Tarihi Antik Yunan'a dayanan tiyatro, en eski ve kadim sanat türlerinin başında geliyor. Müziksiz tiyatro türleri dram, komedi ve trajedi olmak üzere üçe ayrılır. Opera, bale ve pantomim ise müzikle birlikte sergilenen tiyatro türleridir. Yazılan ve sahnelenen ilk tiyatro eseri hangisidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Tiyatro Eseri Nedir?Nazan Kesal oynadığı her filme, oyuna müthiş kalite katan, karizması, aurası, oyunculuğu dünya standartlarında olan bir sanatçı. Mesleğinin ciddi bir emekçisi olarak sanatını hayatının merkezine koyan Nazan Kesal, eşi Ercan Kesal ile yıllarının emeği ile kazanılmış birikimleriyle kurdukları kültür-sanat merkezi olan Urla Dam’da bir birinden değerli isimlere, konserlere, sergilere ev sahipliği yapıyorlar. Bir sene önce kurdukları sanat merkezinde Nazan Kesal’in her anında ve metrekaresindeki emeğini gözlerimle şahit olunca, başarının şansa bağlı olmadığını bir kez daha gördüm.
#SPONSORLU İÇERİKNazan Kesal oynadığı her filme, oyuna müthiş kalite katan, karizması, aurası, oyunculuğu dünya standartlarında olan bir sanatçı. Mesleğinin ciddi bir emekçisi olarak sanatını hayatının merkezine koyan Nazan Kesal, eşi Ercan Kesal ile yıllarının emeği ile kazanılmış birikimleriyle kurdukları kültür-sanat merkezi olan Urla Dam’da bir birinden değerli isimlere, konserlere, sergilere ev sahipliği yapıyorlar. Bir sene önce kurdukları sanat merkezinde Nazan Kesal’in her anında ve metrekaresindeki emeğini gözlerimle şahit olunca, başarının şansa bağlı olmadığını bir kez daha gördüm.
#1‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ oyunuyla fırtınalar estiriyor. ‘Cimri’, ‘Dünyada Karşılaşmış Gibi’ ve kukla tiyatrosu devam ediyor. Bir yandan Barabar müzik grubuyla sahneye çıkıyor, bir yandan ekranda boy gösteriyor. Usta oyuncu Serkan Keskin “25 senenin sonunda tercih ettiğin oyunları oynamak, derdi olan işleri seçmek çok değerli” diyor.
#Serkan KeskinHızlı bir tempo içinde. 16 Şubat’ta vizyona girecek, Abdullah Oğuz’un yönettiği ‘Zaferin Rengi’ filminde Fenerbahçe’nin efsanevi kaptanı Galip Kulaksızoğlu’nu canlandırıyor, “Kariyerimdeki en iddialı işlerden” diyor. Kanal D’deki işi ‘İnci Taneleri’ reyting rekorları kırıyor. ‘Hücreler’ oyunu kapalı gişe oynuyor. Kubilay Aka ile buluşuyoruz; hayatını, kariyerini, aşkı, sevgiyi konuşuyoruz: “Güzel yaşanması gereken, kutsal bir duygu aşk. Şartlar olumlu olduğunda ben de yaşamak isterim ama şu anda şartların olumlu olduğunu sanmıyorum. ”
#Kubilay Aka‘Bir Garip Orhan Veli’ müzikaliyle son iki sezonda 20’den fazla temsille Ankaralı sanatseverlerin karşısına çıkan usta oyuncu Reha Özcan, geçen haftaki son temsili öncesi Hürriyet Ankara’ya konuştu. Ankara’nın, tiyatro açısından dünyada çok önemli bir şehir olduğunu belirten usta tiyatrocu, “Eskiden Yeşilçam’da bir film Adana’ya gidip beğenilirse o film için ‘olur’ derlerdi. Ben bunu tiyatro için Ankara olarak düşünüyorum. Bu işin er meydanı Ankara” dedi.
#‘Bir Garip Orhan Veli’İzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Yeni nesil kültür girişimi THINK House’un kurucusu Fırat Devecioğlu ile THINK House’u ve 16 Haziran’da sahnelenecek sezonun son oyunu 'Lazarus' hakkında konuştuk: "Kendimizi yeni nesil kültür girişimi olarak tanımlamamızın nedeni, sunduğumuz etkinlik deneyimi. İnsanların, bilgisayarını açıp çalışabildiği, ofis alt yapımızı kullanabildiği bir sanat alanıyız. Tiyatro oyunları sonrası söyleşilerimiz, kültürel eğitim programlarımız sayesinde zamanla bir yaşam kulübüne dönüştük. Kültür girişimciliğine yönelik, sürdürülebilir bir iş modelini ortaya koyması bakımından THINK’in varlığının önemli olduğunu düşünüyorum."
#THINK HouseDasDas’ın yeni projesi İO Festival hazırlık aşamasındayken seyirciyi Belçika’dan konuk ettiği bir performansla festivale ‘ısındırdı’: Fotoğrafın doğasına ve imgeye odaklanan performans sanatçısı Charlotte Bouckaert ‘11 Saniye’ ile DasDas’taydı. Sanatçıyla ’11 Saniye’yi ve fotoğraf/tiyatro arasında ördüğü bağı konuştuk.
#Charlotte BouckaertUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaOkullarda, öğrencilere şiir, kafiye, söz sanatları gibi konuları öğretmek amacıyla birçok şiir okutulmaktadır. İlköğretimde en çok okutulan şiirlerden biri ''Orda Bir Köy Var Uzakta'' adlı şiirdir. Bu şiir belli bir ezgiyle söylendiği için, şarkı olarak da nitelendirilir. Orada Bir Köy Var Uzakta şiir kime aittir? Şiirin ana fikri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Göstermeye bağlı metinler edebi eserler arasında yer almaktadır. Bu eserlerin hayata geçirilme alanı ise tiyatro olmaktadır. Göstermeye bağlı metinlerin başlangıcı ve özellikleri ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu bilgileri farklı kaynaklardan araştırarak konuya daha kolay anlamak mümkün olmaktadır. Tiyatronun insan yaşamını içine alan bir sanat olması ile birlikte göstermeye bağlı metinler ortaya çıkmış olur. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimCanlandırdığı her role izleyeni inandırıyor. Hep dertleri, sözü olan işlerde görüyoruz onu. Kendini şeffaf olarak tanımlıyor. Bazen empatinin içinde çok kaldığını söylüyor ve bu huyunu değiştirmek istiyor. Songül Öden’le buluştuk; evliliğini, projelerini, hayatı konuştuk: “Zaten mesleğim rol yapmak, neden normal hayatta da rol yapayım, çok yorucu olmaz mı?”
#Songül ÖdenSeda Demir, “Yaprak Dökümü” dizisindeki Sedef karakteriyle tanındı. Üniversitede siyaset bilimi okurken, oyuncu olmaya karar verdi. Seda Demir ile şimdi neler yaptığını konuştuk. Demir, yeni başlayacak tiyatro oyununu da anlattı. Eda SOLMAZ konuştu.
#Seda DemirGünümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?Pandeminin etkisiyle kendini doğanın kollarına atanlar arttıkça sayfiyede farklı bir hareketlilik başladı. Artık resimden heykele, cazdan baleye sanatın her dalı köylerin, kasabaların sokaklarına taşınıyor. Kuşadası’nda 50 sanatçıyla büyük bir illüstrasyon sergisi hazırlayan küratör Selin Atasoy, Bodrum’da iki sergi açan Murat Pilevneli ve tüm üretimini köye taşıyan ressam Murat İrtem ile bu ‘göçün’ nedenlerini konuştuk. Güneşe taşınan sanat etkinliklerinden geniş bir seçki hazırladık.
#Selin AtasoyNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıTiyatro türleri içerdikleri konu özelinde farklı çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler içerisinde gerek toplumsal sorunlar gerekse beşeri duyguları ele alan pek çok oyun yer alır. Tiyatro eserlerinin metinsel hali olarak bilinen oyunların geçmişten günümüze farklı konulara yer verdiği bilinmektedir. Konular genellikle sosyal yaşamdaki problemler, psikolojik çözümlemeler, ikili ilişkiler gibi durumları içermektedir. Peki bir tiyatro türü olan Vodvil nedir ve özellikleri nelerdir? Vodvil tiyatro örnekleri hakkında tüm detaylar.
#Vodvil Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Osmanlı Devletinin kuruluş tarihinden 19. yüzyıla kadar edebiyatımızda Divan Edebiyatı etkili oldu. 6 yüzyıl boyunca yazarlar, gazel ve kaside gibi manzum eserlerin yanı sıra mesnevi türünde eserler kaleme aldı. Ancak 19. yüzyılda Tanzimat ve Servet-i Fünun akımlarının etkisiyle Türk edebiyatında ilk kez Batılı anlamda eserler yazılmaya başlanmıştır. Batılı anlamda ilk hikaye örneği nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Batılı Anlamda İlk Hikaye Örneği Nedir?Konu edebiyat olduğunda en çok merak edilmesi durumu söz konusu olan konuların başında nesir kavramı gelmektedir. Sizin için Nesir nedir? Edebiyatta nesir örnekleri ve hakkında bilgi şeklinde belirlenmiş konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Nesir Nedir?Edebiyat duygu, fikir, olay veya hayallerin yazı veya anlatım yoluyla sanatsal bir şekle dönüştürülmesidir. Edebi eserler ortaya koyan kişilere de edebiyatçı adı verilmektedir. Edebiyatın konuları ise oldukça zengindir. Hikâye, roman, şiir gibi farklı konuları bünyesinde barındırır. Edebi eserler ortaya koyna kişiler yaşamdaki olayları kendi ruh âlemindeki bilgilerle harmanlarlar. Ortaya çıkan eserlerde gerçekler, düşünceler ve hayaller bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebiyat Nedir Ve Türleri Nelerdir?Adını Türkiye’den daha çok Arjantin’den dünyaya duyuran oyuncu Ergün Demir’le; değerlendirdiği projelerini, CAST 34’te verdiği doğaçlama derslerini ve birçok konuyu konuştuk. Klişe olmayan, sıra dışı ama gerçekçi cevaplarında sanata ve hayata dair yıldız tozları bulacaksınız.
#Ergün Demir