Birçok yayınevi, ölümünün üzerinden 70 yıl geçince telifi serbest kalan 1930’ların popüler yazarı Mahmut Yesari’nin kitaplarını basıyor. Bir aşk romanı izlenimi yaratsa da aslında Türk edebiyatında iş ve işçi hayatını gündeme getiren ilk romanlarından ‘Bir Aşk Uçurumu’ da bunlardan biri.
#Mahmut YesariBritanyalı yazar Barry Hines’in klasik eseri ‘Kerkenez’ okuyucuyu 1960’larda Kuzey İngiltere’de madencilerin yaşadığı bir mahalleye götürüyor. Okulun uyumsuz çocuğu Billy’nin hayatını izleyen roman, işçi sınıfının umutlarını ayakta tutan bir eser olarak parlıyor.
#Kerkenez‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Tiamat‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizÖzgür Balpınar, Asım’ın varoluş sancıları, sorgulamaları, hayalleri, acıları ve umutları etrafında dönemin köy atmosferini de toplumsal gerçekçi bir üslupla sunuyor. Pamukta çalışan ve en büyük eğlencesi futbol olan çocuklar, kumar tutkunu babalar, büyük şehre hayallerini aramaya kaçan gençler, siyanürle altın çıkarılmasını “Devlet köye el uzattı” diye sevinçle karşılayanlar...
#Özgür BalpınarTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimFransız yazar Annie Ernaux çok kişisel gibi görülen romanlarında yaşadığı çağın olaylarını, sınıf çatışmalarını, düşünce biçimlerini ve bunların, özellikle kadınlarda yarattığı sancıları anlatıyor. Ernaux, art arda yayımlanan iki anlatı kitabında bir kez daha kişisel tarihi ile toplumsal tarihi birleştirmiş. ‘Babamın Yeri’nde yoksulluk, sınıf atlama, aile bağları, yaşlılık ve ölüm temaları öne çıkarken ‘Yalın Tutku’da kadın özgürlüğü, tutku ve cinsellik ön planda. Ernaux, söz konusu meseleler üzerinden 20’nci yüzyıl Fransa’sının siyasi, toplumsal ve kültürel değişimini -kendi duygu ve düşünceleri eşliğinde- sergiliyor.
#Annie ErnauxDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas StuartSevgi Soysal ölüm yıldönümünde unutulmadı. 40 yaşında vefat eden Sevgi Soysal eserleri ve kitaplarından alıntılarla anılıyor. Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle zor günler geçiren Sevgi Soysal'ın 1975 sonbaharında bir göğsü alınmıştı. Peki, Sevgi Soysal kimdir, ne zaman öldü?
#Sevgi SoysalBasıldığı andan itibaren ‘best seller’a dönüşen ‘Moskova’da Bir Beyefendi’ romanının yazarı Amor Towles’ın yeni kitabı ‘Nezaket Kuralları’, Büyük Buhran’dan henüz kurtulmuş New York’tan, sürükleyici bir sınıf hikâyesi... ‘Nezaket Kuralları’ bir kadın karakteri bu kadar kanlı canlı anlatabildiği için çok değerli, okuduktan sonra hafızanızdan uzun süre silinmeyecek, kalıcı bir roman.
#Nezaket KurallarıTove Ditlevsen, yıllar sonra İngilizce basılınca bir anda edebiyat dünyasının gündemine oturan ‘Kopenhag Üçlemesi’nin ilk kitabı ‘Çocukluk’ta -bir çocuk olarak- zorlu bir hayatla karşılaşmanın sıkıntılarını, ailesiyle ve dünyayla yüzleşmesini, sözcüklere ve şiire sığınmasını anlatmış. Kara bir mizahın ve hüznün hâkim olduğu anılarını şaşırtıcı derecede şiirsel bir dille aktarıyor.
#Tove DitlevsenM. Levent Artüz, Marmara Denizi’ni, Tayyip Erdoğan’ın görev süresi boyunca inceleyen bir denizbilim insanı. “Anne tarafından da, baba tarafından da bilebildiğimiz kadarı ile tümü ile Boğaziçiliyiz. Anne tarafı (Prof. Dr. F. Samime Artüz, jeoloji profesörü) Anadolu Hisarı-Üsküdar, baba tarafı ise Beykoz, Yalıköy kökenlidir” diyor.
#BiyologTürkiye’nin en çok okunan yazarlarından Ahmet Ümit’in, hikâyesi Berlin’de geçen ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ adlı romanı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. 14 Haziran’dan itibaren raflarda yerini alan romanda, Berlin Emniyet Teşkilatı’nda görevli Yıldız Başkomiser ve yardımcısı Tobias’ın kökleri mitolojik Pergamon’a dayanan bir cinayeti aydınlatma hikâyesi anlatılıyor. Polisiye roman, bir yanda Berlin’i anlatırken diğer yandan Almanya’da yükselen ırkçılık ve Türkiye kökenli göçmenlerin hikâyelerine de değiniyor. Ahmet Ümit’le Berlin ve romanı üzerine görüştük.
#Ahmet Ümit