Ocak ayından bu yana "dünyanın en yaşlı insanı" unvanını elinde tutan 117 yaşındaki Maria Branyas Morera, hafta başında hayatını kaybetti. Dünya savaşlarından, pandemilerden ve nice zorluktan sağ çıkan Morera'nın ne kanser ne kalp hastalığı ne de en ufak bir demans belirtisi göstermesi uzmanları bile şaşkına çeviriyordu. Peki Morera'nın bu kadar uzun yaşamasının sırrı neydi?
#SağlıkBugün gösterime giren Christopher Nolan’ın dev filmine kaynaklık eden ve atom bombasını yapan ekibin başındaki karizmatik fizikçi J. Robert Oppenheimer’ı a’dan z’ye anlatan, Kai Bird ve Martin J. Sherwin’in Pulitzer ödüllü kitabı ‘Amerikalı Prometheus’ eksiksiz bir biyografi. Başarılar ve trajedilerin iç içe geçtiği bir ömür Oppenheimer’ınki, ibretlik olaylarla dolu.
#Robert Oppenheimerİspanya'nın en büyük tren istasyonlarından birinde terk edilen üç küçük çocuk ve 1983'ten bu yana aydınlatılamamış bir kayboluş. Birazdan okuyacaklarınız size kurgu gibi ya da bir film senaryosu gibi gelebilir ama değil...
#İspanyaDünyaca ünlü edebiyatçı John Steinbeck ile tarihin en etkili fotoğrafçılarından Robert Capa, 1947 senesinde halkın arasına karışıp SSCB’de neler olduğunu görmeye karar verir. Ortaya çıkan ‘Rusya Günlüğü’ bu iki büyük ismin önyargısız bir anlayışla SSCB gezisinden izlenimlerini aktarıyor.
#John SteinbeckOnu bütün sosyal medya platformlarından ayıran özelliği, kitlelere hitap eden sanatçıların, önemli politikacıların hatta devlet liderlerinin bile halka seslenmek için kullandığı bir mecra olması. Ancak Twitter teknik anlamda bir miktar kan kaybına uğrayıp sonra kendisini toplasa bile, güven ortamının sarsılmaması için elini çok daha çabuk tutması gerekiyor.
#Umut Fırat EroğluJulius Caesar zamanında kurulan, İspanya’nın Malaga iline bağlı Ronda, Endülüs’ün en zapt edilemez kasabalarından biri. Guadalevín Nehri’nin aktığı derin bir kanyonla ikiye bölünmüş bu tarihi masal diyarı, nefes kesen uçurumları, yazarlara ilham olmuş tarihi ve kültürel zenginliğiyle Endülüs’ün en çok ziyaret edilen üçüncü şehri.
#HürriyetMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetDenemeyi yere göğe sığdıramayıp suya, yola, ağaca, kurda kuşa, iğneden ipliğe her yere, her şeye yazanlar var bir de, eh bence edebiyatı edebiyat kılanlar da onlar. “Yere göğe sığdıramayıp” diyerek orada bırakmak, olmaz, ‘Rüzgâra Yazanlar’dan da söz etmek gerekir ki onların hem en eskisi hem her dem yenisi de Taner Ay’dır.
#Taner Ayİspanya’nın başkenti Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’ne giren yaklaşık 30 savaş karşıtı aktivist, İspanyol ressam Pablo Picasso’nun Guernica tablosunun önünde ölü taklidi yaparak NATO Liderler Zirvesi’ni protesto etti.
#NATO Liderler Zirvesi’Ni Protesto EdildiRusya'nın işgali sonrası Ukrayna için savaşmak için gönüllü olan binlerce kişi ülkede hiç beklemedikleri bir tablo ile karşılaştı. Savaşın sonuna kadar kalmak için sözleşme imzalayan gönüllüler yeterince hızlı silah veya eğitim almamaktan ve savaş alanı birimlerine atanmadan önce günlerce beklemekten şikayetçi.
#RusyaUkrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin 'uluslararası lejyon' çağrısına cevap veren İngiltere ve Letonya savaşmak için Ukrayna'ya gitmek isteyenlere izin verileceğini açıkladı. Eski İngiliz askerlerinden oluşan 60 kişilik bir grup Ukrayna'ya yola çıktı. İngiliz gazeteleri gönüllü askerin sayısının binlere çıkabileceğini iddia ediyor.
#RusyaUluslararası kamuoyu yaklaşan Kış Olimpiyatları'nı Çin hükümetine bir baskı unsuru olarak kullanmak için kolları sıvadı. Birçok ülkeden peş peşe diplomatik boykot açıklamaları geliyor. Peki 85 yıl önce ne olmuştu? Hitler'in olimpiyatlarında yaşananlara mercek tuttuk...
#Berlin OlimpiyatlarıÖz Türkçe bir sözcük olan içerik, ''içermek'' fiilinden türetilmiştir. Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur. İçerik nedir, nasıl üretilir? İçerik yazarlığı nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#İçerikYazar, çevirmen ve edebiyat profesörü Javier Cercas, başyapıtı ‘Salamina Askerleri’nin yayımlanmasından 16 yıl sonra ‘Karanlıkların Hükümdarı’ ile bir kez daha İspanya İç Savaşı’na geri dönüyor. Bu, hem kendi aile ailesinin hem de kardeş kavgasıyla tarumar olan ülkesinin tarihine yapılan cesur bir yolculuk...
#Karanlıkların Hükümdarıİspanya İç Savaşı, sıklıkla duyduğumuz bir tarihi olaydır. Ancak ayrıntıları birçok kimsenin hafızasında olmayabilir. İspanya İç Savaşı nedir? İspanya iç savaşı'nın nedenleri nelerdir? İspanya iç savaşı nerede yapılmıştır? İspanya İç savaşının önemi ve ispanya iç savaşının sonuçları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Yıllarca kültür bakanı olarak da görev yapan Fransız yazar Andre Malraux’nun en önemli kitabı ‘Düşsel Müze’, yayımlanışından 70 yıl sonra nihayet Türkçede. ‘Sanat tarihi’ni insanlık tarihi olarak gören Malraux, müze kavramını sorguladığı kitabında farklı sanat ifadeleri ve dönemleri arasında ‘geçişlerin’ oluşturduğu süreçleri ele alıyor. Soyut planda Malraux’nun müze dediği sanat tarihini meydana getiren büyük birikimdir. Kısacası sanat tarihi bir hayali müzedir ve hayali müze bize bir yapıtın kökenleri hakkında bilgiler verir.
#Andre Malraux