli Bankası’ndan 10 Osmanlı Liralık hisse senedi alan ve 1934 yılında vefat eden Şerif Ağa’nın 50 mirasçısı, açtıkları davayla hisse senedinin sermaye artışları sonucunda bugünkü değeri ve ne kadar kár payı getirdiğinin tespitini istiyor.
Dönemin eşraflarından Şerif Ağa, 1917 yılında İttihat ve Terakki Partisi tarafından kurdurulan Osmanlı İtibarı Milli Bankası’ndan aynı yıl isme yazılı 1 adet 10 Osmanlı Liralık
hisse senedi alarak bankanın ortağı oldu. 1924 yılında kurulan İş Bankası ile bir süre rekabet eden Osmanlı İtibarı Milli Bankası, 1927 yılında çıkarılan bir yasayla İş Bankası’na devredildi. Bu süreçte elindeki hisse senedini İş Bankası hisse senediyle değiştirmeyen Şerif Ağa yaşamını yitirdi.
İŞ BANKASI’NDAN CEVAP: Şerif Ağa’nın 50 mirasçısı adına 2005 yılında harekete geçen avukat Mahmut Doğan, 29 Aralık 2005 ve 4 Nisan 2006 tarihlerinde İstanbul 29’uncu Noterliği aracılığıyla Türkiye İş Bankası A.Ş’ye 2 kez ihtarname çekerek, Osmanlı İtibarı Milli Bankası’na ait hisse senedinin bugünkü gerçek değerinin ne olduğunu ve geçmişe dönük ne kadar kár payı getirdiğini sordu. Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü bu ihtarnamelere verdiği cevapta, 10 TL nominal değerindeki bir hisse senedi için son 5 yıllık kár payı tutarı olan yaklaşık 6 YTL dahil olmak üzere söz konusu 10 TL nominal değerdeki Osmanlı İtibarı Milli Bankası hissesinin toplam değerinin yaklaşık 477.87 YTL olduğu bildirildi.
DAVA AÇTILAR: Bunun üzerine mirasçılar adına İstanbul 10’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açan avukat Mahmut Doğan, Osmanlı İtibarı Milli Bankası’na ait 10 Osmanlı Liralık hisse senedinin bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları sonucunda değerinin tespiti, kaç adet hisse senedi yaptığı ile hisse senetlerinin taraflarına verilmesi ve geçmişe dönük ne kadar kár payı getirdiğinin tespiti ile taraflarına en yüksek banka faiziyle birlikte ödenmesini istedi. İş Bankası adına avukat Nihan Kumbasar tarafından mahkemeye gönderilen cevap yazısında, haksız ve hukuka aykırı olan davanın reddi talep edildi. Avukat Doğan ise mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkillerin hissesinin borsa değerinin değil, gerçek değerinin hesap edilmesi istendi.
AİHM’ye kadar giderizAVUKAT Mahmut Doğan, İş Bankası aleyhine açtıkları bu davanın bir ilk olması bakımından önemli olduğunu belirtti. Yaptığı araştırmalara göre, İş Bankası’nın bedelsiz sermaye artırımları sonucunda ellerindeki hisse senedinin çok değerli olduğunun tartışılamayacağını anlatan Doğan, "Türk yargısından da olumlu bir sonuç alamazsak hak arama mücadelemizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağımızı şimdiden belirtmek isterim" dedi.