Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#Diyabetİnsülin direncini son zamanlarda daha fazla duyar olduk. Beslenme ile doğrudan ilişkili olan insülin direnci, doğru adımlar atılmazsa hayatı olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya, insülin direnci hakkında bilgiler verdi. İnsülin direncinin belirtileri neler? İnsülin direncini kırmaya yardımcı besinler...
#İnsülin DirenciDünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan insülin direnci ülkemizde de oldukça yaygın. Uzmanlar özellikle kilo verememenin en büyük suçlusu olarak insülin direncini gösteriyor. Peki, insülin direnci nedir? İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?
#İnsülin Direnci Nedir?İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri nelerdir? Obeziteden diyabete, hipertansiyondan gut hastalığına pek çok ciddi sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biri olan insülin direnci hakkında bilinmeyenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu’ndan öğrendik.
#İnsülin Direnciİnsülin direnci önemli bir sorundur, fakat bir hastalık değildir. İnsülin direnci yüksek kişilerin diyabet hastalığına yakalanma riski de oldukça yüksektir. Bu soru, metabolik sendrom ile ilişkili bulgularla kendisini göstermektedir. Peki, insülin direnci tam olarak nedir?
#İnsülin Direnciİnsülin insan vücudunda glukoz dediğimiz temel enerji kaynağını hücre içine sokan ve büyüme dahil bir çok sürecin üzerine etkileri olan bir pankreas hormonudur. Bu etkisini hücrelerin üstünde yer alan reseptör denilen belli anahtarkilit yapısındaki almaçlara bağlanarak gerçekleştirir.
#İnsülin DirenciBana en yaygın sağlık sorunlarını sorsanız listemdeki ilk üçün arasında mutlaka insülin direnci de olur. Araştırmalarımız bizde de her üç kişiden birinde kilo sorunu veya obezite olduğunu gösteriyor. Ve yine araştırmalara göre bu hızlı artışın birinci sorumlusunun ‘insülin direnci’. Peki kimdir, nedir, nasıl bir şeydir, nasıl oluşur bu insülin direnci? Tedavisi var mıdır? Önlenebilir mi? Kimlerin riski daha yüksektir?
Polikistik over sendromu, insülin seviyesinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa yol açabilen ciddi bir problemdir. Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu düzensiz adet olma veya hiç adet olamama, yüzde veya vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir. Bu problemi yaşayan kişilerin tedavisinde ilk adım fazla kilonun verilmesidir. Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Yaşam tarzındaki değişiklik veya ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamayan hastalarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
#Polikistik OverKüresel ısınmanın etkilerinin özellikle son yıllarda ciddi şekilde hissedilmeye başlanmasının ardından son günlerde aşırı sıcaklar rekor üzerine rekor kırıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi aşırı sıcak havaların, obezite hastalarını daha fazla etkilediğini belirterek obezitenin kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.
#1Ünlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGüncel veriler, ailelerde obeziteye dair farkındalığın düşük olduğunu ortaya koyuyor. Oysa uzmanlara göre obeziteyle yaşayan çocuk, önlem alınmazsa erişkinliğinde de aynı sorunla yaşamaya devam ediyor. Ve bu durum tip 2 diyabet ile kalp hastalıkları riskini kat kat arttırıyor.
#Obezite<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikKan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuDiyabet diğer adı ile şeker hastalığı, vücudun kan şekerini uygun bir şekilde kullanamaması olarak tanımlanır. Hareketsizlik ve yanlış beslenme yaygınlaşması ile birlikte halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı giderek artıyor. Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
FİZİKSEL Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Atilla Ayral, uzun süren kronik yorgunluk, kalitesiz uyku düzeni ve düşük bağışıklık sistemine karşı uygun kişilerde uygulanan ozon terapinin hem bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hem de vücudun eski enerjisine kavuşmasına katkı sağladığını söyledi. Dr. Ayral, “Özellikle 2 yıldır pandemi döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemini bir kez daha anladık ve bu dönemde hastalarımıza ozon uygulayarak çok iyi sonuçlar aldık” dedi.
#1