Kitaplar... Onlar, insanların hislerini, fikirlerini, başkalarına, uzaktakilere bildirmek, kendilerinden sonra gelen nesillere ulaştırabilmek için kağıtlara yazdığı ve meydana getirdiği eserlerdir. Kitap, insana istediği zaman bilgi veren istemediği zaman odaları süsleyen bir araçtır. Peki dünyadaki en pahalı kitapların hangileri olduklarını biliyor musunuz? İşte uğruna milyon dolarlar ödenen kitaplar...
#KitaplarYeni yıl onlara çok büyük heyecanla geliyor; bebeklerini bekliyorlar. Uzun zamandır istiyorlardı ama beklemedikleri bir anda ufaklık kapılarını çaldı: “Cannes Film Festivali’ndeydim. Cansel Türkiye’deydi. Bir şekilde hissettim” diyor Zeynep Tuğçe Bayat. Doğuma sayılı günler var, bebeklerini her an kucaklarına alabilirler. Bir yandan yeni projeleri için koşturuyorlar, setlere ara vermeden çalışıyorlar. Cansel Elçin ve Zeynep Tuğçe Bayat’la buluşup heyecanlarını paylaşıyoruz, onlar da çocuklarının ismini ilk kez bize söylüyor: “Atlas olacak. Evrensel bir isim olsun istedik.”
#Cansel ElçinAlmanya’da yaşayan Sevda Çelik, koronavirüs salgını sırasında sosyal medyada amatörce başladığı yemek tarifleri paylaşımlarıyla büyük bir başarıya imza attı. Kısa sürede 2.3 milyon takipçiye ulaşan Çelik, bu süreçte bir de yemek kitabı yayınlayarak mutfak tutkusunu farklı bir boyuta taşıdı.
#AlmanyaYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#DemansTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#Sağlıkİstanbul Gedik Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yeni anayasa hedefimizden hiç vazgeçmiyoruz. Türkiye'nin İkinci Yüzyılının başında, artık darbe anayasası ile yoluna devam etmesi bizim için yüz karası aslında. Darbecilerin yazdırdığı bir anayasa ile demokratik hukuk devletinin yönetilmesi doğru bir şey değil" dedi.
#Yılmaz TunçÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) her yıl Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım’da çocukların içerik tüketim dünyası ile ilgili bir ihtiyaca ya da hassas bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir çalıştay gerçekleştiriyor. Dernek bu yıl gerçekleştirdiği çalıştayla, çocukları içerik üretmeye teşvik ederek çocukların bu alandaki becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçladı. Bu çalışmayla aynı zamanda çocukların içeriklerde nelere ihtiyaç duyduklarını ve nelerden hoşlandıklarını öğrenerek beklentilerine uygun, onlar için faydalı olabilecek içeriklerin üretilmesi için içerik üreticilerinin dikkatini çekmeyi hedefledi.
#ÇİÇEKYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarÜniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından her ekim ayı heyecan, sevinç aynı zamanda belirsizliklerle başlar. İlk günler çoğunlukla yeni işleyiş ve işlemlerle doludur, bunların çoğu da yeni döneme ait problemlerin çözülmesini gerektiren, çok da sempatik olamayan konular.
#Konuk YazarİTO Başkanı Şekip Avdagiç, kaliteli geçen seçim sürecinin ardından yabancı yatırımcılardan pozitif sinyaller almaya başladıklarını söyledi. Avdagiç, ‘‘Seçimlerin ardından istikrarlı bir dönem ortaya çıktı. Arkasından Mehmet Şimşek Bey ve ekibinin de oluşturacağı yeni ekonomik denge paketiyle önümüzdeki günler için iyimseriz. Önce borsaya çok hızlı bir giriş öngörüyoruz’’ dedi.
#İTOYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar