ALMANYA’da mart ayında bizleri yine bir dizi yenilikler bekliyor. Tüketicilerin cebini yakından ilgilendiren konuların başında, doğalgaza uygulanan katma değer vergisi oranına yapılacak artıştan birçok emekli için sağlık sigorta priminin pahalanmasına, yaz saati uygulamasından kamu çalışanlarına yapılacak maaş zammına kadar birçok yeniliği siz değerli okurlarımız için derledik. İşte bu aydan itibaren tüketicileri bekleyen konular:
#AVRUPADAN HABERHollanda’da 22 Kasım’da yapılacak seçimler için Türkiye kökenli adaylar da seçim kampanyalarını hızlandırdı. Geçen haftalarda DENK Partisi’nden adaylığı açıklanan Yıldırım Usta, Arnhem’deki Gençlik Buluşması’nda Arnhemlilerle bir araya geldi. Aynı zamanda Arnhem Belediye Meclis üyesi olan ve listeden 6. sıradan aday gösterilen Yıldırım Usta’ya destek vermek için etkinliğe DENK Lideri Stephan van Baarle de katıldı.
#HollandaAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#AlmanyaAlmanya’ya işçi göçünün üzerinde yaklaşık 62 yıl geçti. 30 Ekim 1961 yılında imzalanan iş gücü alımı anlaşmasından sonra Almanya’ya gelen birinci nesil, zor şartlar altında çalışmaya başladı. Son 60 yılda burada kök salan birinci nesil, artık yavaş yavaş aramızdan ayrılırken, Berlinli minikler dedelerini ve ninelerini, hatıralarını oynadıkları piyesle yad etti.
#AlmanyaAlmanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Özdemir, yeni vatandaşlık yasası düzenlemesiyle çoklu vatandaşlığı çıkarmak istediklerini söyledi. Almanya’nın acilen kalifiye göçe ihtiyacı olduğunu belirten Özdemir, “Yeni ‘Göç Yasası’, ülkeye gelecek kalifiye göçmene perspektif sağlayacak bir düzenleme içerecek” dedi.
#AlmanyaBerlin’de 12 Şubat’ta yapılacak eyalet seçimleri öncesinde gerçekleştirilen TDU’nun yeni yıl resepsiyonuna ilgi büyük oldu. Resepsiyonda duygulu anlar da yaşandı. TDU Başkanı Remzi Kaplan, konuşmalar sonrası birinci neslin temsilcisi olan annesini sahneye davet etti. Kaplan, “Bizlerin başarı hikâyesi annelerimizle başladı. Benim annem de o hikâyeyi başlatanlardan biri” dedi. Tarım Bakanı Prof. Vahit Kirişçi ise Kaplan’ın annesinin elini öperek, fedakârlıkları için teşekkür etti.
#Berlinİkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü, ülkenin ekonomisinin kalkınmasında önemli bir rol oynarken, sosyal yaşamı da zaman içerisinde değiştirdi. Göçün bugün ülke üzerindeki en görünür etkisi ise mutfak kültürü ve damak tadında yaşanıyor.
#Fast-Food DönerVarto depremini anlatan belgesel, Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de gösterilmek için aday oldu. Yönetmen Metin Dağ’ın çektiği ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Kaf Kaf’ adlı belgesel filmde 1966 Varto depreminin acıları ve sosyolojik etkisi olarak deprem sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü konusu ele alınıyor. Filmin Almanya galası 7 Nisan’da Berlin’de yapılacak.
#Kaf KafTürk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (TD-IHK) olağan genel kurulunda yeni yönetim belirlendi. Türkiye’de de farklı sektörlerde yatırımları bulunan Alman sanayici Rolf Königs, yeniden TD-IHK başkanlığına seçildi. Genel kurula Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Sen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Alman Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Martin Wansleben katıldı.
#AlmanyaBir zamanlar sadece akademik çalışmalar yapan birkaç akademisyenin ilgi gösterdiği ve genellikle marjinal bir konu olarak ele alınan göç teması artık giderek büyük ilgi çekiyor. Berlin Türk-Alman Tiyatro Festivali de göçü farklı bir perspektiften anlatan ‘İstanbul-Bir Sezen Aksu Şarkıları gecesi’ adlı müzikal bir tiyatro gösterisinin prömiyeri ile başladı.
#Tersine GöçTÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeAvrupa’da yapay kalp naklini gerçekleştiren ilk kadın cerrah olan ve Almanya’da yılın doktoru seçilen Dr. Dilek Gürsoy, DİTİB Federal Kadın Birliği’nin düzenlediği ‘Toplumda Yönetici Kadın Profili’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
#Ahmet Dilek‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin ‘Panaroma’ bölümünde, ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ adlı belgesel filminin dünya prömiyeri yapıldı. Alman kamu televizyon kurumları WDR, RBB ve Arte’nin ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Cem Kaya yapıyor.
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleAlmanya genelinde taksilerin direksiyonunda çoğunlukla Türkler var. Sınava girip bu işin gerekliliklerini öğrenmeden mesleğe başlayamıyorlar. Burada kısa mesafe kavramı ise yok. Taksiciler müşteri seçemez. Taksi plakalarının devlete ait olduğu sistemde kilometre hesabında ya da vergide uyanıklık yapanlar hem binlerce Euro ceza ödüyor hem de plakasını kaybediyor. Ortalama bir taksici ayda bahşişlerle birlikte 2 bin Euro kazanıyor. Şoförlerin en yoğun çalıştığı günler ise cuma ve cumartesi...
#Taksi ŞoförüAlmanya’ya 1958 yılında öğrenci olarak gelen, sonraki yıllarda Türklerin gözü, kulağı, sesi olan WDR’deki ‘Köln Radyosu’ olarak bilinen Türkçe programları bölümünün yıllarca yöneticiliğini yapan Yüksel Pazarkaya da “gerçek göç hikâyeleri’ni anlattı.
#Almanya-Türkiyeİşin Peşinde köşesi için Almanya’daki bir Türk kahvehanesindeyiz. Kahvehane öğlen saatlerinde açılsa da asıl hareketlilik akşam 17. 00 gibi başlıyor. Mesaiden çıkan işçiler soluğu kahvehanede alıyor. Kalabalık arttıkça sesler farklılaşıyor. Türk masasının yancısı bir Faslı ya da Tunuslu olabiliyor. İşletme sahibi sık sık araya girip kimseyi küstürmeden tansiyonu düşürüyor. Bir bardak çay 1 Euro. Masalarda ise en çok futbol ve ekonomi konuşuluyor.
#Almanya