İmparatorluk kelimesi Latince kökenlidir ve orijinali ''imperare'' şeklinde yazılır. İmparatorlukların ortak özelliği monarşi ile yönetilmesidir. Fransız İhtilalinden sonra milliyetçilik dünya genelinde yayılmış, egemen devlet anlayışı yerini ulus - devlet anlayışına bırakmıştır. İmparatorluk nedir? Tarihte imparatorluğun tanımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İmparatorluk Nedir?‘Bilmem mi?’ şarkısıyla üç sene önce tam anlamıyla şöhreti yakaladı. Klipleri ve şarkıları internette milyonlarca kez izlenip dinleniyor, şarkıları ezbere söyleniyor, müziği kadar tarzıyla da dikkat çekiyor, “Organik ve doğal olduğum için beni sevdiler” diyor. Sefo şimdi ‘IMPARATOR pt.1’ isimli ilk albümünü çıkardı. Onunla buluşup hikâyesini, sırrını, tarzını ve hayatı konuştuk: “Ben ve şarkılarım yüzde 50 anlaşıldı.”
#Sefo29 Mayıs'ta ne oldu sorusu bugün gündem başlıklarından biri oldu. 29 Mayıs öncesi İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Kutlama hazırlıkları okullarda ve Tüm Türkiye'de 29 Mayıs mesajları ve etkinlliklerle başladı. İstanbul’un Fethi her sene 29 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Peki, 29 Mayıs ne günü, ne bayramı? İstanbul ne zaman fethedildi? İşte, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi tarihçesi, anlamı ve önemi
#29 MayısUkrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya ile savaş 3'üncü yıla girmek üzereyken sahada yaşananları, bundan sonraki sürece dair öngörülerini ve Türkiye ile ilişkilerde gelinen noktayı CNN TÜRK’ten Büşra Arslantaş’a anlattı. İşte Ertan Ezen ve Barış Tan'ın görüntülediği o özel röportaj...
#UkraynaPeter Hopkirk’ün ‘İstanbul’un Doğusunda Bitmeyen Oyun’ adlı kitabı, İngiltere ile Rusya arasında 19’uncu yüzyıl boyunca Orta Asya’da süren gizli savaşı konu alan ‘Büyük Oyun’un devamı niteliğinde. Bir roman gibi de okuyabilirsiniz; gerçeklikte olup biteni dile getiren bir anlatı gibi...
#Peter HopkirkAlmanya’nın başkenti Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Düsseldorf ve Stuttgart gibi büyük kentlerinin yanı sıra bazı bölgelerinde yılbaşı akşamı ve gecesi olaylar yaşandı. Polislere, itfaiyecilere, ilk yardım ekiplerine havai fişekli, taşlı, şişeli saldırılar oldu. Otobüslere, polis araçlarına ve yol kenarlarında park edilen araçlara yanıcı maddeler atıldı.
#Almanya1 Kasım 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 308 numaralı kararı kabul etmesiyle saltanat kaldırılmış, imparatorluk sona ermiştir. TBMM’nin hükümeti ve kurucu kadro, VI. Mehmed’in şahsında makam-ı saltanatın otoritesini ve saygısını yitirdiğine hükmetti ve Cumhuriyet’i ilan etmekte tereddüt etmedi.
#Mehmed VahdeddinÇağdaş sanatın önemli kurumlardan TATE’in ‘misafir sanatçı’ programı kapsamında bir ayını Cornwall'daki Porthmeor Stüdyosu’nda geçiren seramik sanatçısı Burçak Bingöl, bu deneyim sonucunda ortaya çıkardığı ‘Dünyada Küçük Titreşimler’ sergisiyle Tate St. Ives’a konuk oluyor.
#Burçak BingölArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaABD'nin el koyduğu Rus oligarka ait süper yatın içerisinde paha biçilemeyen Faberge yumurtalarından bulunduğu açıklandı. Rus çarlık döneminden kalan yumurtanın dünyadaki son bir kaç örneğinden biri olduğu, bu nedenle de değerinin milyonlarca dolar edeceği düşünülüyor.
#Rus OligarkBatınilik, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Batınilik nedir öğrenebilir ve kurucusu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Batınilik nedir? Kurucusu kimdir? Batıniler nasıl ortaya çıkmıştır tüm detaylarıyla derledik.
Osmanlı devleti gerek devlet yönetimi gerekse de kültürel alanda yaptıkları tüm dünya milletlerine örnek teşkil etmiş bir imparatorluk olmaktadır. Bilim ve sanata önem veren Osmanlı devleti bu faaliyetler için çeşitli mekanlar da inşa ettirmiştir. Darülkurra da bu yapılardan biri olarak ele alınmaktadır. Peki, Darülkurra nedir? Ne zaman kuruldu? Darülkurra Osmanlı döneminde nerede kuruldu tüm detayları ile derledik.
