Güncelleme Tarihi:
Heterojen bir karışım olması ile beraber kimyasal yapısı üzerinden kollayıp öne çıkıyor. 1861 yılında İskoçyalı bilim insanı Thomas Graham tarafından keşfedilen kolloid, aynı zamanda birçok örnek üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Böylece geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan kolloidler, heterojen bir karışım olarak birçok üründe ön plana çıkmaktadır.
Kolloid Nedir?
Kısacası gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer almış olan ara karışımlar kolloid olarak ifade edilir. Özellikle birtakım farklı malzemelerin parşömen zardan geçirilmesi ile bazı maddelerin daha hızlı ve kolay geçtiği ilk keşif dönemlerinde fark edilmiştir. Bu inceleme neticesinde ise Thomas Graham maddeleri kolloid ile kristalloid olarak ikiye ayırmıştır. Özellikle kolloid karışımlar büyük molekülleri sahip olduğundan dolayı zardan geçememiştir. Böylece heterojen karışım ile gerçek çözelti arasındaki karışımlar olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Kolloid Karışım Örnekleri Nelerdir?
Homojen bir görünüme sahip, dağılan ve dağıtıcı madde içerisinde asılı kalan heterojen yapı kolloid olarak ifade edilir. Gözle görülmesi ve diğer çözeltiler arasında ayırt edilmesi oldukça zordur. O yüzden çevrede görülen birçok farklı maddenin kolloid karışım olduğunu ifade etmek mümkün. Bu bağlamda birçok farklı kolyeli karışım örnekleri ele alınabilir;
- Sis
- Sprey böcek ilacı
- Duman
- Toz
- Bulut
- Krem şanti
- Köpük saç spreyi
- Tıraş kremi
- Tereyağı
- Jöle
- Silgi
- Sıvı deterjan
- Şampuan çeşitleri
Bu şekilde daha birçok farklı örnek günlük yaşam içerisinde kolloid konusunda örnek verilebilir. Taşıdığı özellikler ve çözelti ile beraber yapı doğrultusunda birçok farklı ürün de yer almaktadır. Amaca uygun olarak da günümüzde hala değerlendirilen bir yapı şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda kimyasal bir yapısı olması ile beraber, belli bir kimyasal formülü üzerinden de ele alınır.
Kolloid Farklı Tanımları
Kimyasal bir içerik ve karışım çözeltisi olarak öne çıkan kolloid, aynı zamanda birçok farklı tanım üzerinden de ele alınmaktadır.
- Gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında bulunan ara karışımlar
- Tutkal gibi olan
- Jelatine benzeyen yapı
Bu şekilde farklı anlamlar üzerinden de kolloid tanım olarak ele alınmaktadır. Günümüzde birçok farklı günlük kullanım ürünlerinde önemli oranda bulunur.