“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#Noktürniİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Çocukİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkKadınlarda orgazm; genital organlara giden yoğun orandaki kan akımıyla meydana gelir. Vajinal ıslanma ile klitoriste sertleşme söz konusudur. Bunun yanı sıra beyine yoğun bir şekilde cinsel uyaran gitmektedir. Neticede bu uyaranlar, bütün bedende ve genital organlarda desteğe neden olur. Bu şekilde kadınlarda orgazm gerçekleşmiş olur. İşte kadınlarda orgazma dair tüm detaylar.
#Kadınlarda OrgazmYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikHerkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Kilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırAşkın biyokimyasını anlayarak ilişkinizin kalitesini arttırabilir, hatta aşkınızın doruk noktasını deneyimleyebilirsiniz. Ona sarılmak, kendisini iyi hissettirecek bir aromaterapi yağıyla masaj yapmak bağınızı güçlendirebilir. Probiyotikler, D vitamini, yeşil çay, muz, çikolata, çilek ve badem de aşkınızı diri tutmaya katkı sağlayabilir.
#AşkTestosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronCanlılar için hayati derecede önem taşıyan organlardan en önemlilerinden biri beyin olmaktadır. Bu organ vücutta bulunan sinir merkezlerinin en büyüğü olarak ifade edilmektedir. Beyin şekil itibariyle birbirine benzeyen iki yarım küreden oluşmaktadır. Beyinin birçok bölümü bulunmaktadır. Orta beyin de bunlardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, orta beyin nedir, ne işe yarar ve nereyi kontrol eder? Orta beyin görevleri neler olmaktadır? İşte, orta beyin hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan bilgileri derledik.
#Orta BeyinHormon kelimesi “uyarmak, harekete geçirmek” anlamını taşımaktadır. Hormonlar insan vücudundaki üreme, büyüme, gelişme, bazı metabolik olayların gerçekleşmesi ve vücudun sağlıklı olarak görev yapmasında rol alan kimyasal habercilerdir. Sizin için Hormonlar nelerdir ve nerede üretilir? Vücutta salgılanan hormonlar ve görevleri konularını merak edilip araştırılan tüm detayları ile birlikte derledik.
#HormonBeyinde yer alan çok küçük ama çok işlevsel olan hipotalamus isimli bir yapı bulunur. Hipotalamus pek çok kişi tarafından duyulan ama vücuttaki görevleri çok az bilinen bir yapıdır. Hipotalamusun kelime anlamı ise, aslında Talamusun altında demektir. Hipotalamus nedir ve nerede bulunur sizler için derledik.
#HipotalamusBeyin hem şekli hem de özellikleri itibariyle çokça merak edilen bir organ olmuştur. Mucizevi bir organ olan beyin, sinir sisteminin merkezi konumundadır. Vücuttaki diğer organların merkezi kontrollerini sağlayan beynin özelliklerini ve işlevlerini öğrenebilirsiniz. İnsan beyninin nasıl çalıştığını, yüzde kaç çalıştığını, beynin vücuttaki görevlerini, özelliklerini ve işlevlerini detaylarıyla derledik.
#Beyinİnsan beyni çok komplike bir yapıdadır. Beyin insan hayatı için olmazsa olmaz olan bir organdır. Beynin içerisinde birçok bölüm bulunmaktadır. Özellikle beynin yapısını ve işleyişini merak eden kişiler beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırma yapmaktadırlar. Son günlerde beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırmalar artmıştır. Peki, beynin bölümleri ve görevleri nelerdir? Beynin bölümlerinin fonksiyonları nelerdir? İşte beynin bölümleri ve fonksiyonları ile ilgili tüm detayları derledik.
#BeyinSizce de yeni nesil daha önceki jenerasyonlara göre çok daha uzun boylu değil mi? Ergenlik çağındaki çocukları görünce 'acaba anne babası da bu kadar uzun mu' ya da 'ne yiyip içiyorlar da bu kadar uzun boylu oluyorlar' diye düşünmeden edemiyor insan. Peki, insanların boyu neden bu kadar uzadı? Boyların bu kadar uzamasında sağlıklı beslenme ne kadar önemli? Boylar daha ne kadar uzayacak?
#Çocuk BeslenmesiKoronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#KoronavirüsZor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasAnkara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
#Koronavirüs