Malum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger Ekmeğiİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Hayvan pazarlarını dolaşıp ‘kuzu gibi’ olmanın anlamını derinden hissetmek, eti kavururken büyüklerinin âdetlerini hatırlamak ve akşamında ailece aynı sofra etrafında toplanmak... Bayramı şölen tadında geçirmek için bu ipuçlarına, önerilere ve notlara ihtiyacınız olacak.
#Kurban BayramıÖnce kendi evini açtı, eşinden şiddet gören kadınlara. Eşi ve çocuklarıyla ağırladı onları. Ne yapmaları, nasıl davranmaları gerektiğini anlattı… Ancak sayıları o kadar çoktu ki evine sığamaz oldular. Bunun üzerine bir grup arkadaşıyla Connecticut’un ilk sığınma evini açtılar. Tam 40 yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nde şiddet gören kadın ve çocuklar üzerinde çalışmalar yapıyor Prof. Evan Stark. Sadece onlar için değil dünyada şiddet gören tüm kadınlar için ülke ülke dolaşıyor, bu sorunun nedenlerini ve kurtulma yollarını anlatıyor bıkmadan usanmadan.
Beyaz altın deyince Hollandalıların aklına diğer herkesten farklı bir mücevher geliyor; senede sadece üç ay yenebilen, sebzelerin en narini beyaz kuşkonmaz... Her yerde yetişmediği için kuşkonmaz mevsimi tüm dünyada heyecanla bekleniyor. Kuşkonmazın yetiştiği Hollanda’nın Limburg bölgesindeki Brienen Aan De Maas adlı restoranın sahibi ve şefi, Michelin yıldızlı Rene Brienen da kuşkonmaz mevsiminin açılmasını kutlamak için geçen hafta Türkiye’deydi. Hazırladığı kuşkonmaz spesiyalleriyle Avrupa’da ‘Kuşkonmaz Kralı’ lakabı takılan Brienen, lüks sebze kuşkonmazın inceliklerini anlattı...
Sağlıklı beslenmek, güzel yemeklerden mahrum kalmaktır, yargısı yaygın olmakla birlikte yanlış. Doğru ürünler ve pişirme yöntemleri tercih edildiğinde, hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapmak mümkün. Gelişen mutfak cihazları da işimizi bu bakımdan kolaylaştırıyor. Örneğin buharlı pişiriciler. Hemen her mutfak aletleri markasında bir model bulmak mümkün. Peki seçimi neye göre yapacaksınız? Kişisel ihtiyaçlarınız neler?
Saba Tümer yemek yapmayı sevmiyor ama her türlü yemeği yemeye bayılıyor. Kiloda işin ucunu kaçırmamak için her sabah kendisini rejim ve yürüyüş yapmaya ikna ediyor ancak daha akşam olmadan bu kararından vazgeçiyor çünkü kısır ve mantı türü yiyecekleri görünce dayanamıyor!