1924 yılı Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti milletini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla son halifeyi makamından indirmiştir. Hilafet doğuşu, varoluşu ve kaldırılışıyla her safhasında çok özgün bir kurumdur. Hilafet var olduğu sürece ismi ve sahip olanın iktidarı ölçüsünde etkilidir. Bu statü bittiği zaman tekrar ihdası olmayan bir nadide kristal vazo gibidir. Bugün için hilafet avdeti mümkün olmayacak lüzumsuz bir kâbustur.
#Hilafetin KaldırılmasıAtatürkçü Düşünce Derneği basına ve kamuoyuna bir açıklama yaparak Millet İttifakı liderlerinin ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ (GPS) mutabakat metni üzerinde (5 başlık, 101 madde) uzlaşmalarını alkışla karşılıyor.
#Atatürkçü Düşünce DerneğiTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopOsmanlı Devleti döneminde eğitimle alakalı pek çok çalışma olmuştur. Bu çalışmalar dönemin koşullarına uygun bir biçimde yapılmıştır. Sizin için Tevhidi Tedrisat Kanunu nedir, amacı ve sonuçları nelerdir? Tevhidi Tedrisat Kanunu ne zaman kabul edildi? Tüm detayları ile derledik.
#Tevhidi Tedrisat Kanunu Nedir Amacı Ve Sonuçları Nelerdir?Alman devlet televizyonu ZDF’in sosyal medya hesabından ‘Hitlers Blick auf Atatürk: Sein Vorbild?’ (Hitler’in Atatürk’e bakışı: Örnek aldığı kişi mi?) adıyla yayınlanan kısa görsele Hessen Atatürkçü Düşünce Derneği, Hessen Türk Toplumu, Türk Mimar ve Mühendisler Birliği’nin de aralarında olduğu Türk sivil toplum örgütleri sert tepki gösterdi.
#Avrupadan Haberlerİstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu, 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ‘3 Devrim Yasası’yla, ülkemizde çağdaş, demokratik ve laik bir ulus-devletin temellerinin nasıl atıldığını anlatıyor: 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 429 sayılı birinci yasayla din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını sağlamak üzere Şeriyye-Evkaf ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye vekâletleri kaldırılmış, yerine Diyanet İşleri Başkanlığı; Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genel Kurmay Başkanlığı kurulmuştur. Kanunun 1. maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nde halkın işleri ile ilgili yasaları yapmaya ve yürütmeye yalnız TBMM ile hükümet yetkilidir” denilerek milletin egemenlik hakkının sadece yetkili organlarca kullanılabileceği vurgulanmıştır. 3 Mart tarihinde kabul edilen ikinci kanun, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’dur. Bu kanun ile yurttaşlar arasında duygu, düşünce ve kültür birliğinin, dayanışmanın sağlanması amaçlanmıştır. İlkokuldan başlayarak ‘eğitim birliği’ ilkesine bağlı kalmak, kadın-erkek ayrımı yapmadan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine bağlı kuşakların yetiştirilmesini sağlamak hedeflenmiştir.
#YAZARKurtuluş Savaşının kazanılması ile birlikte işgalci kuvvetler ülke topraklarından atılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti ilan etmiştir. Saltanat ve hilafetin kaldırılması ile birlikte Türkiye, demokratik bir ülke olmuştur. 7. sınıflar için Atatürk ve Türk Demokrasisi konusunu anlattık.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk Ve Türk Demokrasisi Konu AnlatımıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve üç grup başkanvekilinin imzalarıyla, 28 Şubat 2020 günü TBMM Başkanlığı’na verilen bir dilekçe ile İdlib’de yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere Meclis’in 29 Şubat 2020 Cumartesi günü olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemesi üzerine, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un daha sonra yaptığı bir açıklamayla “Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için genel kurulu toplantıya çağırmayacağım.
#YazarBir zamanlar Türk borsa ve finans piyasalarına damga vuran Nasrullah Ayan, 23 yıl aradan sonra tüm yaşadıklarını “Borsa Kralı” adlı kitabında anlattı. Ayan, “Ben buyum! Altın kaçakçılığı yapmadım, devlet ne yapıldığını biliyordu. Türkiye ihracatı hayali ihracat yaparak öğrendi. Türkinvest batırıldı. 300 davadan da beraat ettim” dedi.
#TürkiyeAraştırmacı Aytunç Altındal, 50 yıllık gizlilik kararı 1988’de 25 yıl daha uzatılan Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetinin önümüzdeki Kasım ayında açıklanacağını söyledi. Altındal, vasiyette Atatürk’ün halifelikle ilgili önemli ifadelerinin olduğunu belirtirken hilafetin aslında kaldırılmadığını öne sürdü. İşte İzzet Çapa’nın Aytunç Altındal ile yaptığı röportaj…
#Atatürkİstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, Fransız devletinin en prestijli nişanı sayılan Legion d’Honneur’e layık görüldü. Oya Eczacıbaşı ile Görgün Taner’e Legion d’Honneur nişanları önümüzdeki günlerde düzenlenecek özel bir törenle takdim edilecek.