Demişlerdi ki, “İstanbul Doğu Roma’nın başkentiyken, bir ara Batı’nın başkenti orasıydı!” Demişlerdi ki, “Olağanüstü bir mozaik diyarı, Ayasofya’nın küçük kardeşi de oralı!” Demişlerdi ki, “Bir zamanlar limanından kalkan gemiler İstanbul’a giderlerdi, esin kaynağı aramaya...” Sonra da eklemişler: “Bir İstanbullu olarak görmeden ölemezsin, yasak sana!...” İşte orası Ravenna!
#Ravenna“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeGİRİŞ:<br> Yazı dizimizin bundan önceki iki bölümünde Mısır’da 1952 yılında gerçekleşen darbeden sonra Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hulusi Fuad Tugay’ın ihtilalinin lideri, ülkenin en güçlü kişisi olan Yarbay Abdülnasır Cemal’e herkesin önünde tavır koymasının yol açtığı krizi anlatmıştık.
#Bayar“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kırıkkale Millet Bahçesi, Kırıkkale Belediyesi Bilim Merkezi ve Yahşiyan Yenişehir Köprülü Kavşağı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni’nde konuştu. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı ile bölgenin çağ atlayacağını vurgulayan Oktay, 'Biz söz verirsek yaparız.' dedi.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme dair önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Seçimden sonra kiraların üzerine gideceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kiraların büyükşehirlerde arttığını görüyoruz. Bu fırsatçılık. Bu fırsatçılığa da düzenlemelerle kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. İstanbul'da nüfus 1 milyon olacak iki şehir kurulacağını belirten Erdoğan, "Bakanlığımız yerleri belirledi. Bu alanlar sadece riskli binaları dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız için kullanılacak" dedi. Öte yandan Erdoğan, Karadeniz gazıyla ilgili müjdeyi 20 Nisan'da açıklayacağını belirtti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanZafer Dilek, 70’lerde prodüktörlüğünü yaptığı albümler, türküleri Batı formunda harmanladığı albümleriyle dikkat çekti. Yeşilçam özellikle Kemal Sunal’ın filmlerinin arka planındaki müziklerin çoğu ona aitti. Sağlık sorunları nedeniyle müziği bırakan Dilek, “Artık yolun sonuna gelmişim gibi hissediyorum. Ben müziğin değerli olduğu dönemde bu işi yaptım. Dolu dolu yaşadım” diyor...
#Zafer DilekPastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#Seyahat14 Ağustos gecesi ilk yürüyüş başladı. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanılması ve orduların süratle harekete geçirilişi ile 12 gün içinde evvela İzmir sonra Bursa işgalden kurtuldu. Kuzeybatı Ege’deki merkezler için süre iki gün daha devam etti. Türkiye bugün Küçük Asya’nın kurtarılışının 100. yılını kutluyor.
#Başkomutanlık Meydan Muharebesiİstanbul’un eşsiz manzarasını İstanbul’un kendinden sonra size en iyi hissettiren isimlerden biri kuşkusuz Devrim Erbil… Geçen ay 85 yaşına basan kıymetli devlet sanatçımız ile hem tanıklık ettiği Türk çağdaş sanatının 60 yılına hem de kendi kişisel geçmişine yolculuk yaptık…
#Devrim Erbil4 Haziran 1876, Sultan Abdülaziz’in ölüm tarihidir. 145 yıl evvel 1.5 asırlık bir tarihçilik muamması ve tartışması da böylece başladı. Sultan Abdülaziz’in intihar ettiği Cerîde-i Havâdis gibi resmi olmayan bir gazetede ilan edilmişti ama aynı tarihten beri öldürüldüğü de dile getirilmektedir. İkinci iddia bir müddet sonra mahkemelere neden oldu.
