Doğada bulunan maddeler iki grupta ifade edilir. Bunlardan bir tanesi hiç bir karışım ve etkileşimde bulunmayan saf maddeler yani elementler, diğerleri de çeşitli tepkimeler ile ortaya çıkmış bileşiklerdir. Bu iki unsurun dışında birde karışımlar bulunmaktadır. Karışımlarda homojen ve heterojen olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilir. Peki, heterojen karışım ne demektir? Kaç çeşit heterojen karışım görülür? Heterojen karışıma örnekler nelerdir? Bu karışımda maddeler eski hallerine tekrar gelebilir mi? İşte, heterojen karışım anlamı, türleri ve örnekleri.
#Heterojen Nedir?Sağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSaf olmayan maddelere bilim de karışım adı verilmektedir. Bu sebeple çevremizde var olan pek çok şey aslında karışımlardan oluşmaktadır. Genel olarak karışımlar heterojen ve homojen olarak iki şekilde sınıflandırılır. Sıklıkla kullanılan bir gıda olan gazoz homojen mi yoksa heterojen midir ve nedeni nedir tüm detaylarıyla derledik.
#GazozÇağımızda dijital dönüşüm, teknolojik gelişmeler ve her alanda çok etkileyici bir ilerleme olduğu biliniyor. Bütün dönüşüm ve gelişme eş zamanlı olarak eğitim ve öğretim sistemleri üzerinde de büyük bir etki yaratıyor. Çünkü modern devletler bu dönemde çok önemli bir alanın da "eğitim" olduğunun farkına vardılar. İstasyon tekniği nedir ve nasıl uygulanır sizler için derledik.
#EğitimFarklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimÖnceleri, estetik denince akla ilk gelen şey güzel bir görünüm, doğal ve sanatsal bir duruş oluyordu. Ancak günümüzde, estetik deyince akla artık sadece dış görünüş değil, genital bölgenin de içinde yer aldığı bir estetik duruş geliyor. Vajinaya uygulanan estetik bir müdahale olan labioplasti de bunlardan biridir. Günümüzde güzel görünme hem kadın hem de erkek için önemsenen konular arasında yer alıyor. Gençler arasında da dahil olmak üzere son zamanlarda labioplasti ameliyatına talebin oldukça arttığı gözlemleniyor. Genital bölgedeki yapılara uygulanan bir jinekolojik estetik operasyon olan labioplasti nedir, nasıl yapılır ve kimlere uygulanır? İşte labioplasti ameliyatı hakkında merak edilenler...
#Labioplasti NedirYol vermedi diye aracın içindeki hamile kadına saldıran baklavacı kardeşler, sarı ışıkta gaza basmadı diye 6 kişi bir olup terör estiren trafik magandaları! Örnekleri çoğaltmak mümkün zira trafikte neredeyse her gün benzer bir manzara ile bizzat karşılaşıyoruz. Cezası var mı? Yok. Daha doğrusu düne kadar yoktu. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, trafikte tartıştığı sürücüyü bıçakla yaralayan zanlıya 6 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti başkanı “Umarım bu karar buna yeltenecek insanlara ve sana ders olur” dedi. Gerçekten de ders olur mu? Üst sınırdan ceza hakkaniyetli mi? Trafikte kendimizi neden kaybediyoruz? Avukatlara ve psikiyatristlere sordum.
#MagandaSon yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriBüyükelçi unvanıyla Türkiye’yi Şam’da temsil eden son Türk diplomatı olan Ömer Önhon’un “Büyükelçinin Gözünden Suriye” başlıklı kitabı, Suriye krizini mümkün mertebe yakından izlemeye çalışan bir gazeteci olarak benim açımdan ilginç bir okuma oldu.
#YAZARGünlük yaşam içerisinde pek çok kişinin duyduğu kelimeler arasında kolloid gelir. Kimyasal bir yapı üzerinden ele alınsa bile, birçok farklı malzeme veya üründe de ele alındığını söylemek mümkün. Peki, kolloid nedir ve kolloid karışım örnekleri nelerdir? İşte bu yapı konusunda merak edilen bilgiler.
