Güncelleme Tarihi:
Geleneksel mutfak lezzetlerimizdeki ‘markalaşma’ projelerine bir de ‘börekçi’ eklendi. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, Petkim, Tüpraş gibi sanayi tesisleri arasında 2004’te 60 metrekarelik bir dükkanla başlayan ‘Göçmen Börekçilik’ şu anda 49 şubeli bir zincir olmuş durumda. Birkaç hafta önce de 1.000 metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinden, 3.500 metrekare kapalı alana sahip yeni ‘börek fabrikası’na taşınan firmada 125 kadın, günde 3.5 ton ‘boşnak böreği’ üretiyor. Göçmen Börekçilik’i, Körfez’de 25 sene kasap olarak hizmet vermiş bir esnafın çocukları olan İlker ve Taner Dönmez kardeşler, anneleri Gönül Hanım ile birlikte kurmuşlar. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Dönmez şöyle anlatıyor Göçmen Börekçilik’in öyküsünü:
FUTBOL OLMADI BÖREK TAMAM
“Körfez’in Yuvacık köyündeniz. Annem babam burada doğmuş ama dedelerimiz Yunanistan ve Bulgaristan’dan göçüp gelmişler. Babam (Mustafa) kasaptı. 25 sene burada esnaflık yaptı. Börek işine başladıktan sonra kasap dükkanını kapattı ve üç yıl önce de vefat etti. Ben ve kardeşim futbola çok meraklıyız, üniversitede de beden eğitimi ve spor okuduk. Ben paf takımına karar Kocaelispor’da oynadım. Almanya’da da üçüncü ligde 1 yıl oynadım. Kardeşim de amatör olarak oynadı. Babamız bizi futbol için hep destekledi. Ancak futbolda şansımız tutmadı. Börekte iyi gidiyoruz.
KADINLAR İÇİN EĞİTİM VAKFI
Taner Dönmez, “Annemiz, 125 kadın çalışanlarımızın başında. Sadece kol böreği ve Kürt böreğini erkekler yapıyor ki onlar da 3-4 kişi. Kadınların tamamı ev hanımıydı. 50 yaş üzeri kadın çalışanımız da çok. Üretimi tamamen el emeği ile yapıyoruz. Makina kullanmıyoruz. Çünkü makina kullanınca katkı kullanmak gerekiyor o da bize uygun değil” diyor. Dönmez, babası Mustafa Dönmez adına bir ‘mesleki eğitim vakfı’ kuracaklarını da belirtiyor ve şu bjlgileri aktarıyor: “Bu vakıfta kadın istihdamına destek için 3 aylık mesleki eğitim vereceğiz. Bu konuda İş-Kur’un, KOSGEB’in destekleri de var onlardan da istifade edeceğiz. Yıl sonuna kadar 10 şube daha açacağız.”
EKMEĞİMİ BÖREĞİMİ KENDİM YAPARDIM
GÖÇMEN Börekçilik’in kurucularından ailenin annesi Gönül Dönmez de, şu bilgileri aktarıyor: “Ben, ev hanımı olarak ekmeğimi, böreğimi kendim yapardım. Kışın iki çuval unu bitirirdim. Bu böreğe bizim oralarda ‘çarşaf böreği’ deriz. Muhacirlerin evde yaptığı börektir. Biz Boşnak değiliz ama Balkan’larda çok yaygın bir börektir.”
sozdemir@hurriyet.com.tr