İBB Meclisi, Beyoğlu ilçesinde Koruma Kurulu’nu geçersiz bıraktı. Tarihi Yarımada Fatih’ten sonra, Beyoğlu’nda da bundan böyle tescilsiz yapılarla ilgili tüm projeler ilçe belediyesi tarafından onaylanacak. Yeni düzenlemeyle, tescilli kültür varlığının bulunduğu parseller dışında kalan alanlara Koruma Kurulu bakmayacak.
#Kentsel Arkeolojik Sit Alanıİstanbul Valiliği, 1 Mayıs'ta toplu ulaşıma kısıtlama getirildiğini açıkladı. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Karayolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları saat 04.00’te, deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları saat 05.30 itibariyle başlatılacaktır." denildi. Ayrıca Valilik, 1 Mayıs'ta kapatılacak yolları ve alternatif güzergahları paylaştı.
#1 MayısGalata Kulesi, İstanbul'un tarihi yarımadasının panoraması için en iyi nokta olmuştur ve 19. yüzyılda birçok sanatçı İstanbul panoramasını Galata Kulesi'nden çizmiştir. Galata Kulesi'nin tarihi ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
İlk gün bayramlıklar giyilecek, büyükler ziyaret edilecek, 7’den 70’e tüm aile bayram sofrasında bir araya gelecek. Çocuklar harçlıklarıyla alacakları oyuncakların, büyükler herkesin karnını doyurmanın, gençler arkadaşlarıyla buluşmanın peşinde olacak. Peki ya ilk bayram gününden sonra? Hele de bayram neşesi limonata kıvamındaki bahar havasıyla buluşunca çoğumuz kendimizi Ege’ye, Akdeniz’e inen tatilcilerden boşalan şehir sokaklarına atacağız. Özellikle İstanbul ‘sakinleşince’ pek güzel oluyor. Biz de ekipçe yola çıktık, bu havalarda gezmek için İstanbul’un en güzel rotalarını yazdık. Bu hafta Avrupa Yakası’ndayız; haftaya önce bir vapur turu, sonra da ver elini Anadolu Yakası...
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıBarış Manço’nun meşhur şarkısına da konu olmuş ‘Domateeees, bibeeeer, patlıcaaaaan’ nidaları bugün eskisi kadar duyulmasa da İstanbullular hâlâ zaman zaman evlerinden sokak satıcılarının sesine denk gelebiliyor... Biz de Taksim, Tarlabaşı, Arnavutköy, Ortaköy, Fatih ve Balat sokaklarında dolaşıp bağırarak satış yapan sokak satıcılarının izini sürdük.
#Sokak Satıcılarıİstanbul'da yaşayan vatandaşlar elektrikler ne zaman gelecek sorusuna cevap ararken, Avrupa Yakası elektrik dağıtım sorumlusu BEDAŞ bir kaç ilçede olan elektrik kesinti listesini yayınladı. Anadolu Yakası elektrik dağıtım sorumlusu AYEDAŞ ise planlı elektrik kesintisi yapılmadığını resmi adresinden duyurdu. Peki İstanbul'un hangi semtlerindeki elektrik kesintisi var? İşte elektrikler ne zaman gelecek sorusunun cevabı
#Elektrik KesintisiGazeteniz Hürriyet Seyahat’te yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde, ödül kazanan okurlarımızla Cihangir-Çukurcuma turunda buluştuk. Türkiye’nin en iyi rehberlerinden ve yazarımız Saffet Emre Tonguç’un Taksim, Siraselviler, Cihangir, Firuzağa ve Çukurcuma’daki tarihi yerleri anlattığı turda, Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarıyla Beyoğlu’nun arka sokaklarında unutulmaz bir gün geçirdik.
#Hürriyet SeyahatHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluISTANBUL - Unexpected extravagance awaits you and yours this week. Think of it as a late annual bonus or a love investment. Whatever the rationale, this is your week to sink into layers of Balinese massage at home, learn Bollywood dance moves or wind things up, or down, with raspberry cheesecake covered in Turkish coffee sauce.
Beyoğlu Belediyesi bu yıl 150’nci yaşını kutladı. Beyoğlu’nda yerel yönetim biriminin kurulduğu 1857 tarihi aynı zamanda Türkiye’nin modern belediyecilik tarihinin de başlangıcı. Bu bir buçuk asır boyunca Beyoğlu, hem yerel demokrasinin hem de modern şehirciliğin merkezi oldu. Sokaklar ilk kez burada aydınlatıldı, çöpçüler yolları ilk kez burada süpürdü, sokak tabelalarının ilki burada asıldı. Modernleşme sürecinde bu ilçeye hakim olan tüm ülkeye egemen oldu, Beyoğlu’nu kaybeden bütün Türkiye’yi kaybetti. İşte geçmişten günümüze Beyoğlu.