Deterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#Beslenme“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniSon dönemde internet sitelerinde ve sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, herkesin öneminden bahsettiği bir hormon var. Seviyelerinin yüksekliği ya da düşüklüğüyle ilgili pek çok şey söyleniyor. Peki halk dilinde "stres hormonu" olarak bilinen kortizol, vücudumuzda ne işe yarıyor? Kortizol düzeylerindeki değişimler günlük hayatımızda nasıl karşılıklar buluyor?
#KortizolAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkTestosteron olarak da adlandırılan erkeklik hormonu, erkeklerde primer cinsiyet hormonudur. Kadınlarda da az miktarda bulunan bu hormonun, erkeklerin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığında kritik öneme sahibi olduğu bilinir. Ergenlik döneminde penisin ve testislerin gelişiminde, sesin kalınlaşmasında, vücut kıllanmasında görev yapan erkeklik hormonu aynı zamanda sperm üretiminde, kırmızı kan hücrelerinin yapımında, kas kitlesinin güçlü kalmasında, kemik yoğunluğunun ve cinsel isteğin regülasyonunda rol oynamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklik hormonunun salınımının azalması yaygın bir durum olsa da farklı sağlık sorunları nedeniyle de erkeklik hormonu üretiminin azalması mümkün olabilmektedir. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerin sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olan erkeklik hormonu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#Erkeklik HormonuPRL (Prolaktin) kan testlerinde yer alır. Tıpta hamilelik veya tiroit ile ilişkilendirilen PRL, süt hormonu olarak biliniyor. PRL (Prolaktin) nedir, PRL değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile belirtileri nelerdir, PRL belirtileri nasıl görülür? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#PRL (Prolaktin) Hormonu NedirLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirKortizol, sağlıkta sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden birisidir. Vücudun bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Kortizol nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#KortizolÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHErkekler gamet adı verilen milyonlarca sperm hücresi üretirler. Erkek üreme sisteminin temel fonksiyonu olan sperm üretimi, spermatogenez olarak adlandırılır ve genellikle erkekler ergenlik dönemine girdiği zaman başlar. Genetik anomalilerden, hormonlardaki sorunlardan, enfeksiyonlardan, testislere alınan travmalardan, toksinlere maruziyetten ve bazı tedavilerden etkilenebilen sperm üretim süreci oldukça hassas bir doğaya sahiptir. Sperm üretim döngüsünün sorunsuz ilerleyebilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve aynı zamanda düzenli ejakülasyon gerekir. Bu haftaki köşe yazımda “Sperm nasıl üretilir?” hakkında detayları aktaracağım ama öncesinde gelin, erkek üreme hücrelerini birlikte tanıyalım.
#SpermDoğal yolla çocuk olmasının birinci koşulu, yeterli sayıda hareketli sperm hücresinin kadında genital kanallara boşaltılabilmesidir. Spermler meni sıvısı içinde taşınırlar. O nedenle meni sıvısının miktarı ve kalitesi sağlıklı bir gebeliğin başarılmasında son derece önemlidir.
#Sperm KalitesiBirleşik Krallık'ta geliştirilen ancak henüz piyasada olmayan yeni bir ürün, doğum kontrol yöntemlerinde bir çığır açacak gibi görünüyor. Erkeklerin kollara ve sırta kolayca uygulayacağı bir jel olan bu ürünü erkekler kullanmak isteyecek mi ? Kimisi 'asla kullanmam' diyor kimi de 'Bir an önce çıksın hemen kullanırım'...
#Sağlık