Güncelleme Tarihi:
Batınilik, Arapça bir kelime olan Batın kelimesinden gelmiştir. Batınilik, İslam dinindeki Kur'an ayetlerinde görünen anlamların dışında anlamlar olduğunu yorumlayan bir akımdır.
Batınilik Nedir?
Batınilik Arapça Batın kelimesinden gelmektedir. İslam dininde Kur'an ayetlerinin görünen anlamlarından başka anlamları olduğuna inanan ve ayetleri bu şekilde yorumlayan bir akımdır. Bu düşünceye inanan kişilere de Batıni denir. Şii mezhebinde bu anlamların ancak Ali'nin soyundan gelmiş olan on iki imamın bileceğine inanılır.
Batın kelime anlamı olarak gizli olan şeylerin gerçeği ya da iç yüzü anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda da Allah'ın 99 isminden biridir. Bazı durumlarda bu terim bazı alimler tarafından bu görünüşe inananları suçlamak için de kullanılmıştır. Bunun tarihteki en iyi örnekleri ise İsmaililer olarak bilinmektedir. Batıilik bir grup ya da akım değil asıl olarak günümüzde derin bir düşünce sistemidir. Kur-an'da geçen secde, abdest, rüku ya da salat gibi kavramlar emir gibi algılanır fakat Alevilerin cem evi törenlerinde ise aynı kavramlar yalnızca sembolik ve manevi anlamları ile temsil edilir.
Kurucusu Kimdir?
11. yüzyılda Hasan Bin Sabbah'ın görüşlerinin etrafında oluşmuş olan akım aynı zamanda Fatımiler tarafından da desteklenmiştir. Liderleri olan Hasan Sabbah Kazvin bölgesinde bulunan Alamut Kalesini merkez haline getirmiş ve fedaileri ile de Nizamülmülk'ün de bulunduğu birçok devlet adamını suikastler düzenleyerek öldürtmüştür. Batınilik ayrıca Haşhaşilik ile aynı anlamdadır ve haşhaşiliğin de kurucusu Hasan Sabbahtır. İslam'da Kur-an ayetlerinin farklı anlamları olduğuna inanan ve bu ayetleri farklı şekillerde yorumlayan kişilere Batıni denir. Ayrıca Batıni kelimesi Allah'ın 99 isminden biri olarak da karşımıza çıkar.
Batınilik anlayışının Türkler arasında yayılması 9.yüzyıl ile başlamış ve 11.yüzyıla kadar devam etmiştir. Eski Türk inanışlarına yakın olmasından dolayı Batınilik hızlı bir şekilde yayılmıştır. Batıniler tüm inanışlarını dailer aracılığı ile yaymıştır. Melikşah döneminde her ne kadar Batınilik inancı kaldırılmak istense de Melikşah'ın ölümü üzerine bu hareket başarı ile tamamlanmamıştır. Batınilik inancı 13.yüzyılın ortalaırna kadar devam etmiştir. 1256 senesinde Moğol Devletinin hükümdarı olan Hülagü'nün Alamut Kalesini yıkması ile de inanç tamamen ortadan kalkmıştır.
Batıniler Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Batınilerin nasıl ortaya çıktığı birçok kişi tarafından merak edilerek sık sık internetten araştırılmaktadır. Batıniler Irakta ortaya çıkmıştır. Bunun dışında bu inanç Pakistan, Afrika ve Hindistan ülkelerinde de Batıniler ile karşılaşmak mümkündür. Bu inanış ile din perdesi altında saltanat desteklenmiş ve bunun yolu açılmıştır. Sonucunda İbn-i Meymun'un torunlarından biri olan Ebeydullah tarafından bir devlet kurulmuş ve bu devlet de Şam'dan Fas'a kadar büyümüş İmparatorluk haline gelmiştir. 270 sene boyunca hüküm sürdükten sonra da hicri olarak 567 senesinde yıkılmıştır.
Batınilik inanışı İslamiyet'ten önce yayılmış olan halkın sahip olduğu her şeyi ortak kabul eden ve eşitlik ile barışı destekleyen Mezdek adındaki kişinin attığı fikirlerden oldukça etkilenmiştir. Onlara göre imamlar masumdur ve hiçbir zaman hata yapmazlar ve yaptıklarından da hiçbir zaman sorumlu tutulmazlar. İmamların kimsenin bilmediklerini bildikleri düşünülür ve buna inanılır. Asıl inanış olarak Batıniler özellikle İslam dininde Kur-an ayetlerin farklı anlamları olduğunu düşünür ve bu nedenle gerçek anlamların altında da farklı anlamlar arayarak bunlara inanmayı tercih eder.