Boşnak böreği, Boşnak mutfağının en sevilen ve bilinen lezzetlerinden biri. Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Peki, Boşnak böreği nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte, adım adım Boşnak böreği tarifi
#Boşnak BöreğiYıllardır anlatıp dururlar ama bana hiç geçmemiş; şirin bir memleketçilik, abartılı bir ‘siz-biz’cilik sanmıştım İzmirlilerin sitemlerini. Çeşme’yi, İstanbullu işgali başlamamışken ilk kez gördüm ve bir İzmirli gibi yaşadım geçen hafta. Bambaşka bir kafa. Hadi bu hafta gidemediniz... Ama okulların kapanmasına hâlâ var; önümüzdeki hafta sonu siz de deneyebilirsiniz. Sonra büyük göç başlayınca, bir dahaki yazı bekleyeceksiniz.
#Savaş ÖzbeyBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekKat kat döşenmiş, fırından yeni çıkmış, sıcacık bir dilim böreğe kim hayır diyebilir ki! İngiliz The Guardian gazetesi de buna katılıyor olmalı. Gazetenin okur yorumlarıyla hazırladığı ‘piknik önerileri’ haberinde Türk böreğine de yer verildi. Peynirlisinden ıspanaklısına, kıymalısından pudraşekerlisine çeşitli seçenekleriyle yolu Türkiye’den geçen herkesin gönlünde taht kuran böreğin en iyi adreslerini sıraladık.
#Gazetehaberleriİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıBeş çayları ve davet sofraları için yeni bir tarif arayanlara pratik bir o kadar da şık sunumlu bir önerimiz var: Zarf böreği. Hazır yufkadan yapılan zarf böreği pişerken yayılan mis koku iştahınızı daha da kabartacak. Peki, zarf böreği nasıl yapılır? İşte, adım adım zarf böreği tarifi
#Zarf Böreği Nasıl YapılırÖğlen yemeği öncesi, yüzlerce lezzet çeşidini bünyesinde barındıran Anadolu'dan üç şehir ve üç lezzet önerisi... Soğuk kış günlerinde kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın yöresel lezzetlerinden tirit, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı ve Bursa'nın Kazancı Mahallesi'nde yıllar sonra kokusu yeniden yükselen Boşnak böreği...
#Anadolu LezzetleriBalkanlar'ın en gözde seyahat durakları arasında yer alan Saraybosna, hem tarihi güzellikleri hem de değişik lezzetleri ile öne çıkıyor. Sukünet ve huzurun hüküm sürdüğü sokaklara sahip olan Saraybosna'yı yaz planlarınıza eklemelisiniz. İşte Saraybosna gezi rehberi...
#Saraybosna Gezi RehberiBalkanlar'ın en gözde seyahat durakları arasında yer alan Saraybosna, hem tarihi güzellikleri hem de değişik lezzetleri ile öne çıkıyor. Sukünet ve huzurun hüküm sürdüğü sokaklara sahip olan Saraybosna'yı yaz planlarınıza eklemelisiniz. İşte Saraybosna gezi rehberi...
#Bosna HersekSaraybosna’da öğle saatleri. Müezzinler minarelerden ezan okuyor, kiliselerin çanı Dinar Alpleri’nde yankılanıyor. Tramvaylar kaldırımdaki kafelerde nargile içenlerin yanından sessizce geçiyor. Güzel kadınlar, parke kaplı güzel sokaklar... Saraybosna’nın yaratıcı ruhu, 11 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaşın acı izlerini yavaş yavaş siliyor. Osmanlı ve sonrasındaki mimari miras tekrar gün yüzüne çıkıyor.
İlk durağımda Arnavutluk vardı. Tiran’ın, İşkodra’nın sokaklarında dolaşırken kendimi zaman tünelinde geçmiş yıllara doğru yolculuk ederken buldum. Aynı duyguyu Kosovada’da yaşadım. Bize benzeyen, bizi seven, dilimizi anlayan bu insanlar, mekanlar, sokaklar bana çok keyif verdi. Özellikle yemekleri, köftelerinin ve böreklerinin lezzeti damağımı çatlattı. Balkan ülkeleri hem vize istemiyor, hem çok yakın. Uçağa atladığınızda bir saat sonra orada oluyorsunuz. Uzun bir hafta sonunda Balkanlar’da yapacağınız bir gezi sizi çok mutlu edecektir.
Rumeli göçmeni Ali Şen’i işadamı ve Fenerbahçe Başkanı olarak tanıdık. Oysa o Türkiye’ye ilk geldiğinde manavlık yapmış. Danimarka’da ise kaynak işçiliği. Buyrun Ali Şen ile yaptığım, tıpkı renkli kişiliği kadar renkli yemek sohbetine...
Bugün ramazan ayının 12’nci günü. İftar saatlerinde evlerde ve yollarda bir telaş var. Aileler evlerinde bütçelerine göre minik ziyafet sofraları hazırlıyor. Ama orucu evleri dışında açanlar da var. Son yıllarda Türkiye’deki lokantalar, hazırladıkları iftar sofralarıyla yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Bu hafta, iftar için farklı mekánlara giden ve bu nedenle pek çok lokanta hakkında fikir sahibi olan jüri üyelerimize en iyi 10 adresi sorduk.