Hiyerarşi sözcüğü günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan bir kelimedir. Televizyonlarda, dergilerde ve gazetelerde rastlanan hiyerarşi sözcüğü sosyal medyada da çokça görülmektedir. Bu sebeple hiyerarşi kelimesinin ne ifade ettiği, ne anlama geldiği de pek merak konusu olmaktadır. İşte sizlere hiyerarşi konusu hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Hiyerarşi nedir? Hiyerarşi tanımı ve TDK sözlük anlamı.
#Hiyerarşi Nedir?AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, “Bize bazen 'Baykal mı daha iyiydi, Kemal Bey mi daha iyi?' yönünde sorular geliyor. Bizim için fark etmez ikisi de CHP'nin genel başkanı ama en azından Sayın Baykal yürüyen merdivene doğru yönden binmeyi biliyordu” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cakarta’da Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti. Burada Türkiye mezunu gençlerle bir araya gelen Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, “Dünyada kendilerini birinci sınıf, diğer insanları ise ikinci-üçüncü sınıf gören ülkeler olduğunu görüyoruz. İşte en son, Filistin-İsrail arasındaki bu savaşın arkasındaki esas neden, sadece bir güç mücadelesi değil, İsraillilerin sadece Filistinli kardeşlerimizi oradan sürüp atmak davası değil, aynı zamanda kendilerini birinci sınıf, oradaki Filistinlileri de ikinci-üçüncü sınıf insan olarak görmesinden kaynaklanıyor” dedi.
#Numan KurtulmuşTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cakarta’da Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti. Burada Türkiye mezunu gençlerle bir araya gelen Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, “Dünyada kendilerini birinci sınıf, diğer insanları ise ikinci-üçüncü sınıf gören ülkeler olduğunu görüyoruz. İşte en son, Filistin-İsrail arasındaki bu savaşın arkasındaki esas neden, sadece bir güç mücadelesi değil, İsraillilerin sadece Filistinli kardeşlerimizi oradan sürüp atmak davası değil, aynı zamanda kendilerini birinci sınıf, oradaki Filistinlileri de ikinci-üçüncü sınıf insan olarak görmesinden kaynaklanıyor” dedi.
#Numan KurtulmuşEdebiyatımızın önemli isimlerinden İskender Pala, yeni romanı ‘Surnâme’de ‘bir Osmanlı macerası’ hikâye ediyor. Devlet içindeki iktidar oyunlarından masum aşk sarmallarına uzanan kurgu, bir saray düğünü çevresinde gelişiyor. Hem düğünün ve devletin ihtişamı hem de iktidar çekişmelerinin acımasızlığını ve kurnazlığını aynı akış içinde gösteren Pala ile yeni romanını konuştuk. Sohbete, bir tarih yolculuğu da eşlik etti.
#İskender PalaOlumsuz uyarıcılar karşısında kişinin iç dünyasında yaşadığı ruhsal gerilime stres adı verilir. Kronik stres, belli aralıklarla ortaya çıkar ve hiçbir zaman tam olarak düzelmez. İş yaşamında maruz kalınan psikolojik baskısıyla kişinin yaşadığı gel-gitli ruh hali ise ''akut stres'' olarak nitelendirilir. Stresin nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yolları hakkında ayrıntıları derledik.
#İş StresiNormlar Hiyerarşisi, hukuk düzeninde, tüzük, yasalar ve yönetmelikler olarak bilinen ve işleyiş sırasına göre yapılan dizine denmektedir. Mevcut Anayasa, tüzük, yönetmelikler ve kanunlar alt alta veya üst üste düzenli olarak dizilmektedir. Normlar Hiyerarşisi denilen hukuki düzen ast, üst ilişkisine uygun olarak hazırlanmaktadır. Normlar hiyerarşisi nedir? Normlar Hiyerarşisi Piramidi ve basamakları açılımı hakkında ayrıntıları derledik.
#Normlar Hiyerarşisiİdari Vesayet, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan İdari vesayetin ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İdari Vesayet nedir? Nasıl kullanılır? İdari vesayet özellikleri ve hiyerarşi örneklerini detayları ile derledik.
Michelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorAltı aylık büyük maraton geçen hafta sonlandı. MasterChef Türkiye kupasını bu sene kucaklayan Eren Kaşıkçı oldu. Crocs terlikleri, renkli çorapları ve modern şalvarları... Yarışma boyunca yaptığı yemeklerin yanı sıra renkli imajıyla da dikkat çekti. Peki, kimdir Eren Kaşıkçı? Final gecesinin hemen ardından buluştuk. Hikâyesini, yarışmada yaşadıklarını ve yemek tutkusunu konuştuk: “İlk günden beri ‘Ben mücadeleyi hiç bırakmam’ dedim. Bir ara tökezledim, vazgeçecek gibi oldum ama pes etmedim.”
#Eren KaşıkçıModern yaşam beraberinde büyük değişimler de getirmektedir. Ancak yüzyıllar öncesinden beri var olan bazı kavramlar bugün de güncelliğini korumaktadır. Toplumsal bir yaşamı olan insanoğlu için statü ve prestij hep önemli olmuştur. Günlük dilde sıklıkla kullanılan statü sözcüğünün tam olarak neyi anlattığı bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte statü nedir, nasıl kazanılır, statü kaça ayrılır tüm detayları ile derledik.
#StatüStellantis çatısı altındaki Peugeot, Citroën, Opel ve DS gibi markaları ülkemizde temsil eden Groupe PSA Türkiye’nin CCO’su (Chief Corporate Officer) Ayça Furth evden çalışmaya geçişi ‘beyaz yakalının özgürlük manifestosu’ olarak tanımlıyor. Ayça Furth, “Flexlife Çalışma Modeli’miz yurtdışına örnek oldu. Flexlife yaşama, bütünsel bakan, bir iş yapış kültürü. Çalışana duvarlar örmediğimiz nerede, neyi nasıl yapacağına bizim karar vermediğimiz ama neyi yaptığıyla ilgilendiğimiz bir iş modeli. Özgürlükçü bir iş modeli” dedi.
#PandemiBürokrasi bir ülke veya sosyal alanda örgütlenmiş ve kişilerden bağımsız işlevleri bulunan yönetimsel işler olarak tanımlanmaktadır. Bürokrasi her ulus ve topluluk için farklı oluşturulan kuralları ve işlevleri bulunan yönetimsel bir olgu olmaktadır. Bürokrasi nedir ve bürokrasi yaklaşımı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Kuşlar arasında oldukça çok sevilen türler bulunmaktadır. Bu türlerden biriside sülün kuşu olarak bilinmektedir. Sülün kuşu oldukça farklı özelliklere sahiptir. Görünümü ise insanların ilgisini kolayca çekmektedir. Sülün kuşu nedir, nerede yaşar ve ne yer? Bayağı sülün özellikleri hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
#Sülün KuşuKurtlar hem seri ve çevik yapılı olan hayvanlardır. Geceleri ulumaktadırlar ve çevrede bir kurt olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından bir tanesi budur. Türkiye’de rastlanan kurt türleri arasından olan bozkurtlar ortalama 80 santimetre, kuyruk uzunluğu 30 santimetre, ağırlıklarıysa 20 ile 30 kilogram aralığında olmaktadır. Genellikle sürü şeklinde avlanmaktadırlar. Sizin için kurtların ne demek olduğunu, türlerinin neler olduğunu, özelliklerini ve Türkiye’de bulunan kurt türlerini sizin için derledik.
Bürokrasi nedir? Bürokrasi hangi anlamda kullanılır? Bürokrasinin özellikleri nelerdir? Bürokrasi nerelerde geçerlidir? Bürokrasi tanımı nedir? Bürokrasi hangi işleri kapsamaktadır? Bürokrasi hangi temellere dayanır? Bürokrasi nasıl oluşur? Bürokrasi nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Bürokrasi Nedir?Tasarım bir ürünün üretimi öncesindeki aşamada büyük önem taşıyan bir unsuru oluşturmaktadır. Bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Sizin için Tasarım nedir? Tasarım dalları ve ilkeleri hakkında bilgi şeklinde belirlenmiş olan konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Tasarım Nedir?13 yıl önce ‘Issız Adam’ olarak hayatımıza girdi. Bir haftada tüm Türkiye’de tanındı, o ise “Bütün o kıyametler koparken ben dağın başında dört köpek, iki atla yaşadım” diye anlatıyor o günleri. Sonra evlendi, baba oldu. Birçok projede rol aldı. Şimdi de Kanal D’de yayımlanan ‘Sadakatsiz’in kadrosuna katıldı. Cemal Hünal, pek bilinmeyen dünyasının kapılarını açtı, aldatılmasından Survivor adasında yaşadıklarına pek çok şey anlattı.
