Hürriyet Seyahat ekibi tarafından hazırlanan ‘Dünya Turuna Nasıl Çıkılır?’ kitabı Hürriyet Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Editörlüğünü Serkan Ocak, Yücel Sönmez ve İsmail Sarı’nın yaptığı kitap 50 gezginin maceraları üzerine yapılan söyleşi ve röportaj yazılarından oluşuyor.
#Hürriyet Seyahat KitabıBülent Eczacıbaşı hem iş yaşamının hem de kültür-sanat hayatının en önemli figürlerinden biri. Kitaplarını ‘İş İnsanları İçin Denemeler’ altbaşlığıyla sunsa da aslında daha geniş bir kitleye sesleniyor. Zaten kendisi de şöyle diyor: “İşinsanlarının sadece ekonomi ve yönetim konularıyla ilgilenmeleri gerektiği görüşünde değilim. İlgi alanları geniş olan, çok çeşitli konulara merak duyan insanların hayatta her zaman avantaj sahibi olduklarına inanıyorum.”
#Bülent EczacıbaşıEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#Çocuk140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiGezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANAstroloji yazarımız Dinçer Güner, tek kişilik, interaktif bir gösteriyle huzurlarınızda... Bu bir seminer değil. Güner ‘Astro Sahne’de kendi hayatından yola çıkarak astrolojinin eğlenceli yüzünü anlatacak. Adana’dan başlayacak turne öncesi Güner’le buluştuk, gösterisini konuştuk, 2023’e dair ayrıntıları sormadan edemedik.
#Dinçer GünerMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetHürriyet Seyahat gezginlerimizden Serda Büyükkoyuncu, ‘Antik Yunan Mitolojisi: Tanrıların Aşk Hayatı’ adlı ilk kitabının heyecanını yaşıyor. Lisansta bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansta istatistik okuyan ve on parmağında on marifet olan gezgin yazarımızla kitabını konuşmak için buluştuk. Bize ‘bu kadar meraklı nasıl olunur’u anlattı.
#HeraklesDünyanın pek çok ülkesine eşi Seda ile iz bırakan, ‘Çok Gezenti’ Burak Akkul yeniden yollarda. Pandemi sebebi ile 2 yıldır ekranlardan uzak olan Akkul, Ürdün, Petra bölümü ile yeniden ekranlara dönerken Hürriyet kitaptan çıkan yeni seyahat kitabı ‘Bizim Ora’ ile de okuyucusunu Türkiye’de bir yolculuğa çıkarıyor. Bay ‘Çok Gezenti’ ile Hürriyet Bizimle için harika bir söyleşi yaptık. Salgındı, kur farkıydı derken yurtdışı tatilini ekonomik ve eğlenceli bir hale nasıl dönüştüreceğimizi ve yurtiçi rotalarını konuştuk.
#TatilHürriyet Kitap, arşiv niteliğindeki yayınlarına yeni bir öyküyle devam ediyor. Yapımcı ve gazeteci Güven İslamoğlu’nun imzasını taşıyan “Her Evde Bir Hikâye Var” kitabı, günlük hayatta fark edilmeyen insanların yaşamlarını mercek altına alıyor.
#Güven İslamoğluKariyeri süresince yaptığı bazı talihsiz açıklamalarla hafızalara kazınan ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright, önceki gün hayatını kaybetti. İstanbul seyahatlerinde ona eşlik eden gazetemiz yazarlarından Saffet Emre Tonguç, Albright’ın İstanbul ve Atatürk aşkını Hürriyet’e anlattı.
#Madeleine AlbrightÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalCumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumdu. 10-16 Kasım tarihleri arasında hem ölüm yıldönümü nedeniyle anmalar düzenleniyor hem de bu süre Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Aramızdan ayrılışının 83’üncü yıldönümü vesilesiyle yaşamı boyunca iz bıraktığı yerlerin bir kısmını gazeteci, tarihçi ve yazarlara sorduk. Bize gezerken Atatürk’ü anlayıp hissedebileceğimiz adresleri anlattılar.
#Mustafa Kemal AtatürkBugünlerde doğa tüm renklerini sergiliyor, kartpostalı andıran görüntüler veriyor… Bir yandan kara kış kapımızda. Güzün son günlerini değerlendirmek için önümüzde üç buçuk günlük bir tatil fırsatı var. Tarih yaklaşırken plan yapmanız kolay olsun diye jürimize 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “Nereye gitmeli, ne yapmalı” diye sorduk ve 10 adresi sıraladık.
#HürriyetGezmek, hafta boyunca okul sıralarında oturan küçüklerin de hakkı. Müze gezisi yapmaksa küçükler kadar büyüklerin de keyif alacağı bir etkinlik. Jürimize çocukların en çok seveceği müzeleri sorduk, ortaya rengârenk bir liste çıktı. Kimi müzede en çok sevilen masal kahramanlarıyla çıkılacak bir yolculuk, kimindeyse tarihi bir serüven onları bekliyor.
#Hürriyet27 yıl önce düşürülen bir uçak, bütün bir ülkenin kaderini değiştirmişti. Kaderi değişenlerden biri olan Paul Rusesabagina'nın hayatı geçtiğimiz yıl yaptığı bir uçak yolculuğuyla bir kez daha bambaşka bir yöne saptı. Bir zamanların ulusal kahramanı bugünün terör hükümlüsü, Rusesabagina'nın hikayesine biraz daha yakından baktık...
#Paul RusesabaginaMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih UsluSevgili okurlar... Bu hafta sizleri, tecrübelerini kitaba döken bir gezginle tanıştırmak istiyorum.Seymen Bozaslan, “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” adlı yeni kitabında, her köşesi cennet Türkiye’nin 81 ilinin güzelliklerini fotoğraflarla sunuyor ve tecrübelerini de paylaşarak seyahat tutkunlarına rehber oluyor.
#Rıza ÖZEL“İstanbul benim aşkım. Çocukluğumun geçtiği Kandilli’de, Boğaz’ın hemen yanı başında atıldı bu sevginin tohumları...” diyor tarihçi, seyahat yazarı ve rehber Saffet Emre Tonguç. ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ adlı kitabı güncellendi, 64’üncü baskıyı yaptı. Kitabın sayfalarını çevirdikçe kendinizi bir İstanbul masalının içinde buluyorsunuz. Kitap ayrıca, dünyanın prestijli turizm kulübü Skal tarafından En İyi Turizm Yayını seçildi. Yazarımızla bu büyülü şehri konuştuk.
#Gazetehaberleri