Alp Alper’in ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ kitabı çıktı... Sadece kamera değil fotoğrafçı da uçtu
Gezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
Ankaralı fotoğrafçı ve gezgin Alp Alper’in bu dördüncü kitabı. İlk çalışması ‘1000 feet’ten TÜRKİYE’ Yunanistan’da basılmış, ardından da Türkiye’de. İkinci kitabı ‘Dreamscape TURKEY’ ve üçüncüsü de ‘4 Mevsim İSTANBUL’. Son kitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ı geçen ay yayımlayan Alp Alper’le buluştuk.
Alper, ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ kitabında ülkemizin güzelliklerini uçarak fotoğrafladı.
Tutkusu sadece fotoğraf değil, gökyüzü... 1992’de Türk Hava Yolları’nda başlayan uzun bir yöneticilik kariyeri var. Kokpitlerde kısa bir süre çalışmış ama yeryüzünü yukarıdan görmenin hazzını bir kez alınca peşini bırakmamış. Şimdi uçak, helikopter, gyrocopter demiyor, hepsiyle uçup fotoğraflar çekmeyi sürdürüyor. Yeni kitabı ülkemiz için değerli bir arşiv, özellikle son dönemde hızlanan küresel ısınma gibi çevre sorunları nedeniyle birçok doğal güzelliğimiz yok olup giderken... Bazıları da
insan elinden kurtulamıyor. Öyle ki bu kitabı bitirene kadar birçok doğal ve tarihi güzelliğimiz yok olmuş.
‘Gökyüzünden Türkiye Air’ kitabının sunuş yazısında hikâyesinin nasıl başladığını da şöyle anlatıyor Alper: “Bazen yolda yürürken gözünüz birden uçan bir kuşa takılır. Belki bir martı, belki bir güvercin, belki bir serçe, belki de bir kumrudur o... ‘Ben de keşke uçabilseydim ve kuşlar gibi özgürce yeryüzüne gökyüzünden bakabilseydim’ dediğiniz oldu mu hiç?
Mağlova Kemeri-Eyüpsultan/İstanbul
Bu düşünceyle başladı bende her şey, hikâyemin başladığı gibi...”
- Ülkemizde foto-kitap hazırlamak oldukça maliyetli, dördüncüyü çıkarmak büyük başarı, kutlarım. Bu kitapların hikâyesi nedir?
Projelerimin en hızlısı 6,5 sene sürüyor çünkü dediğiniz gibi çok maliyetli ve iyi ekiplerle çalışmanız gerekiyor. Uçmak ve aynı anda fotoğraf çekmek iyi bir deneyim ve tecrübe gerektiriyor. İlk kitabımı o dönem görev yaptığım Atina’da bastırmıştım. Son kitabım ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ kitabım için de
7 yıl boyunca yine sponsor olmadan çalıştık. Ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini farklı bir açıdan fotoğraflamayı hedefledik ve tüm zorluklara rağmen kitabı tamamladık.
Ağrı Dağı
- Arada kazalar da atlatmışsınız...
Doğru, iki kez ölümden dönsek de yolumuzdan asla dönmedik. Bu son kitaba kadar hiç sponsorumuz da olmamıştı ama baskı aşamasında Duyar Vana CEO’su Faruk Çizmecioğlu’nun desteğiyle kitabımızı basabildik.
- Drone’la çekilen fotoğraflara alışığız ama sizinki bambaşka. Siz uçarak fotoğraf çekiyorsunuz, anlatır mısınız biraz detaylarını?
Ben bu durum için her zaman “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyorum. Bizim uçtuğumuz hava araçları Cessna 172, ultralight, microlight, paragliding, paramotor, helikopter ve gyrocopter. Hepsiyle uçmak ve fotoğraf çekmek çok zevkli ama helikopter en iyisi,. tabii helikopter ücretini saymazsak. Son 5 yıldır gyrocopter ile uçuyorum ve bu hava aracından Türkiye’de aktif olarak kullanılan 6-7 tane var. Bu uçuşlarda genelde jeolog Mustafa Yavuz Hocamla uçuyoruz ve havadan analizler de yapıyoruz.
Ayasofya-Sultanahmet, Fatih/İstanbul
- Asıl maliyet uçmak sanırım...
İşte bu bizim en büyük yaramız. 2000’lerden bugüne Türkiye için çalıştığımız bu projeler için bir tane bile ana sponsor bulamadık.
- Tüm Türkiye’yi uzun bir sürede gezdiniz, bazı fotoğrafladığınız yerler artık yok, onları sıralar mısınız, nereler, nasıl yok oldu?
23 yıllık gökyüzü serüvenimiz içinde yok olan yerler o kadar arttı ki... Bazılarını sayayım: Hasankeyf, Meke Gölü, Allianoi Antik Sağlık Kenti, Tuz Gölü’nün bir bölümü ve depremde yıkılan Antakya. Bunlar yok olmadan önce fotoğrafladığımız ve kitabımda yer alan kareler. Maalesef bugün sadece fotoğraflarda kalan bu yerlerin dışındaki doğal ve tarihi güzellikleri de korumazsak hepsi zaman içinde yok olacak.
Küçüksu Kasrı-Beykoz/İstanbul
- Bugüne kadar 70 ülke görmüş bir gezginsiniz. Hobinizi işe çevirip rehberliğe de başlamışsınız, nerelere gidiyorsunuz?
Pandemide evde kaldığımız dönemde turizm ve rehberlik eğitimi aldım. Ardından katılanların fotoğraf çektiği, daha az bilinen noktalara turlar götürmeye başladım.
Atatürk Barajı-Bozova/Şanlıurfa
- Kitabı nereden, nasıl satın alabiliyoruz?
Penguen ve BKM kitapevlerinde satılıyor. bulamayanlar bana @alp_alper_ Instagram hesabımdan yazabilir, imzalı gönderebilirim.
GEZİ LİSTENİZE EKLEYİN...
70 ülkeyi gezen Alp Alper kendisi gibi seyahat ve fotoğraf tutkunu gençlere yurtdışında Socotra Adası, Yemen; Cape Town, Güney Afrika; Jawa ve Bali, Endonezya; Botswana ve Küba’yı gezmeyi öneriyor. Yurtiçinde de Dalyan (Muğla), Mardin, Şavşat (Artvin), Rize yaylaları ve Kapadokya’yı (Nevşehir) listelerine eklemelerini tavsiye ediyor. (Fotoğraf: Dalyan, Ortaca/Muğla)
Kız Kalesi-Erdemli/Mersin
Haziran 2023 sayımızdaki soruyu doğru cevaplayarak ‘Saffet Emre Tonguç’la
Yerebatan Sarnıcı’nda Bir Gece’ turu kazanan kişi Melike Erdönmez oldu. (Galešnjak Adası).
Kitap, gezi gibi ödüller verdiğimiz ‘Burası Neresi’ sorularımızı görmek ve yanıtlamak için
Hürriyet Seyahat’in Instagram adresi @hurriyet_seyahat’i takip edebilirsiniz.