Kalp veya beyin krizi şüpheniz varsa derhal 112’yi arayın

Güncelleme Tarihi:

Kalp veya beyin krizi şüpheniz varsa derhal 112’yi arayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 10:38

Sizin ya da çevrenizdeki bir kişinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız derhal 112’yi arayın. Hızlı Davran Hayatını Kurtar Projesi’nin başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, “Hastaneye kendi arabanızla, taksiyle gitmeye kalkışmayın” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

22’inci Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı’nda kardiyoloji uzmanları sadece kalp krizi değil, beyin krizi (felç-inme) geçirenler ve yakınlarına ilk iş olarak 112’yi arama uyarısında bulundu. Kalp damarlarının pıhtıyla tıkanmasının kalp krizi, beyin damarlarının tıkanmasının inmeye yol açtığını hatırlatan uzmanlar, erken müdehaleyle sakatlık ve ölümlerin önüne geçilebildiğini söyledi. Tedavinin hızlı bir şekilde uygulanması (ideali ilk belirtilerin başlamasından itibaren ilk iki saat içinde) ölümler, kalp krizi ve inmelerin tekrarlanması ve ömür boyu sürecek problemlerin azaltılmasında çok önemli.

EN KÜÇÜK ŞÜPHEDE HAREKETE GEÇİN

Kalp krizinde temel şikayetin göğüsün tam ortasında sıkıştırıcı, bastırıcı, genellikle şiddetli bir ağrı olduğunu belirten Prof. Dr. Göktekin, şunları söyledi:
“Bu ağrı hastanın daha önce hissetmediği, bilmediği bir ağrıdır. Kol ağrısı buna eşlik edebilir de etmeyebilir de. Terleme de görülebilir. Bunlar dışına bulantı, kusma gibi mide şikayetleri, nabız düzensizliği, hastanın normalden farklı hissetmesi bile kalp krizini işaret edebilir. Bilhassa 45 yaş üstünde, sigara içen, diyabet gibi başka risk faktörleri bulunanların bu belirtilere kardı daha da dikkatli olması gerekiyor. Ağrının yeterince şiddetli olmadığı düşünse ya da kalp krizinden emin olunmasa dahi harekete geçmek için beklenmemeli. Tedaviye başlanıncaya kadar geçen süre çok önemli. Gecikilen her dakika ölüm ve ağır kalp yetmezliği gelişmesi riskinin yükselmesine yol açıyor. Kalp krizine bağlı ölümlerin yarısı belirtilerin başlamasından itibaren 3-4 saat içinde gerçekleşiyor. Şüphelenmesi halinde hemen 112’yi arayarak çağırması. 112 ekipleri en uygun tedavi alınabilecek merkeze götürecektir.”

Haberin Devamı

KADINLARIN KALP KRİZİ DE FARKLI
Kalp krizi hastalarında geçikme daha çok hastadan kaynaklanıyor. Ortalama bütün dünyada kalp krizi hastasının hastaneye başvurma süresi ortalama 3-3.5’i buluyor. Kadınlarda kalp krizinin “tipik” belirtilerinin sayısı erkeklerdekine kıyasla daha az olabiliyor. Kadınlarda en sık görülen belirtiler nefes darlığı, halsizlik, hazımsızlık hissi ve yorgunluk. Farklı tipteki kalp krizleri farklı tedaviler gerektiriyor. En sık görülen kalp krizi tipleri için en etkili ve hayat kurtaran tedavi fiziksel olarak kapanmış atardamarın yeniden açılması ve kan akımının yeniden sağlanmasıdır. Bu işlem anjiyo olarak bilinen primer perkütan koroner girişim uygulanıyor. Tedavinin hızlı bir şekilde uygulanması (ideal olarak belirtilerin başlamasından itibaren ilk iki saat içinde) ölümlerin, kalp krizi ve inmelerin tekrarlanmasının ve ömür boyu sürecek problemlerin azaltılmasında çok önemli.

İNME BELİRTİLERİ HAFİF OLABİLİR

İnmenin de bazen kolda küçük güç kayıpları, konuşmada hafif bozukluk gibi hafif belirtilerle, melekelerde azalmayla başlayabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Göktekin, “Büyük felçler bazen böyle hafif şikayetlerle başlayabiliyor ama ölümlere dahi yol açabiliyor. Hastalar merkezlere ulaştığında, kardiyologlar olarak hem kalp krizi hem de felçlerde girişimsel kardiyoloji yöntemlerini kullanarak (anjiyo) krize yani tıkanmaya yol açan pıhtıları çıkarabiliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BEYİN DAMARLARI DA STENTLE AÇILIYOR

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Abacı ise acil müdehaleyle beyin damarlarını tıkayarak inmeye yol açan pıhtıların özel stentlerle çıkarılabildiğini belirtti. Prof. Dr. Abacı, “Aslında inme de bir damar hastalığı. Yakın zamana kadar stentler beyin damarlarını açmakta işe yaramıyordu. Teknolojik gelişmeler sayesinde artık beyin damarlarındaki pıhtıyı, stentlerle güvenli bir şekilde dışarıya alabiliyoruz. Kalp damarlarıdan farklı olarak, beyin damarlarını açtığımız stentleri geri çıkarıyoruz. Böyle olunca ya hastanın daha küçük bir felç geçirmesi sağlanıyor ya da az bir sekelle atlatması. İnmede de derhal 112 aramak ve ilgili merkeze ulaştırmak çok önemli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!