#Kolloid Nedir?İlkokuldan beri fen bilgisi derslerinde öğrencilere karışımlar anlatılmaktadır. Hayatınızın birçok yerinde karışımlarla karşılaşmanız mümkündür. Karışımlar kimya alanında oldukça önemli rol oynamaktadır. Karışımlar farklı sınıflara ayrılmaktadır. Karışım nedir? Neye karışım denmektedir? Karışımlar kaça ayrılır? Karışım maddeleri nelerdir? Karışım nasıl oluşur? Karışımlar ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
#Karışım Nedir?Homojenlik pek çok defa kullanılan bir tabir olmaktadır. Homojen bir besin denilince nelerin akla geleceği oldukça önemlidir. Bu nedenle homojenlik ile ilgili pek çok soru bireylerin aklına Homojen nedir? Homojen karışım örnekleri ve ayırma yöntemleri hakkında bilgi nedir? Gibi sorular şeklinde gelmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Homojen Nedir?Lenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında. Belirtileri arasında lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük de bulunan lenfoma kanseri, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
#Lenfoma KanseriKarışımlar katı sıvı ve gaz maddelerden oluşurlar. Günlük yaşantımızda kullandığımız farklı katı sıvı ve gaz maddelerin büyük bir çoğunluğu karışımlardan meydana gelmektedir. Şimdi bu karışımları ele alacağız ve öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri karışımlar konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Karışımlar Konu AnlatımıGündemdeki haberler ardından lenfoma hastalığı bir kez daha gündeme geldi. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Lenfomaların birçok farklı alt tipi olmasına rağmen temel olarak iki tipi vardır: Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı) ve Non-Hodgkin lenfoma. Peki, Lenfoma nedir? Lenfoma hastalığı nasıl anlaşılır? Lenfoma belirtileri neler?
#Ebru Şallı'nın Oğlu Pars'ın HastalığıMatematik öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan Diskalkuli, bilim dünyası tarafından ele alınmış ve beynin matematiksel bölümlerinde oluşan bozukluk sebebiyle ortaya çıkmıştır. Peki, Diskalkuli nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#DiskalkuliThomson Reuters Vakfı’nın bu hafta açıklanan anket sonuçlarına göre İstanbul, cinsel şiddet, sağlık hizmetlerine ulaşım, kültürel uygulamalar ve ekonomik fırsatlar bakımından dünyanın en tehlikeli 10. megakenti. Cinsel şiddet yönünden bakıldığında ise altıncı sırada. Kadınlar bu sonuca pek şaşırmadı elbette. Sokakta durup dururken tanımadığı erkekten yumruk yiyen, gece içkili olduğu için kaçırılıp tecavüze uğrayan, şort giydiği için dayak yiyen, parklardan kovulan kadınların şehri İstanbul. Konuyu her ikisi de BM Kadın Dostu Kentler projesinde çalışmış iki uzmana sorduk. Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Deniz Altay Baykan, kadın düşmanı yerine kadın dostu kent yaratmanın yollarını anlattı. Toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanı Burcu Üzümcüler’e göre ise erkekçe kararlarla bu iş zor.
#En Tehlikeli 10 MegakentEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiAvrupa ile ilişkiler hiç olmadığı kadar gergin... Türk siyasetçilerin Almanya ve Hollanda’da evsahibi ülkeler tarafından üst üste iptal edilen mitingleri; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Almanya ve Hollandalı mevkidaşlarıyla yaşadıkları söz düelloları ve nihayet Rotterdam’daki diplomatik kriz sonrasında Avrupa karıştı. Tansiyonu yükselen göçmen kökenli Türkler özellikle Rotterdam’daki gösterilerde polisle karşı karşıya geldi. Yıllardır ülke ülke, şehir şehir Avrupa’daki Türk göçmenleri çalışan ve bu yıl İtalya’da EUI Robert Schuman Merkezi’nde araştırmalarına devam eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya’yla Avrupa’daki Türklerin dününü bugününü konuştuk.
#Ayhan KayaGeoff Eley, Alman tarihi üzerine uzman bir İngiliz tarihçi. Nazizm ve faşizm üzerine pek çok kitabı var. Akademik çalışmalarını ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin, dünyanın önde gelen akademisyenlerini konuk ettiği ‘Boğaziçi Lectures’ kapsamında İstanbul’daydı. 20. yüzyılın Avrupa’sı üzerine yine Almanya’yı merkezine alan yeni bir kitap hazırlığı içinde. Yolu kaçınılmaz olarak Osmanlı’nın son dönemi, Türkiye’de ulus devletin kuruluşu ve 1915 olaylarıyla da kesişiyor. Otoriter rejimlerin faşist rejimlerle karıştırılmaması konusunda hassas. Ancak bir yandan da 11 Eylül’den itibaren dünyada yaşanan gelişmelerin faşizm tanımı üzerine yeniden tartışmamızı zorunlu kıldığını düşünüyor. ‘Bugünün Türkiye’si bütün bu tartışmaların, tanımların neresine düşüyor’ diye sordum. İlginç tespitlerde bulundu.
#WeimarBarış süreci nasıl ilerleyecek? Sürecin aktörleri ne kadar samimi? AKP ve Kürt hareketi ilişkisi nasıl değerlendirilmeli? Kürtler ayrı bir devlet istiyor mu? Fransa’nın en önemli üniversitelerinden EHESS’nin öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit Bozarslan, barış sürecini siyaset bilimi açısından değerlendirdi.