#Cemal HünalGüney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2013 yapımı distopik bilimkurgu filmi “Snowpiercer” sinemaseverlerden tam not almıştı. Ho’nun son eseri “Parazit” Oscar Ödül Töreni’nde tarih yazınca, yönetmenin diğer filmleri yeniden mercek altına alındı. “Snowpiercer” filminin dizi uyarlaması da bu senenin merakla beklenen yapımları arasına girdi. 31 Mayıs’taki ilk yayını pandemi nedeniyle 17 Mayıs’a (bugün) çekilen dizinin başrol oyuncusu Jennifer Connelly ile ocak ayında Los Angeles’ta bir araya gelmiştim. İşte sohbetimizden arta kalanlar...
#Güney KoreGüney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2013 yapımı distopik bilimkurgu filmi “Snowpiercer” sinemaseverlerden tam not almıştı. Ho’nun son eseri “Parazit” Oscar Ödül Töreni’nde tarih yazınca, yönetmenin diğer filmleri yeniden mercek altına alındı. “Snowpiercer” filminin dizi uyarlaması da bu senenin merakla beklenen yapımları arasına girdi. 31 Mayıs’taki ilk yayını pandemi nedeniyle 17 Mayıs’a (bugün) çekilen dizinin başrol oyuncusu Jennifer Connelly ile ocak ayında Los Angeles’ta bir araya gelmiştim. İşte sohbetimizden arta kalanlar...
#Barbaros Tapan“Aşktan sorumlu edebiyat bakanı gibi görülüyorum” derken haklı... Memlekette Murathan Mungan’la aynı döneme denk gelip de yolu onun roman, şiir ve şarkılarından geçmemiş yoktur herhalde. Ama o hiçbir zaman sırtını buna yaslayıp rahatına bakmadı, “Yetenek bakım ister” dedi, her seferinde çıtayı biraz daha yükseltti. Bu kez ‘2020 Model’ isimli iki CD’lik bir albümle karşımızda. Yeni şarkı sözlerini Türkiye’nin en başarılı seslerine verdi, ortaya arşivlik bir iş çıktı. Mungan’la kariyerinin 40’ıncı yılında çıkan albümünü konuştuk.
#Murathan MunganYaşamın güzelliklerinin yanında birçok sorun da stres, mutsuzluk, çatışma ve anlaşmazlıklar yaşamamıza yol açıyor. Yaşanan sorunlar karşısında aile terapisi tekniğinin sağlıklı ve kalıcı sonuçları olduğunun altını çizen uzman yazarımız Aile ve Çift Terapisti Şamil Sarıbaş, aile terapisi hizmetinin ne olduğunu, sürecin nasıl işlediğini, hangi sorunlarda daha çok tercih edildiğini bizlerle paylaştı.
#Aile TerapisiAdı marşlara yazılan, futbolun Sinyor’u Can Bartu cuma günü 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. O belki de kibrin ve asaletin tek yakıştığı insandı. Futbolu seven sevmeyen herkesin karşısında önünü iliklediği, efsanevi hikâyelerini dinlediği büyük çınar artık yok. (Bağış Erten yazdı)
#Can BartuFETÖ'nün darbe girişimi sırasında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a makam odasında bazı silahlı subay ve generaller tarafından zorla alıkonulduğunu söylemesine rağmen kamera kayıtları, o gece Huduti'nin odasına darbeci askerlerin giriş ve çıkışı sırasında herhangi bir zor kullanmanın olmadığını ve askeri nizamlara uyulduğunu ortaya koydu.
#FETÖCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#Gazetehaberleri