Mimar Viktoria Şahin kuruculuğunda genç nesile sanatı sevdirme amacıyla yola çıkan ve sergiden atölye çalışmalarına, müzikten gastronomiye birçok alanda faaliyetini devam ettiren Decollage Art Space yeni sezona Prof. Dr Fevzi Karakoç’un “Ve Kırmızı” başlıklı sergisiyle giriş yaptı. Serap Atala küratörlüğünde açılan sergide Karakoç’un Anadolu kültüründen beslenen, hikayeden kaçan, duygu ve birikimle beslenen resimlerini görüyoruz.
#Sergiİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk Yazar150’den fazla sanatçının 1000’e yakın eseri Trendyol Sanat ile Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatseverlerle buluşuyor. Trendyol Sanat, sanatçılara eserlerini Türkiye’nin dört bir yanından sanatseverlerle buluşturmak için dijitalde bir alan açarken, sanatseverlerin de zaman ve mekândan bağımsız olarak sanata ulaşabilmelerini sağlıyor. Trendyol Sanat, bugün 150’den fazla sanatçının bine yakın eserini sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatseverler, Trendyol Sanat üzerinden genç sanatçıları keşfetme ve onların eserlerini inceleme fırsatı buluyor.
#Sponsorlu İçerikAmacının ‘gıdıklamak’ değil, ‘içimizde kıpırtı yaratıp bizi düşünmeye sevk etmek’ olduğunu söylüyor. Uluslararası üne sahip grafik sanatçımız, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile buluştuk. Çalışmaları ünlü New Yorker dergisine kapak olan Ekşioğlu, eserlerindeki mizah duygusunu babasından, sanatsal yönünü annesinden, ilhamını da Karadeniz’den almış..
#İllüstrasyonPİLEVNELİ Dolapdere’de Esra Gülmen ve Tarık Töre ilk kişisel sergilerini açmaya hazırlanıyor. Dirimart’ta İranlı sanatçı Shirin Neshat’ın ‘Land of Dreams’ sergisi devam ediyor. Pera Müzesi, basın ve sanat arasındaki ilişkinin izlerini ‘Ve Şimdi İyi Haberler’de 300’den fazla eserle sürüyor. NFT eserler bile artık fiziksel mekânlarda sanat meraklılarıyla buluşuyor.
#PİLEVNELİ Dolapdere2021 hiç şüphesiz sanatta NFT yılı oldu. Dijital sanatçı Beeple’ın eserinin 69.3 milyon dolara satılması ile yükselişe geçen NFT satışları, yıl sonunda 246 milyon dolara ulaştı. ABD’nin eski First Lady’si Melania Trump geçtiğimiz hafta, 2 gün önce de ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı NFT platformu kurduklarını açıkladı. Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar ise, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne seçmeli ‘NFT’ye Giriş’ dersi konulduğunu duyurdu. NFT birçok açıdan geleneksel sanata rakip gibi duruyor. Peki ama ders olarak okutulabilir mi? NFT gerçekten sanat mıdır?
#NFTBursalı Çizer Irmak Çavun (20), dünyanın en prestijli ve köklü yarışması olarak kabul edilen ‘Geleceğin Yazarları ve Çizerleri’ yarışmasından iki yıl önce kazandığı ödülüne geçtiğimiz hafta Hollywood’da düzenlenen törenle kavuştu. Lise son sınıfta başvurduğu yarışmada binlerce bilim kurgu çizeri arasından kazanan ilk Türk olan Çavun, şu anda Kaliforniya’da üniversitede, dünyanın bir numaralı oyun tasarımı programında okuyor. Ödül töreni konuşmasında yer alan 'hayalleri ve sanatı önemsemeyen ülkem' sözlerinden kırgınlık mı algılamalıyız?" sorumuza ise "Kesinlikle! Kırgın ve sinirliyim evet!” diyor...
#Bursaİllüstratör Anej Nuhanovic (42); tecrübeli, duyarlı, şüpheci bir X kuşağı. Endüstriyel tasarımcı Ömer Faruk Boyacı (30); girişimci, esnek, özgür bir Y kuşağı. Karikatürist Arda Mert Tulum (19); işbirlikçi, kararlı, teknolojik Z kuşağından. XYZ kuşaklarının sanatçıları kuşaklar arası iletişimsizliğe ve bireyselleşmeye tepki olarak işbirlikçi ve yenilikçi bir yaklaşımla sanatsal bir buluşma gerçekleştirdi.
#Bursaİstanbul artık, sokak sanatının dünyadaki öncü şehirlerinden biri haline geldi. Şehirde ‘street art’ festivalleri düzenleniyor; belediyeler sokak sanatçılarını, duvarlara sanat eserleri (mural) yapmaları için destekliyor; sanat galerileri onlara kapılarını açıyor. Sokak sanatçıları artık polisten köşe bucak kaçmıyor, isimlerini saklamaya ihtiyaç duymuyorlar. Instagram’da popülerler, ayrıca birçok marka reklam kampanyalarını onların çizgilerine teslim ediyor. Son günlerde işleriyle dikkat çeken sokak sanatçılarıyla görüştük. Stencil art’tan graffitiye, hangi şehirde hangi işleri görebiliriz diye baktık. Şehirleri adeta birer açık hava müzesine dönüştüren sokak sanatı dünyasına mercek tuttuk...
#Sokak SanatıMamut Art Project 2019’a katılacak 50 sanatçı belirlendi. Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşecek olan Mamut’ta yaklaşık 1350 başvuru arasından seçilen 25 kadın, 25 erkek toplam 50 sanatçının 500’den fazla eseri sergilenecek. Mamut, 3-7 Nisan 2019 tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek.
#Mamut Art ProjectAvrupa’nın en büyük kentlerinden Budapeşte, sanat, tasarım, mutfak açısından önemli merkez. Tekstil ve moda sektörü gelişmiş. Eski Doğu Bloku başkentleri arasında en çok Michelin yıldızlı restorana sahip. Keltlerden başlayan zengin tarihi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda zirveye çıkıyor. Çağdaş keyiflerin peşine düşecekler için de pek çok cazip seçenek var. Tuna Nehri’nin doğusundaki Peşt’in, tarihi merkezi, Saray Bölgesi, Yahudi Mahallesi kadar son zamanlarda açılan yeni bar, restoran ve butikleri de görülmeye değer. Nehrin diğer kıyısındaki Buda Kalesi restore edildi. Meşhur Osmanlı hamamları da bol yokuşlu bu bölgede.
#BudapeşteEkin Büyükşahin, doğadan ve müzikten aldığı ilhamla otobiyografik referanslardan esinlenerek çizdiği illüstrasyonlarıyla ilgi görüyor. Kavramları ve nesneleri, kendi tekniği ve algısıyla yeniden inşa ederek izleyiciyle buluşturuyor. Yaşamdaki değişimler, insanın bu değişimlere uyum sağlamada gösterdiğiyoğun çabası, çizimlerinde öne çıkıyor Büyükşahin’in. Yaşamdan düşlere uzanan karakterlerin yaratıcısı Ekin Büyükşahin’le çizimlerini konuştuk.
#Ekin Büyükşahin