#Darülkurra NedirSpor basınının duayen ismi Şansal Büyüka, nam-ı diğer ‘Şansal Abi’ ile buluştuk... Hem eski albümleri karıştırdık hem Türk sporunun dününü, bugününü konuştuk. Üç yıl önce kendini ‘televizyondan emekli’ eden Büyüka, “İnsanlar zaten seyrediyor, futbolu da herkes biliyor. Astronomi ilmi değil ki kardeşim... Uzaya adam yollamıyoruz sonuçta, burada maç seyrediyoruz! İzleyici kim taraflı kim samimi hemen anlıyor. Fanatizm inanılmaz boyutlarda” diyor.
#Şansal BüyükaTarihte yaşamış olan pek çok uygarlık ve medeniyet bulunmaktadır. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Sasanilerdir. Sasaniler zamanında imparatorluk kurmuş olan bir uygarlıktır. Tam olarak ne zaman ve nerede kurulduğu da araştırılmaktadır. Son günlerde Sasaniler ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, Sasaniler kimdir? Sasaniler ne zaman ve nerede kuruldu? Sasani imparatorluğu kuruluş ve yıkılış tarihi nedir? Sasani imparatorluğu başkenti neresidir tüm detayları ile derledik.
Pek çok yorumcu, özellikle realistler için Hegemonya tanımı ortaktır. Hegemonya kavramı, basit devletten devlete ilişkilerden çok daha geniş bir ilişki ve süreç dizisini kapsadığı için daha tartışmalı hale gelmiştir. Peki, Hegemonya nedir, ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
Bolşevik İhtilali, Ekim devrimi ya da Bolşevik Devrimi şeklinde de bilinen bir Halk Hareketidir. Bu hareket, 20. yüzyılın en önemli toplumsal ve siyasal olaylarından birisidir. Aynı zamanda sadece Rusya coğrafyasının değil, tüm dünyanın da kaderini değiştirmiştir. Bolşevik İhtilali nedir, sonuçları nelerdir sizler için derledik.
#Bolşevik İhtilaliİletişimde kullanılan sözcükler önemlidir. Dil, hızlı dönüşen ve değişen bir araçtır. Bugün kullanılan çok sayıda sözcük belki de 50 yıl önce hiç kullanılmamaktaydı. Bunun gibi 60-70 yıl önce kullanımda olan kelimelerden epece bir kısmı günümüzde artık bilinmemektedir. Pençik ya da Pençik Kanunu kavramının ne olduğu da böylesi eski bir kelimedir ve manası merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Pençik Kanunu nedir, hangi alanda kullanılır, Pençik sistemi neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Pençik KanunuOsmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. İmparatorluk toprakları genişledikçe idari yönden çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bunların giderilmesi için ilk devirlerde Sultanlar fermanlar çıkarmıştır. Ancak Osmanlı'nın sınırları dışında da var olan bir dünya ve bu dünyada yaşanan gelişmeler vardı. Milliyetçilik akımı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış, farklı gelişmeler olmuştu. Zaman zaman duyulan "Mecelle ya da Mecelle Kanunu" merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Mecelle kanunu nedir, kaç maddeden oluşur, neleri kapsar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mecelle KanunuAntik döneme ait en önemli kanunlar içerisinde justinyanus kanunları gelmektedir. Roma dönemine ait olması ile beraber çok önemli bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün. Peki, Justinianus kanunları nedir ve özellikleri nelerdir? Justinianus kanunlarının maddeleri üzerine merak edilen tüm detayları derledik.
#Justinianus KanunlarıBütün dünya bir şeyleri ölçmek etrafında döner. Her şey ölçülebilir. Herhangi bir konuda verimlilik dahi, verimli çalıştığımıza ilişkin verimlilik endeksleriyle ölçülür. Peki, ölçüm nedir? Merak edilen tüm detayları derledik.
Ülkelerin yönetim şekilleri ve küreselleşen dünya görüşü herkes tarafından büyük bir merak uyandırıyor. Ulus devlet anlayışı ise her zaman merak edilen kavramlardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Ulus devlet nedir? Ulus devlet anlayışı ve fikri ne zaman ortaya çıkmıştır ve milliyetçilik farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ulus Devlet Nedir?Hayatın normal akışı içinde çok sık kullanılan sözcükler ve kavramlar vardır. Bunların manası genellikle herkesçe bilinir. Fakat daha az duyulan ya da daha az kullanılan sözcük ve kavramlar ise tam aksine bilinmezler. Bunların ne anlama geldiği merak uyandırır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sadaka-İ Cariye NedirDünyanın en ünlü endüstriyel tasarımcılarından biri olan Mısırlı Karim Rashid’le Kütahya Porselen için tasarladığı Skallop serisi vesilesiyle bir araya geldik. “Çoğu ürünün ve tasarımcının geçmişini bilirim. Bir şey tasarlarken onun tamamen ‘ben’ olduğundan emin olmaya çalışırım” diyen Rashid’e mutfakla arasının nasıl olduğunu da sordum: “Organik olmadığını bildiğim bir şeyi yiyemiyorum.”
#Yazar