Paylaş
Melek Anqi, farklı teknikler kullanarak yarattığı canlı resimleri ve dijital sanatı ile tanınan Türk-Tayvan asıllı çağdaş bir sanatçı. Kendisi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Yale Üniversite’sinden mezun. Aynı zamanda moda tasarımı ve illüstrasyon eğitimi de almış. Kendi sanatını; “sanatım farklı kültürleri bağlayan dil ve coğrafi farklılıkları aşarak ortak deneyim yaratan bir köprü olmayı hedefliyor” şeklinde tanımlıyor. Anqi’ nin eserleri, New York ve İstanbul dahil olmak üzere, çeşitli uluslararası sanat fuarlarında sergilenmiş durumda. Şimdi de Ankara Kavaklıdere’ deki Deppo29 Sanat Galerisi’ nde sergileniyor.
Asya’ dan esinlenerek yarattığı bir bir karakter olan “Hiromita” Melek Anqi’ ye uluslararası tanınırlık kazandırmış durumda. Anqi, Asya esintili bu popüler karakteri karışık medya resimleri, dijital sanat ve NFT gibi farklı eserlerinde kullanıyor. Sanatçı bu karakteri Tayvan’da geçen çocukluğunda okuduğu çizgi romanlardaki mitolojik karakterlerden esinlenerek yaratmış. Asya’ nın “damdaki kedileri” ise “Hiromita” nın hikayesini şekillendirmiş. “Damdaki Kaplan” olarak adlandırılan bu geleneksel heykellerin hayaletleri yutup yok ettiklerine ve ev halkına uğur getirdiklerine inanılıyormuş. Anqi, bu folklorik öğeyi dönüştürerek kaplan ruhlu bir kedi haline getirmiş. Öyle ki, bu kedi modern hayatın dayattığı içsel boşluğu kocaman ağzına alıp sivri dişleriyle parçalıyor ve bizleri yeniden “sevgi” ile buluşturuyor.
Melek Anqi; “Hiromita” karakterini insanlara kendilerini, toplumun değer yargılarına aldırış etmeden, oldukları gibi kabul etme cesaretini vermek amacıyla yarattığını söylüyor. Farklı materyaller ve canlı renkler kullanılarak yaratılan bu karakterin yolculuğu; onu deneyimleyenlere, insanlarla gerçek bağ kurmak için asıl aidiyetin kendi içlerinde olduğunu ve farklılıklarımızın kabul edilmesi gerektiğini anlatıyor.
Sanatım kendini bulma serüveninin ve farklı kültürlerden gelen insanları birleştirme arzusunun bir yansıması olduğunu ifade eden Melek Anqi; Hiromita serisi ile, onu deneyimleyenlere umut cesaret ve kendini kabul etme aşılamak istiyor. “Benim sanatım bizi özel ve güzel yapanın bizim farklılıklarımız olduğunu hatırlatıyor ve ancak bu farklılıkları kabul ederek gerçek benliğimizi bulabileceğimizi gösteriyor.” diyor.
Vahşi ve sevimli kiremit kedisi Hiromita’ nın resimlerinden oluşan sergiyi ziyaret etmek için son gün 24 Mayıs Çarşamba!
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş