Güncelleme Tarihi:
BERLİN merkezli Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), iki yıl aradan sonra yeni yıl resepsiyonu verdi. Önceki yıllarda olduğu gibi resepsiyona ilgi oldukça büyük oldu. Berlin’de 12 Şubat’ta yapılacak eyalet parlamentosu ve belediye meclisi seçimleri öncesine denk gelmesi, yeni yıl resepsiyonuna özellikle siyasilerin de ilgisini artırdı. Almanya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Yeşil Hafta Fuarı’na paralel olarak gerçekleştirilen Sürdürülebilir Tarım Konferansı’na katılmak için Berlin’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi de resepsiyona katıldı. TDU’nun davetine Berlin Başbakanı Franziska Giffey (SPD), CDU’nun Berlin seçimlerinde başbakan adayı Kai Wegner ile yine FDP’nin Berlin seçimlerinde başbakan adayı olan Sebastian Czaja katıldı. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Başkonsolos Rıfkı Olgun Yücekök’ün de katıldığı ve yaklaşık 500 misafirin yer aldığı davette, Türk ve Alman iş insanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.
‘KÖKTEN ÇÖZÜM BULUNMALI’
Konuşmasında pandeminin etkilerinden bahseden Kaplan, “Değerli dostlarımız, çok zor ve karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan bitmeyen pandemi, diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşının öncelikle Avrupa ekonomisi üzerinde hissedilen olumsuz etkileri ile karşı karşıyayız. Uluslararası siyaset ve ekonomik ilişkilerde bütün kartların yeniden gözden geçirildiği bir döneme giriyoruz. Acil çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bunlardan en önemlisi çalışacak eleman bulamıyoruz. Bırakın vasıflı elemanı, basit işlerde çalışacak personel dahi bulmak zor. Çalışma piyasası çok sıkıntıda. Bir ankete göre işverenlerin yüzde 70’i vasıflı işçi bulmak meselesini en büyük ekonomik risk olarak tanımlamış. Bir çoğumuz yatırım yapmak istiyoruz ancak ilk düşüncemiz ‘Ya eleman bulmazsak’ oluyor. Yatırımdan vazgeçiyoruz. Değerli dostlarımız, iş piyasasındaki bu sıkıntı yeni değil, on yıllardır devam ediyor. Politikadan beklediğimiz bu soruna kökten bir çözüm bulması.”
‘HER ALANDA İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi de Türkiye ile Almanya ilişkilerine değindi. İki ülkenin köklerinin uzun bir geçmişe dayandığını, çok boyutlu ve gelişmiş ilişkileri bulunduğunu belirten Kirişçi, Türk ve Alman toplumları arasındaki insani bağın ilişkilerde önemli rolü oynadığını söyledi. Kirişci, 60 yıldan uzun bir süredir bu ülkede yaşayan ve yaklaşık 3.5 milyon Türk toplumunun Almanya’ya ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan zenginlik kattığını belirtti. Kirişci, “İnsanımız, sanayiden hizmet sektörüne, eğitimden sanata, ekonominin ve bilimin hemen her alanında, her geçen gün daha fazla katma değer üretmektedir. Türk toplumunun huzur ve aidiyet duygusu içinde Almanya’daki varlığını sürdürmesi, bu değerlerin katlanarak çoğalmasının yolunu açacak ve her iki toplumun da faydasına olacaktır” diye konuştu. Uluslararası gelişmelerin iki ülkenin ortak çalışabilecekleri konu başlıklarını daha da artırdığını ifade eden Kirişci, “Gıda, enerji, bilişim ve müteahhitlik sektörlerini bu kapsamda ilk aşamada sayabilirim. Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki iş birliğini desteklemeye hazırız. TDU’nun bu bağlamda yararlı çalışmaları olduğunu öğrendim. Yüzlerce üyesiyle pek çok farklı sektörden iş insanını bir araya getiren TDU, iki ülke arasındaki ekonomik ve beşeri bağları güçlendirmektedir” dedi.
DUYGULU ANLAR YAŞANDI
Resepsiyonda duygulu anlar da yaşandı. Konuşmaların ardından TDU Başkanı iş insanı Remzi Kaplan, resepsiyonun konuğu olan annesini sahneye davet etti. Almanya’daki göçün bir başarı hikâyesi olduğunu ifade eden Kaplan, bu başarının büyük zorluklarla mücadele eden ve büyük fedakârlık gösteren birinci neslin eseri olduğunu vurguladı. Özellikle kadınların bu başarı hikâyesinin yazarı olduğunu belirten Kaplan, annesinin de tahta bavulla Almanya’ya gelerek kök salan birinci neslin temsilcilerinden olduğunu ifade ederek, “Bizlerin başarı hikâyesi annelerimizle başladı. Benim annem de o hikâyeyi başlatanlardan biri” dedi. Tarım Bakanı Prof. Vahit Kirişçi, Remzi Kaplan’ın annesinin elini öptü ve fedakârlıkları için kendisine teşekkür etti.