#YAZAR‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaOsmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#SeyahatOsmanlı İmparatorluğunun 25. padişahı olan III. Osman, 2 Ocak 1699 tarihinde Edirne Sarayında doğdu. 1754 yılında, 55 yaşındayken tahta çıktı. Sultan Mehmed Reşad'dan sonra en geç yaşta tahta çıkan padişahlardan biri oldu. III. Osman kimdir, hüküm sürdüğü dönemde gerçekleşen olaylar nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. Osman Kimdir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Şırnak 7. Olağan İl Kongresi’nde konuştu. Türkiye'nin diğer illerinde demokrasi, hak ve özgürlük adına ne varsa Şırnak'ta da aynısının mevcut olduğunu ifade eden Erdoğan, "Şayet tüm bu konularda herhangi bir eksik, aksaklık varsa işte ülkenin Cumhurbaşkanı ve AK Parti'nin Genel Başkanı burada, muhatabınız doğrudan benim. Size hem demokrasi hem kalkınma anlamında en küçük bir ayrımcılık yapılıyorsa, failinden hesabını sormak boynumun borcudur" dedi. ''Dünya Azerbaycan'ın yanında değil'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Ateşkes ilan edildi gece, ateşkesi Ermeniler yine bozdu'' ifadelerini kullandı. Konuşmasında Minsk üçlüsüne tepki gösteren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ''Bunlar Ermenistan'ın yanında yer aldı. Ermenistan'a her türlü silah desteğini veriyorlar. Azeri kardeşlerimiz çok ciddi bir mücadele içinde. Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını Ermeniler'den kurtarmak için bu mücadeleyi veriyorlar'' dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan"Ben sana mecburum bilemezsin / Adını mıh gibi aklımda tutuyorum / Büyüdükçe büyüyor gözlerin / Ben sana mecburum bilemezsin / İçimi seninle ısıtıyorum." dizeleriyle hafızalarda yer edinen Türk edebiyatının büyük ustası Attila İlhan vefatının 15. yılında anılıyor.
#Attila İlhanBizim Türk vakanüvisleri ve 18. asrın ilk sefirleri ona ‘Deli Petro’ derler. Lakin tarihçimiz Ahmed Cevdet Paşa’dan beri Türkler de ‘Büyük Petro’ unvanını kullanmaya başladılar. Şüphesiz ki memleketi de ona ‘Büyük Petro’ unvanını verir. Sovyet İhtilali’nin ilk 15 senesinde kendisine ısrarla I. Petro dendiği halde nihayet Stalinist milliyetçi politika döneminde ‘Büyük Petro’ unvanı kabul edildi.
#YAZARMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Afrika ile olan münasebetlerde adeta altın çağının yaşandığını belirterek, "24 milyar doları bulan ikili ticaretimiz günden güne artıyor, turizm gelişiyor, iş birliğimiz güçleniyor, her seviyede karşılıklı ziyaretler sıklaşıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye-Afrika ticaretinin, 50 milyar dolar seviyesinin de üstüne çıkacağına inanıyorum." dedi.
#Haber80 yıllık ömrüne 56 kitap ve 6 senaryo sığdıran Türk Edebiyatının usta kalemlerinden Attila İlhan, vefatının 14. yılında anılıyor. Şiirseverlere yeni ve farklı ufuklar açarak Türk edebiyatına damga vuran şair, romancı, deneme yazarı düşünür, senarist, gazeteci ve eleştirmen Attila İlhan, sevenleri ve okurları tarafından vefat yıl dönümünde unutulmadı. İşte, genç edebiyatçıların ilham kaynağı Attila İlhan hakkında tüm ayrıntılar...
#Atilla İlhan Ne Zaman Öldü?100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#AtatürkTürkiye artan bir biçimde ‘göç’ü konuşuyor. Daha bu hafta Batı basınında ülkemizi terk eden beyaz yakalıların haberleri yer aldı. Kimi Türkler Batı’ya giderken, bu coğrafyaya başta Suriye, diğer Arap ülkeleri, İran ve Afganistan’dan göçmen ve sığınmacılar gelmeye devam ediyor. Tüm bunların arasında öyle bir grup var ki ülkemizi ‘huzurlu bir ada’ olarak görüyor ve sessiz sedasız yurt ediniyorlar: Afrikalılar... İlk geldiklerinde çoğumuz onları ‘Senegalli saatçiler’ olarak tanıdı; sonra kimi suçlarla anıldılar. Ama bugün bütün bu zorlukları aşıp hayata karışıyor, önyargıları yenip Türkiye’nin geleceğinde yer edinmeye çalışıyorlar. İşte onların hikâyesi...
#Feriköy