Paylaş
Çocuğunun hastalanması her aile için endişe vericidir. Çocuk hastalıklarında sentetik ilaçların yan etkisinden korkan aileler doğal tedavi arayışlarına yöneliyor. Ancak bu korkular bazen gereksiz olabiliyor. Veya daha az yan etkisi olan doğal yöntemler tercih ediliyor ama bu da daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Bu köşede hep yazdığım gibi doğal ürünü doğru zamanda, doğru dozda kullanmak hayati öneme sahip. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Saltan’ın yazdığı ‘Çocuklarda Doğal Tedavi Yöntemleri’ (Hayy Kitap) bu konuyla ilgili aileler için hazırlanmış bir kitap. Ailelerin en çok sorduğu soruların cevapları, doğal kür örnekleri, hastalıklara özel bazı tavsiye ve uyarıları kitapta bulmak mümkün.
Kitabında Dr. Saltan’ın da uyardığı gibi her çocuk özeldir ve bir sağlık sorunu olduğunda mutlaka doktoruna danışılması gerekir. Doktorunun muayenesi ve ihtiyaç duyarsa gerekli tahlil ve tetkikleri yapmasının ardından onun önerisiyle hareket etmek şarttır. Bu bilgilerin hiçbiri doktora danışmadan yararlanılabilecek bir reçete değildir!
Aileler soruyor...
“Çocukların hastalıklardan korunması ve sağlıklı olması için olmazsa olmaz destekler hangileridir?”
Dr. Saltan soruyu şöyle cevaplıyor:
Sağlıklı beslenmek önemli. Vitamin ve mineraller gıdalardan alınmalı.
Her zaman D vitamini öneririm.
Bağırsak mikrobiyatası için probiyotikler, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve nezleden korunmak için bitkisel destek kullanılabilir.
Karamürver (Sambucus nigra), Afrika sardunyası kök ekstraktı (Pelargonium sidoides), propolis ve çinko bağışıklık sistemi için önemlidir.
Balıkyağı immün sistem, hücrelerinin gelişimi, antiinflamatuvar etki, zihinsel gelişim açısından elzem.
Özellikle süt çocuklarında eksikliğinde hem immün sistemin hem de zekâ ve nörolojik gelişimin geri kaldığı demir de unutulmamalı.
B12 ile çocuklarda hem anemi, hem iştahsızlık hem de karaciğerde metilasyon döngüsü bozukluklarını önlemek için magnezyum çok önemli.
Kuersetin bitkilerde bulunan bir flavonoiddir (kuşkonmaz, vişne, çilek, kiraz, kırmızı elma, kırmızı üzüm, kırmızı biber, domates, yeşil çay, brokoli).
Resveratrol (üzüm, erik, dut, kiraz, limon, fındık, yerfıstığı) ve epigallocatechin-3-gallate (çilek, kiraz, dut, böğürtlen, ahududu, yeşil çay) içeren gıdalar çocuklara verilebilir.
Melatonin, uykuda salgılanan bir hormondur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çocukların düzenli ve yeterli uyuması bu yüzden elzem.
Zerdeçalın etken maddesi olan kurkuminin vücut direncini koruyucu etkileri vardır.
Uyku sorununa karşı doğal kür
Kitapta çocukların karşılaşabileceği hastalıklar ve sorunlar için doğal reçeteler de mevcut. Çocuklarda yaşanabilen uyku sorunlarını azaltmak için verilen aromaterapi reçetesi de onlardan biri.
Malzemeler
5 damla lavanta uçucu yağı (Lavandula angustifolia)
4 damla Roman papatyası uçucu yağı (Anthemis nobilis)
6 damla tatlı portakal uçucu yağı (Citrus sinensis)
5 ml tatlı badem yağı (Prunus dulcis)
Hazırlanışı:
Bütün uçucu yağları karıştırın. Hem banyo hem de masaj için tatlı bademyağı içine bu karışımdan 3 damla koyun. Banyo suyuna ekleyin ya da masaj yapın.
Paylaş