Paylaş
İşte Esme Aras da bu merakına yenilmiş ve tek tek yazarların kapısını çalmış. Onlarla bu soruların yanıtlarını almak üzere söyleşiye oturmuş. Sohbetin merkezinde edebiyat var ama mekan olarak da Ankara.
Pastaneleri, lokantaları, sinemaları, parkları ve sokaklarıyla birer anı sığınağı Ankara’yı...
“Yaz’Ankara” kitabında genç edebiyatçılarımızdan ustalara kadar pek çok isimle yapılmış röportajlardaki bazı isimler: Pınar Kür, Erendiz Atasü, Necati Tosuner, Nazlı Eray, Feyza Hepçilingirler, Gülten Dayıoğlu, Cemil Kavukçu, Atilla Şenkon, Ayten Kaya Görgün...
Edebiyatçılarla söyleşi yapınca da ortaya yine bir edebiyat eseri çıkıyor haliyle. Yaşar Kemal’in dediği gibi “Röportajı bir edebiyat dalı saymak ne, röportaj bal gibi edebiyattır.” Esme Aras da bu röportaj ustasına yakışır bir iş yapmış.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nde yeni dönem
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin genel kurulu yapıldı. 2021-2023 dönemi yönetiminin oylandığı kurulda, editör Nazlı Berivan Ak genel sekreter olarak yönetimde göreve başladı.
Normalde bu zamanlarda kendisiyle Frankfurt Kitap Fuarı’nda olurduk. O telif görüşmeleri yaparken ben de uluslararası basınla bir araya gelir, yayıncılığın son haberlerini konuşurdum.
Pandemi nedeniyle bu sene katılamadığımız fuarı Nazlı’ya sordum ve şunları söyledi:
“Koronanın gölgesi hem yerel hem de uluslararası fuarların üzerine düştü, yine de çevrimiçi toplantılarla yayıncılar ajanslarla buluşuyor, telif alışverişi de hız kesmeden sürüyor. 2022’yi merakla ve heyecanla bekliyoruz!”
Gelecek sene fuar alanından ilk haberleri geçmeye devam edeceğim.
Başvurular başladı
Bu yıl 10’uncusu düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Ulusal Belgesel Film Yarışması” ve “Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması” için başvuralar 1 Kasım tarihine kadar yapılabilecek.
Yönetimi ve organizasyonu Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan festival, 10-14 Aralık tarihleri arasında yapılacak.
Uluslararası seçkiyi merak ediyorum doğrusu.
Malatya kültür beşiği, insanlık medeniyetinin başlangıç yeri, ne de olsa.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminden başlayarak Arslantepe’ye ne kadar önem verdiğini de vurgulamak isterim.Festivalin yolu açık olsun.
Yeni bir diyet
Doktor Natasha Campbell-McBride’ın Türkiye’de çok satan ve otizmli çocuğun iyileşmesine yardımcı olduğu söylenen ve 22 dile çevrilen “Bağırsak ve Psikoloji” kitabı gibi, “Bağırsak ve Fizyoloji Sendromu” adlı yeni kitabı da kronik hastalıkları olan ve bu hastalıklardan korunmak isteyenler için de çare olmaya aday.
Kitapta, hastalıkların kaynağı olan bağırsaklarla ilgili önemli bilgiler var. “Bağırsak iyileştikçe, hastalıklar da iyileşir” deniyor... Hararetle öneririm.
Kim Ne Okuyor?
· Oyuncu Meral Çetinkaya, Dostoyevski’nin “Ecinniler” adlı romanını okuyor.
· Mirkelam, Turgut Uyar’ın “Göğe Bakma Durağı” adlı şiir kitabını okuyor.
· Yönetmen Elfe Uluç, Dostoyevski’nin “Budala” adlı romanını okuyor.
· Gazeteci Sema Sezen, Pedro Alonso Ochoro’un “Filipo’nun Kitabı” adlı eserini okuyor.
Yeni Çıkanlar
“Anahtar”/Cengiz Çelik/Siyah Beyaz
Yazar Cengiz Çelik’in ilk macera kitabı “Anahtar” çıktı. Maceracı ruhunu romanında yarattığı Akın Boyabat karakteriyle hayata geçiren yazar, okuyucuları sürükleyici bir maceraya davet ediyor. Anahtar romanı, yazar Cengiz Çelik’in köklerinin dayandığı ve kendisinin de doğup büyüdüğü İstanbul’un efsanevi tarihinden alıntılar yapıyor. Aynı zamanda roman kahramanı Akın Boyabat’ı şehrin eski semtlerinde gizemli bir serüvenin içine atıyor.
“Karanlıkların Hükümdarı”/ Javier Cercas/
Everest Yayınları
Çağdaş İspanyol edebiyatının en önemli kalemleri arasında gösterilen Javier Cercas, ona dünya çapında ün kazandıran “Salamina Askerleri”nden 15 yıl sonra, “Karanlıkların Hükümdarı”yla bir kez daha İspanya İç Savaşı’nı edebiyata taşıdı. Yazar olmaya karar verdiğinden beri planladığı bu roman, Cercas’ın kendi ailesinin geçmişindeki karanlıklarda şekillenmiş durumda.
Paylaş