Sanat ve edebiyat tarihine geçen büyük bir aşktı Abidin ve Güzin Dino’nun yaşadığı. 1943 yılında siyasi sürgün olarak bulundukları Adana’da evlendiler, daha sonra baskılar yüzünden Abidin Dino 1952’de, Güzin Dino da 1954’te eşinin yanına giderek hayatlarının sonuna kadar Paris’te yaşadılar.
#Abidin DinoDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarBalıkesir'de motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ı (20) bıçaklayarak öldüren E.Ö. (17) ile onu azmettirmekle suçlanan babası Orhan Ö.'nün (39) yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi. Duruşma 12 Temmuz'a ertelendi ve katil zanlısı ve babasının tutukluluk hali devam edecek. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında katil zanlısı ve babası hakkında ağırlaştırılmış müebbet istedi. Katil zanlısı E.Ö. cinayette babasının yönlendirmesinin olmadığını öne sürerken, "Sultan'ın bize yaşattıklarını düşünmeye başlayınca öfkelendim. Yanıma bıçağımı aldım ama amacım onun evini taşlamaktı. Genç motokuryeyi gördüm. Ben her ne kadar 25 defa bıçak sallamışsam da o gün o hisse beni neyin sevk ettiğini hatırlamıyorum" şeklinde konuştu.
#Ata EmreYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaKonserler, sergiler, müzikaller, meşaleli yürüyüşler ve gösteriler... Hazırlıkları aylardır süren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri 100’üncü yıla yakışır şekilde coşku dolu ve rengârenk... İstanbullular bu büyük bayramı iki gün boyunca Maltepe Etkinlik Alanı’nda, Ankaralılarsa AnıtPark’ta kutlayacak. İstanbul Boğazı’nda havai fişek ve drone gösterileri var.
#100'Üncü YılGoogle'da Doodle olan Nüzhet Gökdoğan hakkında bilgiler kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Gökdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir. Peki Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında öldü, nereli? Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Tüm detayları ile Nüzhet Gökdoğan'ın biyografisi
#Nüzhet GökdoğanTürk ilaç sektörü, İstanbul’da ‘Güzin anne’sini ebediyete uğurladı. Güzin Poffet, 1950’lerde İsviçre’de eczacılık eğitimi sırasında sınıf arkadaşı Edgar Poffet’a aşık oldu. Kısa süre sonra Edgar evlenme teklif etti ancak, “Babam izin vermezse asla” yanıtını aldı. Bekledikleri izin beş yıl sonra geldi. Sonunda çift, Sandoz’un Edgar Poffet’a, “Türkiye’ye gidip fabrika kurar mısın” teklifiyle aradığı fırsatı buldu. Poffet’in yanıtı, “Fabrikanın mesul müdürünü tanıyorum” oldu. 1959’da Levent’te Sandoz fabrikasını kuran Poffet’lar Türk ilaç sektörünün ihracat yapan sanayiye dönüşmesinde önemli rol oynadı…
#İlaç SektörüTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#BursaÇinli bilge Lao Tzu, ‘Kişi bir yere gitmek için değil, yeni şeyler görmek için yola çıkar’ demiş. Bu kez BenTour şirketinin ‘Bentour Comedy Night’ programı dolayısıyla Antalya’ya geldik. Bentour Reisen, Avrupa’daki tek Türk turizm operatörü. 50 yıllık turizmci Kadir Uğur’un İsviçre’de kurduğu bir şirket. ‘Bentour Comedy Night’, 2014’ten beri geleneksel hale gelen üç dört günlük organizasyon. Almanya ve İsviçre’den yabancı acentelerden davet edilen bine yakın çalışan katılıyor... Onları hem motive etmek hem de teşekkür için her yıl yapılıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl ara verilmişti. Her yıl Avrupa’dan tanınmış bir komedyen, sanatçı, davetlilere unutulmaz bir gece de yaşatıyor.
#BentourPandeminin tüm dünyada yarattığı ekonomik daralma henüz tam anlamıyla bitmese de toparlanma hız kazanmaya başladı. Türkiye’de yeme-içme sektörü de pandemide ertelediği yatırım planlarını tekrar gün yüzüne çıkardı. Yatırımlarda Avrupa ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurtdışı hedefleri ise ön planda. Son bir yılda yurtdışına açılma kararı alan restoranların sayısının iki katına çıktığı ifade ediliyor.
#RestoranTürkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili, İcra Kurulu Üyesi ve Amatör İşler Sorumlusu Ali Düşmez, "Futbolun sporun anlayışına uygun biçimde olması, içerde iyi yapılanma, dışarda Avrupa’da iyi temsil edebilmeyi sağlayabilecek, ’biz’ diyebilecek, kulüpçü bile olsa ’biz’ diyebilecek figürlere, insanlara ihtiyaç var" dedi.
#TFF