İnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnmeFelç, genelde yaşlıların başına gelebilecek bir şey olarak düşünülüyor. Fakat bu pek doğru değil. Araştırmalar, her yıl yüzlerce genç yetişkinin ve hatta çocukların felç geçirdiğine işaret ediyor. 20 yaşında felç geçiren Esmae Hodgetts da onlardan biri… Esmae’nin hikâyesini daha ilginç kılan şey ise felcin tam olarak belirti vermemesi. Öyle ki doktorlar bile genç kadının felç geçirdiğini iki gün boyunca anlayamadı. İşte tüm detaylar…
#Felçİnme çoğu zaman bir beyin hastalığı olarak bilinir ancak bir damar hastalığıdır. Cerrahi bir müdahale edilecekse kalp-damar cerrahisinin alanındadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, inme ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#İnmeTınaztepe Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Tınaztepe Bayraklı Galen Hastanesi’nde Akut İnme Merkezi kuruldu. Nöroloji, girişimsel radyoloji, yoğun bakım ve anestezi, beyin ve sinir cerrahisi ile acil tıp uzmanlarından oluşan ekip, akut inme geçiren hastalara hızlı bir şekilde müdahale ederek tedavilerini gerçekleştiriyor. Merkez, Ege Bölgesi’ndeki özel hastaneler ve vakıf üniversitesi bünyesindeki hastaneler arasında ilk akut inme merkezi olma özelliği taşıyor.
#1Beynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelebilir. Beyne giden kan akışının kaybı, beyindeki dokulara zarar verebilir. Beynin hasarlı bölgeleri tarafından kontrol edilen vücut bölümlerinde felç belirtileri ortaya çıkabilir.
#İnmeTINAZTEPE Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Tınaztepe Bayraklı Galen Hastanesi’nde Akut İnme Merkezi kuruldu. Nöroloji, girişimsel radyoloji, yoğun bakım ve anestezi, beyin ve sinir cerrahisi ile acil tıp uzmanlarından oluşan ekip, akut inme geçiren hastalara hızlı bir şekilde müdahale ederek tedavilerini gerçekleştiriyor.
#İzmirÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Gündemdeki haberlerin ardından internette aranan konular arasında yer alan arka arkaya felç geçirmek (inme) sebepleri merak ediliyor. Beyin damarlarının aniden tıkanması yada yırtılması neticesinde beynin hasar alması ve ortaya çıkan belirtilerin 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme denilir. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için geçici iskemik atak (GIA) denilir. Geçici iskemik atak yaşandığında belirtiler geçici olsa da tıpkı kalp anjinası sonrası kalp krizinin gelmesi gibi geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabilir. Geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların %5-10'u 1 ay, %15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirmektedir.
#İnmeTürkiye ve dünyada yetişkin nüfustaki sakatlıkların, bağımlı yaşamanın, iş gücü ve daha da önemlisi yaşam kayıplarının en önemli nedenlerinden olan akut inme, girişimsel radyolojik yöntemlerle, ameliyatsız olarak damar içinden tedavi edilebiliyor. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Topçuoğlu, akut inme ve akut inmeye bağlı tıbbi ve sosyoekonomik olumsuz sonuçların önlenmesinde girişimsel yöntemlerin çok önemli bir acil durum olduğunu söyledi.
#Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih TopçuoğluTürk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, her 6 kişiden birinin inme ile karşılaşabileceğini belirterek, inme merkezlerinin hızlı müdahale ve inmenin etkilerini azaltmada çok kritik bir rol oynadığını vurguladı. 2018’de Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen Öztürk inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi.
#ANKARABeyin felci halk dilinde bilinen adıyla inme, beynin belli bir bölgesinde oluşan damar tıkanıklığı olarak tanımlanmaktadır. İnme tedavisi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Beyin damarı tıkandığında, beyin dokusunda hasar oluşmaya başlar. Bu hasar bekledikçe daha da genişler. Peki, inme belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
#Beyin FelciHer yıl dünyada 15 milyon kişi inme geçiriyor. 6 milyon kişi ise inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam dünya genelinde AIDS, tüberküloz ve sıtma kaynaklı ölümlerden daha fazla. Her 5 kadından biri ve her 6 erkeden biri inme ile karşı karşıya. Amerika verilerine göre kadınlarda inme geçirme olasılığı meme kanserinden fazla. Türkiye’de de kadınların daha sık inme geçirdiği gözleniyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki inme merkezi ise tedavi konusunda öncülük ediyor.
#İnmeSizin ya da çevrenizdeki bir kişinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız derhal 112’yi arayın. Hızlı Davran Hayatını Kurtar Projesi’nin başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, “Hastaneye kendi arabanızla, taksiyle gitmeye kalkışmayın” uyarısında bulundu.
#Kalp KriziMemorial Hizmet Hastanesi İnme Akut Tedavi Ünitesi’nden Prof. Dr. Reha Tolun inme’nin en önemli sebebinin beyin damar pıhtısına bağlı olduğunu söyledi. Tolun, “Belirtiler kısa süre için düzelse bile evde beklemek inmenin tekrarlaması ve kalıcı olması riskini doğuracağı için tehlikeli olabilir.” dedi.
#İnmeSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla Bayraktar