Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

Sevgili okurlar... Bu hafta sizleri, tecrübelerini kitaba döken bir gezginle tanıştırmak istiyorum.Seymen Bozaslan, “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” adlı yeni kitabında, her köşesi cennet Türkiye’nin 81 ilinin güzelliklerini fotoğraflarla sunuyor ve tecrübelerini de paylaşarak seyahat tutkunlarına rehber oluyor.

Haberin Devamı

Fotoğraf camiası ne kadar büyük olsa da hepimiz birbirimizi tanırız. Bazen hiç karşılaşmayız ama isimlerimizi ve işlerimizi biliriz. Bazense hiç bir araya gelmediğimiz fotoğrafçılarla yaptığımız işlerin farkındalığıyla uzaktan uzağa arkadaş oluruz. Seymen Bozaslan da benim için öyle. Hiç yüz yüze gelmedik ama yalnızca bu yıl içinde herhalde en az on kez telefonla sohbet ettik.
Seymen Bozaslan’la birkez daha telefon sohbeti yaptım ancak bu kez sizler için onun hikâyesini ve son kitabını konuştuk. Ve işte anlattıkları:

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

NATİONAL GEOGRAPHİC’TEN ARADILAR

“11 yıl futbol hakemliği yaptım. Bu sayede Türkiye’nin dört bir yanına seyahat imkânım oldu. Her deplasmana bir gün önce gidip, oranın yemeğini, kültürünü tanımaya çalışıyordum. Bu yolculuklar sırasında gelişen teknolojinin nimeti mobil telefonlarla fotoğraflar çekiyordum. Kısaca fotoğraf hikâyem, ilk olarak mobil telefonla başladı. 2015 yılıydı... Arkadaşlarımla gittiğim Hollanda seyahati sırasında Amsterdam’dan bir fotoğrafı Instagram’da paylaşmıştım. National Geographic’ten arayıp dergide kullanmak üzere fotoğrafı istediler. Çok heyecanlandım tabii. O yayınlanan kare beni fotoğraf üzerine inanılmaz motive etti. Fotoğrafçılığa ilgim arttı.

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

FARKLI GAZETELERDEN TEKLİFLER ALDIM

Sürekli seyahat edip, blog sayfamda deneyimlerimi yazıyordum. Görsel kullanınca daha etkili olacağını düşünerek fotoğrafı yazılarımın ana unsuru haline getirdim. National Geographic’ten sonra farklı gazetelerden teklifler almaya başladım. Ulusal gazetelerin seyahat eklerine, dergilere yazılar yazmaya başladım. Her yeni yayın bir sonraki yayına referans oldu. Bir dergi veya gazetede fotoğraflarım ve yazılarım yayınlanınca yenisi için teklif aldım. 2015 yılından bu yana ulusal anlamda yazı ve fotoğraflarım yayınlanıyor.

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

KİTAPTAN VE YOUTUBE’DAN ÖĞRENDİM

İlk fotoğraf makinemle birlikte Mustafa Seven’in sokak fotoğrafçılığı kitabını aldım. Hem o kitaptan hem de YouTube videolarından fotoğraf makinesini ve fotoğrafı öğrenmeye çabaladım. Sokak fotoğrafçılığına yöneldim. En önemli seyahat envanterim fotoğraf makinesi oldu. Seyahat ettikçe fotoğraf çektim, çektikçe kendimi ve lensleri geliştirdim. Sonrasında teknoloji gelişti, fotoğraf için drone kullanmaya başladım. 2015 yılından bu yana fotoğrafla, 2019 yılından bu yana da drone fotoğraflarıyla ilgileniyorum.

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

FARKLI ŞEHİRLERDE 71 İNSAN HİKÂYESİ

“İçinden Yol Geçen Hayatlar” isimli ilk kitabımı yazarken dünyaya kendi adıma bir eser bırakmak istedim. Yolculuklarımda tanıştığım insanların hayatlarını yazdım. Farklı şehirlerde 71 insanın hikâyesini ve kısıtlı imkânlarla elde ettikleri başarı yazdım. Devamını yapmak istedim ancak pandemi yayılınca insanlarla görüşmenin bana da onlara da sorun teşkil edeceğine inandım. Sonra National Geographic’in ölmeden önce görülmesi gereken yerlerle ilgili bir kitabını gördüm. Türkiye’de böyle bir eseri hayata geçirmeye karar verdim.

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

AMACIM GİZLİ CENNETLERİ GÖSTERMEKTİ

Kitabın yazımı üç ay kadar sürdü. Seyahat notlarım işi kolaylaştırdı. 81 ilden 270 yerin fotoğraflarının çekimi ise bir buçuk yılda tamamlandı. Bu seyahatler bazen araçla iki hafta bazen de 40 gün devam ediyordu. Daha önce birçok kenti gezdiğim için kitaba fotoğraf çekmek amacıyla çıktığım bu yolculuklarda hedef odaklı gittim. Baştan giderken nereyi fotoğraflayacağımı biliyordum. Bu kitabı yaparken bir amacım ise hem ülkemizin antik kentlerini hem de doğasıyla ün salmış kimi bilinen kimi ise gizli cennetlerini göstermekti. Diğer bir amacımsa seyahat edeceklere ilham olmaktı. Ben çalışan biri olarak 81 ili gezebiliyorsam birçok genç bunu yapabilir. Kitapta eminim ki Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde kaybolma hissini yakalayacaksınız. Keyifle okumanızı ve yeni rotalarınıza ilham vermesini dilerim.”

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

TAVSİYELER İÇİN 'ŞEHİRDE MUTLAKA'

Haberin Devamı

Seymen Bozaslan’ın kaleme aldığı 81 şehirden 270 destinasyonu içeren “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler”, Altın Kitaplar etiketiyle raflarda yerini aldı. Kitabın hazırlık aşamalarında çekilen ve Türkiye’nin birbirinden güzel manzaralarından oluşan videolar da kitaptaki QR kodla görüntülenebiliyor. Kültürel mirası ve tarihi dokusuyla dünyanın en nadide coğrafyalarından biri olan Türkiye’nin her şehrinden etkileyici manzaraların yer aldığı “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler”de, popüler bölgelerin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş ve keşfedilmemiş noktalar da yer alıyor. Kitapta, o şehri ziyaret etmeyi düşünenler için “Şehirde Mutlaka” adlı bölümlerde deneyimler ve tavsiyeler de var. Arka kapağında Sunay Akın, Coşkun Aral ve Saffet Emre Tonguç gibi duayen isimlerin referansını taşıyan 336 sayfalık kitapta, 300’ün üzerinde fotoğraf yer alıyor.

Deplasmanda doğan fotoğraf aşkı

SEYMEN BOZASLAN KİMDİR?

Haberin Devamı

1987’de İstanbul’da doğan Seymen Bozaslan, Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. Dünyada 56 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkânı buldu, Türkiye’nin 81 ilinin her birini en az iki kez gezdi. Hürriyet Seyahat, Pegasus Magazine, THY Skylife, Sözcü Seyahat, Onedio, GezginFoto gibi birçok ulusal mecrada seyahat yazı ve fotoğrafları yayınlandı. Profesyonel anlamda fotoğrafçılık ve drone fotoğrafçılığı ile de ilgileniyor. İlk kitabı “İçinden Yol Geçen Hayatlar”ın ardından geçen günlerde de “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler/81 Şehirde 270 Destinasyon” adlı kitabı yayınlandı.

Yazarın Tüm Yazıları