Amerika Birleşik Devletleri'nin en tartışmalı ve etkili dışişleri bakanlarından olan Henry Kissinger hayatını kaybetti. Kissinger uzun yıllar süren siyasi kariyerinde ABD dış politikasında bazıları tartışmalı, kilit roller oynamıştı. Henry Kissinger'ın hayatı ölümüyle birlikte araştırılmaya başlandı. Peki, Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında, neden öldü? Henry Kissinger kitapları ve hayatı
#Henry KissingerSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriBu yıl 74’üncüsü düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale), Hollywood’un birçok ünlü yıldızını ağırlıyor. Bu yılın konuklarından biri de 1990 ve 2000’li yıllara damgasını vuran ünlü yıldız Sharon Stone oldu. Berlinale kapsamında yapılan ‘Cinema for Peace’ (Barış için Sinema) adlı etkinliğin konuğu olan Sharon Stone, ünlü sunucu Ali Aslan’ın yönettiği söyleşiye katıldı.
#AVRUPADAN HABERDışişleri Bakanı olarak yemin ettiği andan itibaren Washington diplomasisini etkilediği Alman aksanlı müthiş İngilizcesi, derin bilgisi ve gayet kurnaz yöntemleriyle maiyyetini koşturma, kısa zamanda da Dışişleri personelinin niteliğini yükseltmesi Henry Kissinger’ın eseridir. Türk diplomatlar ile çatışmadan, hem kendisinin hem de onların sinirlerini bozmadan en zor zamanlardaki ilişkileri yürütmesini bildi. 100 yaşındaki biriyle ABD ve Avrupa kulvarında koşacak adam hâlâ yok.
#Dışişleri BakanlığıUkrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Ukrayna'nın Rusya ile barış anlaşmasına varmak için topraklarının bir kısmından vazgeçmeli" imasında bulunan eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in sözlerine tepki göstererek "Kissinger'ın takvimi 2022 değil, 1938 gibi görünüyor." dedi.
#Henry KissingerMülteci olarak geldiği ABD'de bürokrasinin en önemli figürü haline gelen Madeleine Albright geçtiğimiz günlerde 84 yaşında hayatını kaybetti. Albright, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan 'Yeni dünya'nın en önemli temsilcisiydi. Kimilerine göre kahraman, kimilerine göre ise Bosna, Irak ve Ruanda İç Savaşlarında oynadığı rol nedeniyle "düşman" olarak görülen ve dünya siyasetine yön veren ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright'ın hayatı...
#Madeleine AlbrightTime dergisinin bu yılki ‘Dünyanın en etkili 100 kişisi’ listesine giren tek Türk, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol oldu. Birol ile bir ziyaret için bulunduğu İstanbul’da ‘Hey Gidi Yıllar’ dedik; hem hikâyesini dinledik hem de geleceğimizin dünyasına ilişkin projeksiyonlarda bulunduk...
#Fatih BirolABD Başkanı Donald Trump, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'nin kovulmasının ardından kameralar karşısında konuyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. FBI Direktörü James Comey ise eski çalışma arkadaşlarına yazdığı mektupla veda etti.
#ABD"BİZ askeri bir savaş yürüttük, düşmanlarımız ise siyasi. Biz fiziksel zayiat vermeyi istedik, onlar ise psikolojik olarak tükenmemizi. Askeri güçlerini, bir boğa güreşçisinin kırmızı pelerinini kullandığı gibi kullandılar: Yani bizim, siyasi önemi son derece az olan bölgelere saldırmamızı sağladılar.”
#Verda ÖzerABD Senatosu'nun dün akşam onayladığı antlaşma, Washington ve Moskova'nın nükleer cephaneliklerinin azaltılmasını öngörüyor. Hafta başına kadar Obama'nın en yakın danışmanlarının bile onaylanacağına inanmadığı START, Başkan'ın oynadığı ve kazandığı en büyük kumar olarak görülüyor.
Hani Nasreddin Hoca’ya “Dünyanın merkezi neresi?” diye sorunca o da “Eşeğimin sol arka ayağının bastığı yer” diye cevap vermiş ve bu cevabına gülenlere de “İnanmıyorsanız ölçün” demiş ya. Biz de 22 Temmuz seçimleri dolayısıyla Nasreddin Hocalaştık ve dünyada her şeyin Türkiye’de başlayıp Türkiye’de bittiğini düşünmeye başladık.
BİR: Tayyip Erdoğan’ın neden cumhurbaşkanı olamayacağına dair 33 maddelik bir liste hazırladı ama "Baykal neden cumhurbaşkanı olamaz" görüşünü savunmak için öyle uzun bir listenin hazırlanmasına gerek olmadığını, "seçim kazanamadığı için" şeklinde tek maddelik kısa bir cevabın yeterli olacağını aklına getirmedi.
Bu Osmanlı lafı çok sık edilir oldu – Kızlar okula giderse, keçilere kim bakacak – Asıl etnik ayrımcılık yapan sensin – Erken seçim ekonomiyi yıkar diyen siyasetçi kimmiş – Eskişehir’de 25 milyara koca daire – Her hükümetin ‘beeeyle’ bir bakanı olur, ne hikmetse – Kirpi kendi gazetesini iğneledi – Sadece geri kalmışlar bu hızla büyür – İstanbul’a belediye başkanı olacaklara da viza getirilsin... vs alıntılar.
İngilizce’de internette arama yapma anlamına gelen yeni bir kelime türedi. Artık ‘I search / arıyorum’ yerine ‘I Google / Google’lıyorum’ deniliyor. Google dünyanın 1 numaralı arama motoru. Günde 100 milyon soruyu yarım saniyeden kısa zamanda, yüzde 90 ilgili adreslere yönlendiriyor. Aynı zamanda 549 milyon dolar nakte sahip, 25 milyar dolar değerinde bir şirket.