Bir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOLİttihat Terakki Cemiyeti’nin tetikçi fedailerinden Mülazım Atıf, 1908’de Şemşi Paşa’yı vurarak ‘mutlakiyet’ rejiminin ‘meşrutiyet’ rejimine dönüşmesinde etkili oldu. Cumhuriyet’ten sonra ‘Kamçılı’ soyadını almak istemişti ama nüfus memuru yanlışlıkla ‘Kamçıl’ yazdı. Rejimi değiştiren Atıf, hatalı soyadını değiştiremeyince tarihe ‘Atıf Kamçıl’ olarak geçti.
#Şemşi PaşaGenelkurmay eski Başkanlarından emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye- Rusya arasında savaş çıkma olasılığının bir çılgınlık yapılmaması halinde ’sıfır’ olduğuna işaret etti, Türkiye ile Azerbaycan’ın tek devlet olmasını gönlünden geçen en büyük hayal olduğunu bildirdi. Terörün bitirilmesi için topyekun gücün ortaya koyulması gerektiğine dikkati çeken Başbuğ, "Terör milli sorunumuzdur. İç siyasete malzeme olmamalı. Üç oy mu önemli, üç evlat mı? Ne zaman Diyarbakır’da 3 milyon, İstanbul’da 10 milyon kişiyi toplar PKK’yı, terörü lanetlerse, bela asgari seviyeye iner" dedi.
#İlber Başbuğİttihat-Terakki Cemiyeti’ni ve o dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri en iyi bilen isimlerden biri olan Prof. Şükrü Hanioğlu’na, Daşnaksutyun arşivinde çalışma izni verilmedi. Halen Princeton Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Prof. Hanioğlu, Ermeni araştırmacıların da bundan şikáyetçi olduğunu belirterek, "Anlayabildiğim kadarıyla, sadece partiye yakın siyasetleri benimseyenlere izin veriyorlar" dedi.
‘ATATÜRK, Modern Türkiye'nin Kurucusu’ adlı kitabın yazarı İngiliz gazeteci, araştırmacı- yazar Andrew Mango, Türkiye'de Cumhuriyet rejimine yönelik tehditlerin geçmişinin çok eski olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye'de gericilik, yobazlık yeni birşey değil. Eski bir hikayedir. Türkiye, bunun üstesinden gelmiştir, gelecektir” dedi.
İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Türk Millî Eğitim Bakanlığı’nın vaziyeti iyi değil; ancak ne Bakanlığı ne memurları hatta ne de bakanları tek tek suçlamamız mümkün değil. Çünkü iki seneden fazla hiçbir Millî Eğitim Bakanı iş başında kalmadı. İnsanlar, çocuklarının aynı anda 2-3 dil öğrenmesini, spor yapmasını, iyi matematik ve Türkçe öğrenmesini istiyorlar. Bunları temin edemezseniz; yetişmemiş nesillerle ne demokrasiyi ne Türkiye’nin kalifiye sınıflarını yaratabilirsiniz.
#Türk Millî Eğitim BakanlığıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizler, Büyük Önder Atatürk ve yol arkadaşlarının çizdiği istikamette, 100 yıl sonra, yeni bir görev ve hedefle bir aradayız. Onlar, düşünü kurdukları Cumhuriyet'i inşa ettiler. Bizlere düşen görev ise güzel Cumhuriyetimizi, eksiksiz bir demokrasi ile taçlandırmaktır. Çünkü Mustafa Kemal 'Demokrasinin tam ve en belirgin hükümet şekli Cumhuriyettir' der. Demokrasinin tam ve belirgin olması için çalışacağız ve çaba harcayacağız" dedi.
#Kemal Kılıçdaroğlu29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuMustafa Asım Çalıkoğlu’nun hatıratının büyük kısmı 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yazılmış. Onun uzun ve değişken hayatı, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e yaşadığımız arayış ve çekişkilerle örülüdür. Tarih biraz da insan tecrübesi ise Mustafa Asım Çalıkoğlu onun bir adı kabul edilebilir.
#Mustafa Asım Çalıkoğlu14 Mayıs seçimlerinde Seksenler dizisinin oyuncusu Hasan Cemal Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge 3. sıradan milletvekili adayı olarak gösterilmişti. Hasan Cemal Meclis'e girmeye hak kazandı mı, sandıkların açılmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Gazeteci Hasan Cemal milletvekili oldu mu? 14 Mayıs 2023 seçim sonuçlarına göre Hasan Cemal Meclis'e girdi mi?
#Hasan CemalBüyük Millet Meclisi, Türkiye adını almıştı. Göktürklerden beri tarihte ilk defa Türk adı kullanılmaya başlandı. Bu Meclis, İstiklal Savaşı’nın yürütüldüğü bir organ haline dönüştü. “Egemenlik ulusundur.” Bugün bile Millet Meclisi’nin şiarı budur. Bir devletin ve sistemin kuruluşundaki ruh yaşadığı, kutsandığı derecede istikbale emin adımlarla yürünür.
#23 NisanBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalZülfü Livaneli yeni romanı ‘Kaplanın Sırtında’yla, tarihimizin en tartışmalı hükümdarlarından II. Abdülhamid’e şablonların dışında bir bakış sunuyor. Abdülhamid’in Selanik’teki sürgün yıllarındaki askeri doktoru Âtıf Hüseyin Bey’in günlüklerini temel alan roman, sultanı insan olarak ve kişisel hayatına odaklanarak değerlendiriyor.
#Zülfü LivaneliHarf Devrimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildi. Peki Harf Devrimi nedir? Harf Devrimi ne zaman yapıldı, hangi tarihte kabul edildi? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Harf DevrimiCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ‘1915 Olayları Uluslararası Konferansı’nda konuşan tarihçiler, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye’ye karşı kullanıldığını anlattı. Tarihçilere göre ‘sonradan uydurulmuş’ bu iddialar, Türkiye’ye karşı kullanılıyor.
#GazetehaberleriKöşkler heybetli halleri, eskiden günümüze taşıdıkları sırları ile başka bir havayı yansıtırlar. Köşklerde hem zenginlik ve saltanat esintisi hem de hüzün vardır. Çünkü çoğu pek çok yaşanmışlığa ve hikâyeye ev sahipliği yapmıştır. Alitini Köşkü de bunlardan bir tanesidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.