Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSezaryen oranının yüzde 60’ın üzerine çıkmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hekimlerin uygun görmesi halinde kadınların normal doğum yapması için protokol hazırladı. Kadınlara, doğumun her aşamasında kararını değiştirerek sezaryene dönme garantisi de verilecek...
#Sağlık BakanlığıOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkSon yıllarda yaşlanma karşıtı tedavilerde kök hücre kullanımının daha popüler hale gelmeye başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, yara iyileşmesi ve cilt yenilemesiyle ilgili gelişmelerin anti-aging kullanımını da gündeme getirdiğini belirterek, kök hücre ile cilt gençleştirme yöntemi hakkında bilgiler verdi. Vücudumuzun en büyük organı olan derinin, bariyer fonksiyonu, immün gözetim, D vitamini sentezi, sıcaklık dengesinin düzenlenmesi gibi işlevlerinin yanında kişinin dış dünyayla arasındaki katman olduğunu ve dış görünümde önemli rol oynadığını, bu nedenle sosyal ilişkilerin sağlanmasında da önem taşıdığını belirten Karas, “Derinin bu kadar önemli bir organ olması nedeniyle deri bütünlüğünün bozulması, yaşlanma belirtilerinin geri döndürülmesi, kaybolan deri eklerinin yeniden oluşturulması gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
#1Dünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatPrimer İmmün Yetmezliği, bağışıklık sisteminin az çalıştığı ve doğru çalışmadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan ve mikropları kontrol altında tutan immün sistem, yetersiz olması durumunda immün yetmezlik durumunu oluşturmaktadır. Peki Primer İmmün Yetmezliği nedir? Primer İmmün Yetmezliği belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenler...
#Primer İmmün Yetmezliği Nedirİyi bir bağışıklık sistemiyle anlatmak istenen nedir? Lifli besinler neden önemli? Zeytinyağının anavatanında yaşarken avokado yağı tüketelim mi? Glüten tüketsek mi tüketmesek mi? Gazeteci-yemek yazarı Hülya Meral sordu, göğüs hastalıkları uzmanı ve immünolog Dr. İlkay Keskinel yanıtladı. Doğan Kitap’tan çıkan ‘Akıllı Bağışıklık’ doğal beslenmeyle sağlıklı yaşamanın yollarını irdeliyor. Kitaptan tadımlık bilgiler aldık...
#Dr. İlkay KeskinelOtoimmün bağışıklıkla yakından ilişkilidir. Buradaki bir rahatsızlık ya da bozulmada birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar bireylerin yaşamlarını olumsuz etkilemekte ve yaşam standartlarını aşağıya çekmektedir. Bundan dolayı insanlar, özellikle hastalık öncesi bilgi edinmek amacıyla arayış içinde olmaktadır. Bunun başında da otoimmün nedir sorusu gelmektedir tüm detayları ile derledik.
#Sağlıkİlk görüşte aşktı… Dinlediği bir konuşma sonrası ömrünü onlara adamaya karar verdi… Bugün kendi tanımıyla ‘harcıalem’ yağ hücreleri üzerine yaptığı çalışmalarla hem bilim dünyasına katkı sunuyor hem de bizi gururlandırıyor. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bugünlere nasıl geldiğinin hikâyesini dinledik, önerilerini aldık.
#Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgilİmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemi, vücudu yöneten sistem olarak bilinir. Bir canlıda yer alan hastalıklara karşı bir savunma mekanizması meydana getirir, tümör hücreleri ve patojenleri tanıyıp onları yok etmekle görevlidir. Vücut içerisine girmeye çalışan zararlı ve yabancı maddelerden korumaya fayda sağlayan ve bunun yanı sıra karmaşık bir yapısı olan sistemdir. Peki, bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sisteminin güçlü ya da güçsüz olduğunu nasıl ve hangi durumlarda anlarız tüm detayları ile derledik.
Plazma hücreleri konusu özellikle biyoloji alanında önemli konulardan bir tanesini oluşrutmaktadır. Sizin için plazma hücrelerinin ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, plazma hücrelerinin nerede bulunduğunu ve bu hücrelerinin görevlerinin ne olduğunu sizin için derledik.
#Plazma HücresiVücudumuza giren hastalık yapıcı mikroplar hızlı bir şekilde üreyerek savunma sistemimiz genelde onları durduramadan önce savunma sistemi hücrelerimizin baş edebileceği sayıyı geçerler. Bunun neticesinde hastalık durumu ortaya çıkmaktadır. Aşı, çok düşük dozda, seyreltilmiş ve öldürülmüş ya da zayıflatılmış mikropları içeren kimyasallar olarak açıklanabilir. Aşıları çeşitli türleri bulunmakta olup bu türler arasındaki farkı aşının hedefindeki organizmanın özellikleri ile evrimleşme hızı belirlemektedir. Peki, aşı türleri ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.
Bir süredir MS (Multiple Skleroz) hastalığıyla mücadele eden ünlü oyuncunun hastalıkla mücadelesi belgesel oldu. Belgeselde yaşadığı süreci bütün açıklığıyla anlatan ünlü oyuncu, hastalık teşhisinden sonraki yaşamını ve bir dönem kendisine "ölümün için plan yap" uyarısında bulunulduğunu anlattı.
#Selma Blairİnsan vücudunun sağlıklı olarak kalabilmesi içini ihtiyaç duyduğu bazı vitaminler bulunuyor. Askorbik asit, insanların ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Bireyler askorbik asit hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yaparak, detaylı bilgiler elde etmek istiyor. Askorbik asidin faydaları hakkında merak edilenleri derledik.
Sağlıklı bir yaşam her insan için önemli bir konudur. Çünkü sağlık, kişinin en büyük hazinesidir. Sağlıklı yaşayabilmenin ilk adımı da bağışıklık sistemimizin güçlü olmasıdır. Peki bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi neden zayıflar, nasıl güçlendirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bağışıklık Sistemi Nedir?Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlamıştır. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, Yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yaz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizin için derledik.
#Yaz Alerjisi Nedir